lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> www.lidzbark.com -> ruszcie sie wreszcie - znalezli Kopernika
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
ruszcie sie wreszcie - znalezli Kopernika
PostWysłany: Sro Lis 16, 2005 9:26 pm Odpowiedz z cytatem
Yar
Gość

Zaglądam, jako lidzbarszczanin mam prawo(?), na forum i co? Martwota. A ja ze stron odległych chciałbym wiedzieć, co się w moim(?) mieście dzieje. To, że byłem wyjechawszy swego czasu, to nie znaczy, że kawałek serducha nie pozostał w grodzie Kopernika. A tu od Biesiad, tzn. wieczorów, NIC Laughing Laughing
A swoją drogą, to się nie dziwię, że maisto śpi. A przecież możnaby upomnieć się we Fromborku o należną Lidzbarkowi część Astronoma. Ja optowałbym za prawym podudziem lub jego lewą stopą. Głowy, to nam na pewno nie dadzą, ale podudzie jest bliskie każdemu facetowi.
Mam nawet pomysł, jak "zaspokoić" Toruń. Skoro mistrz się tam urodził, to Toruń powinien otrzymać czaszkę młodego Kopernika. Precedensy już były - np. Lenin. Razz
Pozdro wszystkim leniuszkom
Yar
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

kawałek biskupa
PostWysłany: Czw Lis 17, 2005 6:53 am Odpowiedz z cytatem
Lu
Tubylec

Jestem za podudziem!
A może sami pokopiemy pod zamkiem? A nuż sie znajdzie kawałek jakiegoś biskupa....
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Czw Lis 17, 2005 10:44 am Odpowiedz z cytatem
Marteen
Gość

YAR Urodziłeś się w Lidzbarku więc jesteś LIDZBARCZANINEM, ale to tak na marginesie. Jeśli chodzi o Kopernika to ja byłbym ostrożny, bo nasz astronom o Lidzbarku napisał jedynie tyle, że barddzo zmarzł w naszym zamku... Szczyćmy się Krasickim, w końcu też jest znany.
PostWysłany: Czw Lis 17, 2005 11:26 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Marteen,
a pamiętasz - tzn. wiesz - jak Krasicki opisywał Lidzbark, o bramach i ułomkach murów i gdzieniegdzie domkach? No to się szczyć. Laughing

A ja jestem lidzbarszczaninem a nie LIDZBARCZANINEM, jak byłeś łaskaw napisać! Cool
A poza tym, Krasickiego nie wykopiesz, bo i jak? Do katedry nie wpuszczą? A teraz pytanie - do której?
Yar
PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 6:51 am Odpowiedz z cytatem
Kudłaty
Guru

No to brawo. Widać właśnie jaki z Ciebie lidzbarszczanin. Gdybyś choć trochę się znał, to byś wiedział, że poprawna forma to właśnie lidzbarczanin. W sumie to nie ma się co dziwić, bo ta pierwsza forma jest w powszechnym użyciu, a nieliczni więdzą jak się to słowo powinno wymawiać Razz

Naprawdę skuteczne pozycjonowanie stron
PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 8:13 am Odpowiedz z cytatem
Gość

Piszcie dalej o wymarłych poetach,- temat piękny .

Innych interesuje dziś,- sprawy dziejące, są interesujące.

Pewną grupę ludzi interesuje jutro,- to dopiero fascynujące.
Poszukajmy wśród nas żyjącego KOPERNIKA co zmieni
"oblicze" miasta. Każdy chciałby nim być i przez zazdrość
nie powie, - a może?
ikmr.

Mam wątpliwości, temat za ciężki i nie na miejscu,przepraszam,
ale może kogoś zdenerwuje a inny pomyśli.
Pozdrowienia.
PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 7:16 pm Odpowiedz z cytatem
pasoDOUBLE
Honorowy zrzęda

hehehehehe dobre ......... ale z tego co wiem to Kopernik głosił tak smiałe tezy że był uważany za szarlatana ........ a za to nawet teraz mozna spłonąć na stosie.....hehehe kto ma odwage pierwszy?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PostWysłany: Nie Lis 20, 2005 7:59 pm Odpowiedz z cytatem
Yar
Gość

A może zmodyfikujemy obecnie wiodący wątek i pooszukamy nie Kopernika - teoretyka, tylko jakiegoś zacnego epigona, ale praktyka. A co do zmian - mamy w Lidzbarku dwie jednostki wojskowe. Może by w oparciu o nie coś nowego wybuchło, bo jak mawiał pewien nauczyciel PO w lidzbarskim ogólniaku: odbezpieczony granat przestaje być przyjacielem żołnierza... i ciebie uczniu też. I polecam tę maksymę wszystkim siedzącym w tej chwili apropo ekranu komputera.
A swoją drogą wiesz co Kudłaty, te NOWE zasady ortografii, to mnie trochę wku...rzają. Więc nawet jeśli nie pozwolisz, to ja dalej będę lidzbarszczaninem, a nie lidzbarczaninem i będą mnie irytowały niektóre postacie, a nie postaci Twisted Evil . Za stary jestem na zmiany.
A swoją drogą trzymając się tej weresji, to sztandarowa impreza powinna się nazywać Lidzbarkie Biesiady, czy te tam Wieczory itd? ?
Pzdr
Yar
PostWysłany: Pon Lis 21, 2005 2:45 pm Odpowiedz z cytatem
Kudłaty
Guru

Yar napisał:
A swoją drogą wiesz co Kudłaty, te NOWE zasady ortografii, to mnie trochę wku...rzają. Więc nawet jeśli nie pozwolisz, to ja dalej będę lidzbarszczaninem, a nie lidzbarczaninem i będą mnie irytowały niektóre postacie, a nie postaci Twisted Evil . Za stary jestem na zmiany.
A swoją drogą trzymając się tej weresji, to sztandarowa impreza powinna się nazywać Lidzbarkie Biesiady, czy te tam Wieczory itd? ?
Pzdr
Yar

A ja Ci nie bronię mówić jak sobie chcesz. Osobiście też zawsze uważałem że twoja forma wypowiedzi jest jak najbardziej poprawna i długo takowej używałem. Nie wiem także, czy to jest taka niedawna zmiana. Nieważne. Ja Ci nie bronie nazywac się Lidzbarszczaninem. Chodziło mi tylko o to, żebyś się nie czepiał innych jeśli to oni tak naprawdę poprawnie odmieniają wyrazy Razz
A swoją drogą to skoro znasz stare przepisy ruchu drogowego to nowe Cię nie obowiązują ??

Naprawdę skuteczne pozycjonowanie stron
PostWysłany: Pon Lis 21, 2005 7:39 pm Odpowiedz z cytatem
Yar
Gość

Kudłaty,
Jednak stosowanie starych ? przepisów ortografii jest bezpieczniejsze niż stosowanie nowych ? przepisów ruchu drogowego. Ale może i nie. Gdyż podstawowe rzeczy zawsze pozostają niezmienne - np. ruch prawostronny. Ale swoją szosą pewnie dużo jeździsz - i jak się ma to, co robią inni do tak uważanych przez Ciebie przepisów ruchu drogowego. Chyba, że był to tylko zabieg erystyczny ?
Ale odbiegliśmy od tematu, czyli kawałka Kopernika, jaki powinien otrzymać Lidzbark. Może powinniśmy skorzystać z nauki płynącej z mądrej opowiastki:
Ludożercy zrobili imprezę składkową. Jeden przyniósł rękę, drugi nogę, trzeci głowę z odrobiną karczycha, a czwarty urnę z prochami.
- A ty co?
- Gorący kubek!
Yar
PS. Pozdrawiam wszystkich starych i nowych ortografoamanów. Siebie też, jak będę w Lidzbarku.
Y.
ruszcie sie wreszcie - znalezli Kopernika
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> www.lidzbark.com