lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> www.lidzbark.com -> Rekolekcje Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Rekolekcje
PostWysłany: Nie Mar 28, 2004 7:16 pm Odpowiedz z cytatem
Izka
Gość

A może tak trochę prowokacyjnych tematów?

Jutro moje dziecko idzie na Rekolekcje zamiast Lekcje.
Uważacie , że tak powinno być?
Ja wolałabym , żeby moje dziecko zamiast przyswajać dogmaty , trochę dowiedziało się o etyce , filozofii - co chociaż w części przybliżyłoby je do większego świata i Europy.
Dzieci moich znajomych w Wa-wie, Poznaniu mają możliwość wyboru.
A tu co??
O nie , nie , tutaj nie ma się wyboru !!! Tutaj moje dziecko ma podporządkować się czemu innemu . Ma zmierzać do CIEMNOGRODU !!! Ludźmi o małej wiedzy łatwiej manipulować.
Podoba WAM się ten temat?
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Pon Mar 29, 2004 10:52 am Odpowiedz z cytatem
Lu
Tubylec

...

Ostatnio zmieniony przez Lu dnia Pon Kwi 05, 2004 6:30 pm, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Pon Mar 29, 2004 9:10 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Nic do Kościoła nie mam, ale bardzo nie podoba mi się jego obeność w szkole.
Udział dziecka w lekcjach religii - to powinna być wyłącznie sprawa rodziców , a państwo w to miejsce powinno zapewnić dzieciom np. lekcje języków.
Ich znajomość jest chyba ważniejsza od przekazywania jakichś nie do końca zrozumiałych dla dzieci i przez nikogo nie kontrolowanych treści religijnych.
Mojemu 8 - letniemu dziecku na religii tlumaczy się , że nie Mikołaj , tylko Jezusek przynosi prezenty , albo straszy się robakami , które drążą duszę niegrzecznych dzieci czy konsekwencjami niechodzenia do Kościoła. W żadnym wypadku nie powinno to się odbywać na terenie szkoły .
Nie słyszałam ,żeby w którymś z państw w Europie coś podobnego miało miejsce. To prawdziwe curiosum !
Ciekawe jak to będzie , gdy już na dobre będziemy w UE ?
PostWysłany: Pon Mar 29, 2004 9:11 pm Odpowiedz z cytatem
Izka
Gość

Sorry, zapomniałam się podpisać Embarassed
PostWysłany: Wto Mar 30, 2004 11:09 am Odpowiedz z cytatem
Lu
Tubylec

Język obcy albo religia - jestem temu przeciwna. Ci co chodzą na religie byliby wtedy pokrzywdzeni, a tak robić się chyba nie powinno.
Niech by była ta etyka lub coś o podobnym charakterze.

Cały problem w tym, że bardzo wielu ludzi nie zgadza się do końca z tym, co łosi kościół, mimo, że formalnie do niego przynależy. Stąd to niezadowolenia z katechezy szkolnej.
Religia po szkole byłaby prawdziwym sprawdzianem dla kościoła. Wtedy dopiero okazałoby się, ilu ludzi potrzebuje kościoła i ilu rodziców troszczy isę o religijne wychowanie swoich dzieci. Może lepiej jednak nie kusić złego i nie dowiadywać się, jak to jest na prawdę.... Twisted Evil

Ostatnio zmieniony przez Lu dnia Pon Kwi 05, 2004 6:34 pm, w całości zmieniany 1 raz
PostWysłany: Pią Kwi 02, 2004 7:45 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Bardzo dobrze, że rekolekcje są zamiast lekcji.Dziecko może spokojnie w nich uczestniczyć.Gorzej jest, że rodzice nie są zainteresowani sprawami wiary.Sami traktują wiarę jak kwiatek przy kożuchu, zdobytej wiedzy w dzieciństwie ubywa a po lekturę religijną nie sięgają. Do książki kucharskiej niejedna sięga a czy do katechizmu,Pisma Świętego czy prasy katolickiej też tak samo często zagląda? Czytając komentarze twierdzę, że nie.NIE WIECIE CO TRACICIE!!!!
PostWysłany: Pią Kwi 02, 2004 8:43 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Bardzo dobrze, że rekolekcje są zamiast lekcji.Dziecko może spokojnie w nich uczestniczyć.Gorzej jest, że rodzice nie są zainteresowani sprawami wiary.Sami traktują wiarę jak kwiatek przy kożuchu, zdobytej wiedzy w dzieciństwie ubywa a po lekturę religijną nie sięgają. Do książki kucharskiej niejedna sięga a czy do katechizmu,Pisma Świętego czy prasy katolickiej też tak samo często zagląda? Czytając komentarze twierdzę, że nie.NIE WIECIE CO TRACICIE!!!!
PostWysłany: Sob Kwi 03, 2004 12:23 pm Odpowiedz z cytatem
Lu
Tubylec

Nie wiem, czy chcę tu podejmować jakieś dyskusje religijne, ale z tym zachecaniem do siegania do Biblii to radziłabym uważać. Luther zaczął sie za bardzo zagłębiać i co? Doszedł do wniosku, ze to, co głosi kościół katolicki nie jest zgodne z Biblią. Wiara w Boga nie musi się rónać wietze w instytucje kościelne. Proszę mi nie mówić, szanowny Gościu, co tracę i wmawiać nieświadomość. Przeprowadziłam sobie bilans zysków i strat dawno temu i ciąglę go powtarzam.
CIEMNOGRÓD
PostWysłany: Sob Kwi 03, 2004 10:17 pm Odpowiedz z cytatem
Izka
Gość

Mam wrażenie , bez urazy , że Gość jest starej daty. Ktoś kto przedkłada modły ponad zdobywanie wiedzy , racjonalizm nie może iść z duchem czasu ,
Założę się ,że Gość pierwszy w Lidzbarku poszedł głosować za wstąpieniem do Unii nie wiedząc o co w tym wszystkim chodzi.
Kościół boi się utraty wiernych , więc będzie robił wszystko , zeby ich do siebie siłą przyciągnąć. Można wykorzystac szkołę - a więc nie uczmy się tylko MÓDLMY SIĘ.
Jak to możliwe , że LPR - przeciwna wstąpieniu Polski do UE raptem chce mieć swoich w Parlamencie Europejskim?
KASA ! I TYLKO KASA drogi Gościu się liczy . Nikt tego nawet nie stara się ukryć. Kościół wyciąga ręce po pieniądze nawet do najmłodszych.
O morale , etykę naszych dzieci niech Kosciól tak bardzo się nie martwi - od tego jesteśmy My - RODZICE. Napewno nie skrzywdzimy naszych pociech.
A więc co ? MÓDLMY SIĘ ! .
Nauka i wiedza nie są ważne .
Do zobaczenia jutro w Kosciele. Jak zwykle nie dam ani grosza na tacę !!
PostWysłany: Nie Kwi 04, 2004 6:22 pm Odpowiedz z cytatem
Hiszpan
Junior

Jejku, Izka, nienawisć z Ciebie do KK aż kapie!!! Twoje slowa, forma wypowiedzi szokuje. Wydaje mi się,że powstrzymujesz się z bardziej radykalnymi sforlumowaniami. Dlaczego wkladasz w moje usta slow ktore ja nie powiedzialem???
Izka napisala:
Cytat:
Kościół wyciąga ręce po pieniądze nawet do najmłodszych.
O morale , etykę naszych dzieci niech Kosciól tak bardzo się nie martwi - od tego jesteśmy My - RODZICE. Napewno nie skrzywdzimy naszych pociech.
Ja rownież jestem rodzicem, mam dzieci uczę ich tolerancji, staram się tlumaczyć rożne aspekty, rożne ludzkie wybory. Teraz zaczyna się ten wiek w ktorym wlanie te pytania padają; dlaczego np. Kaziu nie chodzi do kosciola? NIGDY nie pozwolilem sobie na pogardę i slowa nienawici do innego swiatopoglądu. Ty prezentujesz wręcz klasyczny rodzaj anty katolika-niestety, jesli tak ich nienawidzisz to po co chodzisz do kosciola? Dlaczego uczysz swoich dzieci obludy-to wlasnie w ten sposob krzywdzisz je! Nie wierzysz w dekalog??? A twierdzisz,że jestes katolikiem???? A komunia, slub,pogrzeb obejdziesz się bez tego? Nie rozumiem?????Izka, nie jestem wierzącym ortodoksyjnie ale wiara jest mi potrzebna, jest mi potrzebna do uczciwego funkcjonowania w spoleczenstwie do funkcjonowania pomiędzy przyjaciolmi i znajomymi. Nie wstydzę się jej i nie atakuję bo to MOJA wiara -czy to rozumiesz???Po co chodzisz do kosciola? Po co tam stoisz, i sluchasz tych niedobrych księży? Brzychodzisz do Boga? To dlaczego w niedzielę? A poza tym Bog jest wszędzie! Nie choć tam! Tam są przecież ci źli "czarni" ktorzy sączą nienawisć do twojego serca! Ryzykujesz posylając tam swoje dzieci o ktore tak pono się bardzo troszczysz! Daj sobie spokoj z kosciolem a ile czasu zyskasz!!!

Ostatnio zmieniony przez Hiszpan dnia Wto Kwi 06, 2004 12:53 pm, w całości zmieniany 1 raz
Rekolekcje
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> www.lidzbark.com