lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Nasze miasto i okolice -> Stan budynków komunalnych a podwyżki Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Czw Sty 24, 2008 8:38 am Odpowiedz z cytatem
Lidzbarszczanin
Junior

OK PROSZę ADMINISTRATORA STRONY O POMOC
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Czw Sty 24, 2008 5:41 pm Odpowiedz z cytatem
patrycja_lw
Junior

dziekuje Panie Janie za konsekwentne działanie w temacie podwyżki czynszów mieszkiań komunalnych. Myślę, że jako jednemu z nie wielu zalezy Panu na wyjaśnieniu tak wysokiej opłaty za mieszaknia w tak biednym mieście.
Pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie Pana działań.
PostWysłany: Czw Sty 24, 2008 8:54 pm Odpowiedz z cytatem
Wiedźma Pleple
Junior

Nie zwróciliście uwagi na podstawowa kwestię, otóż opłaty za mieszkania czynszowe niejednokrotnie są wyższe niż za mieszkania spółdzielcze o podobnym metrażu. Najemcy mieszkań czynszowych muszą sami zapewnić sobie opał, czy ciepłą wodę. Ponadto ABK nawet w połowie nie wywiązuje się ze swojej części umowy najmu; myślę tutaj przede wszystkim o remontach, ale także dbałości o czystość klatek schodowych i obejść wokół domów i śmietników, odśnieżaniu, pielęgnacji zieleni itp. Do tego dochodzi arogancja Pań i Panów Administratorów Abakowskich ... myślę , że nie jeden lokator miejskiego mieszkanka miałby tu wiele do opowiedzenia. Szkoda, że nowe władze miasta zaczynają swoje urzędowanie od drenowania naszych kieszeni wmawiając nam, że to dla naszego dobra. Smutne jest również to, że podwyżki ugodzą najdotkliwiej ludzi którzy uczciwie pracują i nie ukrywają swoich dochodów,a także rencistów i emerytów; bo szara strefa dostanie dotacje w MOPSie oczywiście z miejskiej czyli naszej kasy!
kto remontuje ?
PostWysłany: Sro Sty 30, 2008 8:38 pm Odpowiedz z cytatem
cyfernik
Junior

Moi drodzy, widzę że co pewien czas powraca temat budynku przy ul. Wysokiej Bramy 18. Myślę, że zamiast snuć domysły należałoby po prostu zapytać któregoś z mieszkańców. Otóż remont został wykonany z inicjatywy funkcjonującej tam wspólnoty mieszkaniowej, po wieloletnim zbieraniu pieniędzy na fundusz remontowy i ze sporego kredytu, który mieszkańcy będą spłacać wiele lat. Pozdrawiam
PostWysłany: Sob Lut 02, 2008 1:15 pm Odpowiedz z cytatem
Andrzej Rudakowski
Tubylec

Na temat budynków to już nie chce mi się pisac bo przerabiam ten temat na codzeń... U nas też albo trzeba będzie się zapożyczyć na wiele lat albo sam nie wiem co... aby doprowadzić nieruchomość do dobrego stanu.
Ktoś 40 lat zaniedbywał sprawy a ja teraz może będę brał kredyt na 20 lat? Też kicha. I robić trzeba i nie bardzo chce się przez kogoś w długi brnąć. Temat dośc trudny i z jednej strony winny ustruj... ale on już minął a z drugiej strony nadal widoczne nawyki minionego ustroju. Na koncie naszej nieruchomości już są jakieś pieniądze ale od trzech i pół roku nie można jakoś ruszyć spraw remontowych. I nerw bierze człowieka gdy widzi, że materiały zdrożały o połowę, wykonane kilka lat temu inwestycje były nie przemyślane i źle wykonane co wiąże się z ponownym remontowaniem remontowanych części budynku i inne historie które nie powinny mieć miejsca. Ktoś za to musi zapłacić ale winni głupa palą Smile i zwalają winę na mnie... bo uparłem sie wykonac przeglądy i ekspertyzy które są przecież wyjściem do podjęcia dzałań remontowych i każdy kto zajmuje się zarządzaniem lub remontami wie o tym. Tylko nie Lidzbarski ABK. Zarządy też nie są bez winy. Najpierw podjęto decyzję o remoncie a później niewiadomo kiedy i dlaczego odwołano ją... nikogo o tym nie powiadamiając. na każdym kroku łąmana jest ustawa lokalowa w naszej nieruchomości tylko ja durny jeszcze nadal pobłażam zamiast iśc do sądu.
Ale kiedyś dzień dobroci się skończy i polecą głowy. $-o lutego mamy zebranie. Zobaczę co dalej z tego wyniknie. Dodam, że na zebranie czekanm od roku cały czas obiecywano mi że niedługo odbędzie się bo trzeba [podjąć wiążące decyzje. Tak się wiązały decyzje że jeszcze więcej trzeba teraz wydać na remont budynku. To chore ale tak jest w całej Polsce i w Rządzie. I nikt tego nie zmaieni.

Idąc miastem nie myśl co miasto może zrobić dla Ciebie, ale co Ty możesz zrobić dla miasta...A gdy możesz komuś pomóc to pomóż wyzbywając się egoizmu i ignorancji...i nie odkładaj tego na później bo ta chwila nigdy nie wróci...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
PostWysłany: Pon Lut 04, 2008 1:14 pm Odpowiedz z cytatem
Kudłaty
Guru

Lidzbarszczanin napisał:
OK PROSZę ADMINISTRATORA STRONY O POMOC

Oto i pomoc oraz link do galerii zdjęć nadesłanych przez "Lidzbarszczanina" :

http://www.lidzbark.com/index_pelny.php?name=galeria&b=brzydkie

Naprawdę skuteczne pozycjonowanie stron
PostWysłany: Pon Lut 04, 2008 1:28 pm Odpowiedz z cytatem
Andrzej Rudakowski
Tubylec

Jest i w tej nędzy coś pozytywnego. warto zadzwonić do wytwórni filmowych z pytaniem, czy zamierzają nagrywać jakieś filmy wojenne lub z akcją w czasach powojennych. Wykonanie scenografii jest kosztowne a tu proszę... są tak stare i zniszczone budynki, że plan filmowy będzie nadzwyczaj realistyczny Smile
Zapłącą za filmowanie i będzie kasa na remonty... Wink
A nam pozostanie wstyd, że do takiego stanu gospodarze ( także władze miasta... głównie byłe w minionych latach ) budynki doprowadzili. Mam też w swojej kolekcji zdjęcia naszej nieruchomości... szczególnie pod kątem usterek i zaniedbań. Może kiedyś wykożystam je w odpowiednim celu Smile

Idąc miastem nie myśl co miasto może zrobić dla Ciebie, ale co Ty możesz zrobić dla miasta...A gdy możesz komuś pomóc to pomóż wyzbywając się egoizmu i ignorancji...i nie odkładaj tego na później bo ta chwila nigdy nie wróci...
PostWysłany: Wto Mar 04, 2008 10:51 am Odpowiedz z cytatem
Lidzbarszczanin
Junior

no cóż widzę że obywatele są zadowoleni ze stanu zajmowanych budynków - 50 lat socrealizmu zrobiło swoje na zakończenie chciałbym podzielić sie z wami ciekawą informacją jaką przeczytałem w Gazecie Olsztyńskiej z dnia 21 lutego 2008 r dodatek Gazeta Lidzbarska str 11 akapit 1. dla mnie jest to po prostu niebywałe cytuję:

"Zakład Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej w Ornecie
informuje że w przypadku niskich dochodów lub ich braku istnieje możliwość wykonania prac przez najemcę lub zamieszkałe z nim osoby na rzecz mieszkaniowego zasobu gminy za zaległości w opłatach czynszu

Prace podzielone są na dwie grupy
a) roboty budowlane 5,25 zł/godz

b) roboty porządkowe ekwiwalent 4,35 zł/godz

Co to w praktyce oznacza że jeżeli ktoś ma długi lub nie stać go na opłatę
czynszu to może to odrobić sprzątając np. podwórze przed własnym budynkiem lub malując klatkę schodową w swoim bloku 8 godzin pracy X
srednio 4,5 zł/godz to 36 zł X 7 dni to 252 zł

Jaki wniosek: mamy ładne klatki schodowe, ładne zadbane podwórka bez nakładów na to i nie ma zaległości w czynszach, eksmisji itp.
W Orenecie potrafią Miasto wykazuje taką inicjatywę juz od 3 lat

U nas budynki wyglądają tragicznie, długi lokatorów rosną a odpowiedzią
władz Miasta jest rozkładanie rąk i ciągle podwyżki najpierw czynszu a obecnie w czwartek na sesji cen wody OPAMIęTANIA to błędne koło co wy na to ?????????
PostWysłany: Wto Mar 04, 2008 12:35 pm Odpowiedz z cytatem
Andrzej Rudakowski
Tubylec

Podwyżka wody usprawiedliwiona jest pewnie sytuacją klimatyczną na świecie Smile
Lub za dużo ekonomicznego sprzętu AGD sprzedano w lidzbarku Wink
... są duże oszczędności, małe zużycie wody i ktoś nie zarabia Smile
Ciekawe czym włodarze Lidzbarscy uzasadnili podwyżkę wody... może to taki system podwyżek? Nie można odrazu łupnąć konkretnej ceny to podnoszą ją etapami? Smile Jeszcze trochę i zacznę kupować w LIDLU zwykłą wodę butelkowaną po 5 litrów Wink bo będzie taniej a że nie będzie zużycia na wodomierzu to i za ścieki płacić nie będzie trzeba Smile Polak zawsze coś wymyśli Wink

PostWysłany: Sro Mar 05, 2008 6:31 pm Odpowiedz z cytatem
właściciel
Junior

Tak czytam te posty i też chciałbym wtrącić swoje "3 grosze". Trochę nie zgodzę się z niektórymi opiniami na podstawie własnego doświadczenia. Byłem ostatnio na zebraniu swojej wspólnoty, gdzie remont jest wręcz konieczny i co? Okazuje sie, że często to sami właściciele nie bardzo są zainteresowani remontami. Każdy chciałby, żeby ładnie ich budynek wyglądał, ale tylko chcialby pstryknąć paluszkami i żeby było gotowe. O stanie tych budynków decydują właścicele, jeśli juz tacy są. Na zebraniach ustala się sprawy z tym związane. Jednak często ludzie poprostu nie przychodzą, bo ciężko im się wyrwać raz w roku na godzinkę. Jeśli już ktoś się pojawi, to potrzeba pieniędzy, ale zbierając po 50gr czy 1 zł. od metra na remonty to ile mozna uzbierać w ciągu miesiąca a w konsekwencji w skali roku? A remonty kosztują. Na moim zebraniu nie było mowy o podwyżkach na ten cel, bo dla niektórych właścicieli już 40zł miesięcznie to za dużo, więc może lepiej się było nie wykupować i płacić jak normalni lokatorzy po ponad 200-300? A ładnie mieszkać się chce. Poza tym kto dewastuje liczne klatki, maluje sprejami i zanieczyszcza tereny obok? Myślę, że większość ma z tym problem. Niektórzy potrafią tylko narzekać na innych...I czy ktoś się zastanowił, dlaczego miasto w większości sprzedaje mieszkania za 10% ich wartości?Bo zna ich sytuację budowlaną. Gdyby było to 100% to można rządać juz super jego stanu. A w ramach tej ceny trzeba remontować samemu - to i tak chyba wychodzi taniej...Pozostawiam to do namyslu i pozdrawiam mieszkańców
Stan budynków komunalnych a podwyżki
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Nasze miasto i okolice