lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne -> wysoka brama,cerkiew Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Lidzbarczanka
PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 8:55 pm Odpowiedz z cytatem
Milutka
Oldboy

Odpowiedź a raczej pytanie dla symsarny!!!
Symsarna czy te domy mają wyglądać jak te z TV np: domy pana Paca??? a może jak nasze zabytki???
Nie moja droga moi rodzice tam nie pójdą. Sama o nich zadbam.A co z sobą zrobię to jeszcze nie myślałam.Tęsknię za wybrzeżem ale chyba już nie wyemigruję.Co się zaś tyczy domów opieki to obawiam się że w naszym miasteczku zabrakłoby prawdziwych opiekunów,lekarzy,czy pielęgniarek.Tak się składa że starzy ludzie też potrzebują nie tylko spać i jeść czy leczyć się ale i rozrywek również.Nie wiem jak Ty to wyobra zasz ale proponuję odwiedzić dom staruszków w Bartoszycach(o ile jeszcze istnieje) lub w Kęrtrzynie tu istnieje napewno.Jest to bardzo smutny widok
Brak ciepła domowego.Widziałam na własne oczy...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 8:57 pm Odpowiedz z cytatem
symsarna
Oldboy

Ludzi w podeszłym wieku przybywa w Polsce coraz więcej. Najczęściej są oni pozostawieni sami sobie. Zauważyliśmy, że osoby starsze są dyskryminowane ze względu na swój wiek. Brakuje miejsc, gdzie osamotnieni emeryci i seniorzy mogliby otrzymywać pomoc oraz informacje na tematy ich nurtujące.Wymyśliłam,że przyjdzie na nas taki czas,wię dlaczego nie spróbować postawić na staruszków.
PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 9:07 pm Odpowiedz z cytatem
symsarna
Oldboy

Moje dzieci chciałyby mieszkać w Lidzbarku ale nie ma pracy a dużym mieście łatwiej się utrzymać.Jedna z córek chce bardzo zamieszkac z dziećmi,ale jak będzie tu żyć,za co?-a w takich domach,w centrach rehabilitacji,w parkach,nad jeziorami mozna byłoby bardzo dużo pracy dla młodych ludzi.Wtedy nadal istniałyby szkoły,rodziłyby się dzieci i miasto by ożyło.....
PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 9:12 pm Odpowiedz z cytatem
symsarna
Oldboy

Ja w Lidzbarku zamieszkałam z powodu rodziców. Mieszkam tu na nowo od sześciu lat,ale muszę jako wiekowa już kobieta dojeżdżać do pracy.
Moje dzieci mieszkają w dużej aglomeracji miejskiej i na dziś jeżeli nic się w Lidzbarku nie zmieni,gdy już nie będę sprawowała opieki będę zmuszona wyjechać.Ale po co?-czyż nie mogę zostać tu na zawsze?
Lidzbarczanka
PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 9:26 pm Odpowiedz z cytatem
Milutka
Oldboy

Symsarna znam sprawy ludzi starszych.Kiedyś też dojeżdżałam do pracy.Pracowałam w domu dziecka.Razem z dziećmi odwiedzaliśmy staruszków w domu starców tak to się kiedyś nazywało.Tak się składa że obie placówki poznałam innymi oczami.Oczami ludzi starych,młodych pozostawionych na łaskę i niełaskę innych.
Wiem takie domy są potrzebne ale w/g mnie bardziej ożywione uśmiechem personelu dobrym,słowem i ciepłą atmosferą.Oni też potrzebują tego smego co młodzi.Potrzebują być czynni,a nie odpychani.
I choć maja wiele wad trzeba ich zrozumieć.Niestety ja sama nie zawsze mam cierpliwość do ich zachcianek.A to duży błąd.
Jeszcze wiekowa to nie jesteś i trzymaj się ze swoimi pomysłami może coś zaowocuje i spełną się nasze marzenia co do miasta.
PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 9:28 pm Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

Ech, poezją powiało.
Nawet najbardziej bzdurne /absolutnie nie krytykuję Symsarny/ pomysły postawilyby Lidzbark na nogi, ale powiedzcie komu sie z wybranych będzie chciało dołożyć sobie pracy. Jakoś nie bardzo wierzę w dostarczane "ble ble" pocztą.
- Co tu prawić o cudownej wizji, że mamy mądrych wybranych. Co 4 lata naród wpada w amok przedwyborczy i mój żólw szyciej chodzi niż w nas cokolwiek idzie do przodu. Skąd pesymizm? Po prostu dzisiaj ktos szukał w śródmieściu, gdzie może zrobić siusiu. Współczuję tej pani. A przecież taki szlet wiele nie kosztuje, A może to inwestycja za miliardy?
- Po babsku licząc, to za to, co wydano na plakaty, zdjęcia i prześcieradła, mozna by było chociaż jeden szalecik postawić.
Ja jak zwykle przyziemny temacik, drobnostka, ale czasami małe ziarenko piasku w oku przeszkadza, gdy sie czyta "ble ble" tych co mogli cos zrobić, a olali co sie dało.

PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 9:43 pm Odpowiedz z cytatem
Milutka
Oldboy

Siusiu w śródmieściu można zrobić w sklepie LUX.Klucz zawsze jest do dyspozycji w dziale warzywniczym.Wiadomość sprawdzona.

Winda w ZOZ-ie jeszcze nie czynna.Słomiany zapał przygasł a bajzel w poradni nadal istnieje.
Na dziś dość.....
PostWysłany: Sro Lis 08, 2006 7:08 am Odpowiedz z cytatem
SlonkoX98
Oldboy

Hi Brandovich.
Oh yes. The beautitan I talked to in London says that
this pdoducts is werry good. They ary used in my home.
Teraz do dziewczyn.
Nie możecie spać, czy co... Wy jak pisarze, najlepsza muza koło północy.
A swoją drogą to już jest / z domem starców/ pomysł
na zrobienie dobrej sprawy w mieście dla ludzi.Znam trochę domy starców i ten w Bartoszycach i ten w innym mieście, który prowadzą siostry zakonne. Taki dom powinien być położony gdzieś na uboczu z kawałkiem zieleni , a nie tak jak w Bartoszycach koło Ogólniaka.
Ten dom w innym mieście jest z kawałkiem ogrodu, mieści się w części podpiwniczonej zakonu. Cóż z tego, kiedy tam przychodzą ludzie już w fazie jak do hospicjum.
Domy starców stały się biznesem, a to wcale nie znaczy, że płacę i wymagam. Szare, smutne, sypialnie wieloosobowe, gdzie na oczach
pozostałych ktoś dochodzi do końca swoich dni.
Starzy ludzie wiedzą o tym lepiej od nas, dlatego rękoma i nogami bronią się przed takim miejscem.

Jak już będziecie gotowe, urządżmy dom starców taki, jakiego nie ma okolica. Główkujcie nad zdobyciem funduszy, bo pomysłów Wam nie
brakuje.

PostWysłany: Sro Lis 08, 2006 7:49 am Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

No to ja jestem za tym. Widziałam domu starców w Polsce. Jeden z dawnych czasów - obskurna poczekalnia na pociąg "koniec". Drogi prowadzony przez zakon - schludny - wejściówka 1200,- zlotych miesiecznie. Na zachodzie dom w nazwie rodzinny - coś na zasadzie wielkiego domu rodzinnego, gdzie każdy ma własny pokój. Ile to kosztuje nie wiem. Może otworzyć nowy temat . np. Pomysly na lepsze jutro!
No to na teraz

PostWysłany: Sro Lis 08, 2006 8:14 am Odpowiedz z cytatem
Gość

a u nas w Lidzbarku Warmińskim, siostry Katarzynki prowadzą taki dom dla starszych ludzi, wyremontowały kamienicę, którą zwróciło im miasto i wynajmują pokoje
wysoka brama,cerkiew
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach