lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne -> TOPOLE i nie tylko Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Sro Mar 12, 2008 7:18 am Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

Kasztany, 5 sztuk wzeszły pięknie lat iles tam temu. Dwa z nich siedzą jeszcze zapyziale, na wiosne zaczynaja rosnąc, potem ... tak jak reszta. Po prostu chorują, i jeżeli w tym roku nic im nie pomoże, niestety, spalę. W okolicy nie znajdziesz ani jednego zdrowego kasztanowca. Są sprowadzane jakieś szczepione z Holandii, ale te tez u nas smutno kończą.
Ale, patrzcie czego to nam Amerykany nie podrzucają - stonka, F-16, robal od kasztanów, tarczę ... !

Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Sro Mar 12, 2008 8:16 am Odpowiedz z cytatem
symsarna
Oldboy

Faktycznie kasztanowce chorują,ale moje to tzw.samosiejki,wyhodowane z kasztanów rosną w sąsiedztwie dębów.Liście brązowieją z lekka ,ale "zaraza" ich nie dopada.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Sro Mar 12, 2008 10:57 am Odpowiedz z cytatem
GreenGO!
Oldboy

No właśnie...Szrotówek K. podgryza młode liście które zółkną->bronzowieją->opadają... są na to dwie metody:

- pierwsza(czaso i praco chłonna - szczerze mówiąc mało skuteczna) regularne grabienie i palenie liści( nie w skręcie czy fajce !tylko w ognisku! Wink )

- druga(skuteczna i droga, no i taka okrutna) - sprowadzana chemia do oprysków

czyli póki co to zdrowego kasztana to w domu tylko można wychodować... Sad

PostWysłany: Sro Mar 12, 2008 1:48 pm Odpowiedz z cytatem
Milutka
Oldboy

Kasztany i kasztanowce choruja w całej Polsce. Co do ich leczenia to niestety nie znam się na tym. Wiem jednak że zagraniczniaki też narzekaja że kasztany zyja coraz krócej.... Sad Warto jednak próbowadź i sadzić a może same dadzą radę sie wyleczyć ? A może jest sposób bez chemii ale w sąsiedztwie innych drzew czy krzewów??? ?

pozdrawiam
PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 4:32 pm Odpowiedz z cytatem
Ma5akrator
Junior

Ja mieszkam na ulicy Astronomow i tez mi zal tych drzew. Crying or Very sad Na poczatku byly one ponumerowane i pomyslalem ze je wytna i beda cos z draga robic.
Po wyciecie wszystkich drzew do tej pory nic nie raba minal juz tydzien.Moze mi ktos powiedziec o co z tym chodzi? Cool
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
TOPOLE i nie tylko
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach