lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne -> wysoka brama,cerkiew Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 12:11 pm Odpowiedz z cytatem
Mirosław
Tubylec

Wydaje mi się, albo nie mam dość wiedzy na ten temat - jeżeli się mylę, to z góry Przepraszam. Wysoka Brama z tego co mi było wiadomo nigdy nie była i nie będzie nikomu sprzedawana, została tylko oddana w użytkowanie lidzbarskiej firmie nota bene posiadającej stację paliw. czyli ripostując, nie PTTK, a prywatna lidzbarska firma zarządza Wysoką Bramą. A jakie tam wiszą bilbordy i dlaczego-sami sobie dośpiewajcie. Ja wiem że nikt tymi bibordami nie niszczy tego zabytku, bo gdyby tak było, to są od tego odpowiednie służby, a wieszać może kazdy, jeżeli go na to stać i dojdzie do porozumienia z zarządcą tej nieruchomości.
TAKIE SĄ PRAWA RYNKU !
Pozdrawiam

Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 1:02 pm Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

No to koło tej Naszej Wysokiej Bramy może być większy smród niż się komu zdawało. Shocked

PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 1:26 pm Odpowiedz z cytatem
rak
Gość

To niech jeszcze te plakaty wywieszą w szkołach , i kościołach Mad
PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 3:28 pm Odpowiedz z cytatem
SlonkoX98
Oldboy

To do Gościa /bezimienjnego/
Jak już umiesz się posługiwać klawiaturą, to nie wchodż
tylko po to, aby się użerać z kobietami. Zle to swiadczy o tobie, wyrazy współczucia dla twojej kobiety,że ma takiego macho pod bokiem. Jak masz coś do
powiedzenia na temat, wal, jak nie - odpuść sobie.
Nie bądż taki SKOMPLIKOWANY, nie spiesz się z pisaniem
i trzymaj słownik pod ręką, tak na wszelki wypadek.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 4:28 pm Odpowiedz z cytatem
symsarna
Oldboy

POCZYTAŁAM USTAWĘ O OCHRONIE ZABYTKÓW,O MOZLIWOŚCIACH KUPNA I SPRZEDAŻY ZABYTKÓW W POLSCE I ZROZUMIAŁAM,ŻE DZISIEJSZE USTAWODAWSTWO ZEZWALA NA KUPNO WYSOKIEJ BRAMY,ZAMKU I WSZYSTKIEGO CO SIĘ DA SPRZEDAĆ.TRZEBA MIEC TYLKO "KASUNIĘ" I JUŻ JESTEŚ WŁAŚCICIELEM CZEGOŚ CO CI SIĘ SPODOBA.ZROZUMIAŁAM RÓWNIEŻ,ŻE MY LIDZBARCZANIE I POLACY RÓWNIE DOBRZE MOŻEMY CHWALIC SIĘ PIĘKNĄ CUDZĄ WILLĄ TAK SAMO JAK CUDZĄ WYSOKĄ BRAMĄ. TYLE ŻE STOI ONA AKURAT W LIDZBARKU-OT I TYLE....
PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 5:32 pm Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

I tak się będę upierać przy swoim. Wybory wyborami, a zabytki zabytkami. OK. Można sprzedać, można kupić. Czy to znaczy, że kupię zabytek i zostawię go niech się rozsypie. Nikt mi nic nie zrobi, bo przecież prywatny. To jaka to ochrona? To po jaką cholerę ceregiele z Przedzamczem. Sprzedać komuś za złotówkę, niech sie rozsypie i będzie miejsce np. na działki budowlane.
- Na właścicieli nie ma bata?
No to na dzisiaj.

PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 8:28 pm Odpowiedz z cytatem
Milutka
Oldboy

I ja się będę upierać,że zabytków nie ozdabia się plakatami jak prześcieradło jak to zrobił pan Wi H oraz trzeci pan ? zalepił swoimi podobiznami całe drzwi.
O zabytki trzeba dbać a nie je upiększać bo to nie choinka....
Na wyborców też chyba brak słów......

Proszę o wydruk bo to ja nią jestem
pozdrawiam
PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 8:44 pm Odpowiedz z cytatem
symsarna
Oldboy

KAŻDA SEKUNDA ŻYCIA PRZEMIJA BEZPOWROTNIE.STARZEJEMY SIĘ Z CHWILI NA CHWILĘ.WIDZIMY ZANIEDBANE KAMIENICZKI,WALĄCE SIĘ BUDYNKI.ZAZWYCZAJ CODZIENNIE WIDZIMY WYSOKĄ BRAMĘ,ZAMEK,KOŚCIÓŁ,RESZTKI ROZBIERANEGO CIĄGLE MURU OBRONNEGO.O ZABYTKI TRZEBA DBAĆ,BO SĄ STARE I TYLKO NIE MOGĄ MÓWIC,ALE PAMIĘTAJĄ CAŁĄ HISTORIĘ OD CHWILI GDY KTOŚ ZDECYDOWAŁ WYBUDOWAĆ JE.JA LIDZBARCZANKA STARZEJĘ SIĘ,WYBORCY SIĘ STAŻEJĄ I WYBIERANI.POMYSLAŁAM WIĘC,ŻE POWINNIŚMY POMYŚLEĆ O NAS WSZYSTKICH I TYCH KTÓRYCH MOŻNA BYŁOBY DO NASZEGO MIASTA ZAPROSIĆ NA STAŁE.WŁADZE MIASTA,POWINNY POSTAWIĆ NA LUDZI STARYCH,CHORYCH.ICH DZIECI WYEMIGROWAŁY.PIELĘGNIARKI WYEMIGROWAŁY,WNUKI WYEMIGROWAŁY BĄDŹ ZA GRANICĘ,BĄDŹ DO DUŻYCH MIAST.ZA KILKA LAT DOJDZIE DO TEGO,ŻE NIE BĘDZIE W LIDZBARKU MŁODZIEŻY I DZIECI,BO PO PROSTU ICH ZABRAKNIE.POMYŚLAŁAM,ŻE WŁADZE MIASTA WYKORZYSTAĆ PUSTE BUDOWLE DO STWORZENIA KILKU DOMÓW SPOKOJNEJ STAROŚCI.CDN
PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 8:48 pm Odpowiedz z cytatem
symsarna
Oldboy

"Miasteczka umierają powoli
Chcieliśmy mobilnego społeczeństwa, to je mamy. W Polsce zaczynają powstawać miasta-widma, jakie po zjednoczeniu Niemiec pojawiły się na terenie dawnej NRD.
. Polska wielkomiejska, przedsiębiorcza i zasobna oraz nieporadna, biedna i prowincjonalna - tak właściwie było zawsze. Dla pierwszej - ostatnie 15 lat to czas rozwoju, dla drugiej - stracona szansa. Ale badania socjologiczne pokazują coś więcej. Małomiasteczkowa Polska się wyludnia. Puste skwery, restauracje, do których nikt nie zagląda, szkolne klasy z pustymi ławkami, całe ulice oblepione wywieszkami "do wynajęcia".
Te niewielkie miasteczka usychają jak liść wciśnięty między grube tomy książek. Mieszkańcy opowiadają o wegetacji na zasiłkach, a samorządowcy o bezowocnych wysiłkach przyciągania inwestorów i tworzenia miejsc pracy. Młodzi, wykształceni - jeśli tacy jeszcze się ostali - na pytanie o perspektywy ironicznie się uśmiechają i zaraz tłumaczą, dlaczego jeszcze nie wyjechali.
Miasteczka o liczbie ludności od 20 do 40 tys. mieszkańców bada dr Wojciech Łukowski z Zakładu Socjologii i Psychologii Polityki Uniwersytetu Warszawskiego.W niektórych z nich w ciągu ostatnich lat zniknęło nawet do 30 proc. populacji w wieku produkcyjnym. To zjawisko przypomina Niemcy Wschodnie tuż po zjednoczeniu - dziś honeckerowskie bloki, a nawet całe osiedla są pozabijane dechami. Miasta-widma - teraz zamieszkane przez nielicznych emerytów - za parę lat będą straszyć w Polsce. Czas zatrzymał się w nich w dobie PRL-u. Najlepszy okres dla większości miejsc, które odwiedziliśmy, to lata 70. Epoka wielkich fabryk i rozdmuchanych funduszy socjalno-kulturalnych. Po tym wszystkim zostały tylko pozarastane krzakami hale."
PostWysłany: Wto Lis 07, 2006 8:54 pm Odpowiedz z cytatem
symsarna
Oldboy

Ewolucja i rozwój małych miast i miasteczek w następnych latach wiąże się w Polsce z przygotowaniem i realizacją wieloletnich programów lokalnych. W tej dziedzinie czeka na samorządy ogromna praca.

Małe miasta takie jak Lidzbark i miasteczka, o których mówimy potocznie, że posiadają specyficzny, "architektoniczny charakter", związany z bogatą przeszłością historyczną, pragną na ogół wysunąć te walory dziedzictwa jako naczelne czynniki i argumenty rozwoju.
Czy to wystarczy? Współczesny turysta, to przecież nie jednolita, abstrakcyjna kategoria, to cały szereg postaw i potrzeb, właściwych dla różnych grup i jednostek.
Turystyka kulturalna, biznesowa, wakacyjna, turystyka miejska, to kategorie wymagające różnorodnych "produktów turystycznych". Wobec ich różnorodności, okazuje się coraz wyraźniej, że dziedzictwo kulturowe, jako wartość sama w sobie, nie tworzy dostatecznej dynamiki dla rozwoju lokalnego.
wysoka brama,cerkiew
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach