|
 |
|
|
|
|
|
|
|
 | Rekolekcji ciąg dalszy |  |
Wysłany: Nie Kwi 04, 2004 9:14 pm |
|
|
|
Chyba nie bardzo się rozumiemy Hiszpan.
Ja nie mam nic przeciwko Kościołowi.
Nie podoba mi się jedynie to , że państwo zamiast nauki języków albo informatyki , ze nie wspomnę o etyce czy filozofii ( jeśli wogole ktoś w tym mieście wie co to takiego ? ) serwuje naszym dzieciakom RELIGIĘ w szkole.
Religia? Proszę bardzo!
Ale wyłącznie po lekcjach. TO POWINNA BYĆ WYŁĄCZNIE SPRAWA RODZICOW! Szkoła nie powinna w planie swoich zajęć uwzględniać religii !!
Ja nie noszę w sobie nienawisci do niczego.
Ja tylko zwracam uwagę na to co mi się nie podoba.
Jestem po prostu ,może dla Ciebie zbyt ostrym krytykiem ?!
Mam nadzieję , że wiesz o tym , że nasze państwo wykłada grube pieniądze na prowadzenie religii w szkołach (wynagrodzenie katechetów i cała ta oprawa).
Czy uważasz , ze jest to uczciwe wobec ludzi innej wiary.
A może ja wolalabym , żeby państwo , w którym mieszkam pieniądze podatników wydawało na naukę języka np. hiszpańskiego w szkole mojego dziecka , a nie RELIGIĘ???
Ktoś zadecydował za mnie . Niestety! |
|
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon Kwi 05, 2004 1:40 pm |
|
|
| Lu |
| Tubylec |
|
| |
| Dołączył: 29 Mar 2004 |
| Posty: 81 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Zadecydował, droga Izo, nie jakis tam ktoś, tylko ci, których sami wybraliśmy. Demokracja to sie nazywa....
Zgodzę się z Hiszpanem, że bardzo dużo jest w Twoich wypowiedziach złości, nienawiści i pogardy wobec innych.
Choćby w słowach "...o etyce i filozofii.( jeśli w ogóle ktoś w tym mieście wie, co to takiego)"
Ja też tu mieszkam i czuję się nieco urażona. Nie każdy, kto ma poglądy inne od Twoich jest półgłówkiem z Ciemnogrodu. Jak to się dzieje, że nikt Ciebie, Izo, nie chciał w wielkich i oświeconych metropoliach, tak, że jesteś skazana na nasze towarzystwo...?
A wracając do Kościoła, to jego zadaniem jest właśnie troska o naszą moralność. O co miałby on, Twoim zdaniem, się troszczyć? Albo chodzisz do kościoła i godzisz się (choćby częściowo) z jego nauką, albo masz odwagę na bycie w tej dziurze, Lidzbarku, niepraktykującą. Inaczej jest to obłuda, jak słusznie zauważył Hiszpan. Masz, Izo, dość odwagi? |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon Kwi 05, 2004 7:11 pm |
|
|
| Saradok |
| Junior |
|
| |
| Dołączył: 05 Kwi 2004 |
| Posty: 15 |
| Skąd: Galaxy far far away |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Wiecie ja bym nic nie miał przeciwko rekolekcjom...jeżeli one by coś zmieniły pokazały mi jakiś NIESAMOWITY punkt widzenia coś wbiły mi do mojej szatańskiej mózgownicy. Byłem na rekolekcji ( jednej ) na Polnej i serdecznie za takie dziękuje. Ksiądz bredzi porusza miliony wątków przez tuuuurbo długie kazanie i NIC z tego nie wynika. No a lekcje religii to ja was przepraszam prace domowe, odpytywanie z ostaniej lekcji, sprawdzian z papieża no toć to woła o pomste do nieba. Ja bym się z chęcią nie pisał ani na jedno a ni na drugie i takoż poniekąd robie. |
|
_________________ Prózność - mój ulubiony grzech. |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon Kwi 05, 2004 8:14 pm |
|
|
|
Droga Lu.
Wielkie i oświecone metropolie porzuciłam z własnej woli , bo tu w tym przeuroczym miasteczku spotkałam miłość mego życia. Na całe szczęście ona też nie pochodzi stąd.
Nie martw się Lu , może jeszcze 2 lata i wracam tam skąd przyjechałam. Dokończę tylko parę spraw które tu zaczęłam.
Nie chciałabym , żeby moje dzieci zostały w tym miescie , bez szans na cokolwiek.
Nie bardzo rozumiem dlaczego uważasz ,że kogokolwiek nienawidzę w tym mieście. Nienawiść jest cechą ludzi ZŁYCH , a ja za taką się nie uważam !
A że nie ukrywam swojego poglądu na temat ciemnoty w tym mieście - to fakt !
Niestety mam prawo tak mówić , bo spotykam się z tym na każdym kroku ( i nie o ubogich , słabo wykształconych ludzi tu bynajmniej chodzi ).
Ad. Kościoła .
Chodzę tam tylko dlatego (i to też sporadycznie), że zaprowadzam dziecko, a już napewno nie po to , by sluchać księżowskich pouczeń i dawać na tacę.
Nigdy nie ukrywałam i nie mam zamiaru nadal przed nikim ukrywać swojego myślenia na temat Koscioła . To jest właśnie moja odwaga!
Nie boję się i nie wstydzę głośno o tym mówić.
Czasami spontanicznie wchodzę do Kościoła , ale tylko wtedy , gdy nie muszę nikogo słuchać. Co najwyżej własnych myśli. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon Kwi 05, 2004 8:30 pm |
|
|
| Saradok |
| Junior |
|
| |
| Dołączył: 05 Kwi 2004 |
| Posty: 15 |
| Skąd: Galaxy far far away |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kościół nie jest mi do niczego potrzebny...ze smażeniem w piekle się pogodziłem a co złe a co dobre potrafie rozsądzić sam...
A ciemnote sobie wypraszam bo spotkasz się z nią wszędzie tylko nie wszędzie będziesz chciała ją dostrzec...i to jest Twój problem bo do końca jednak wszystkiego nie przemyślałaś. |
|
_________________ Prózność - mój ulubiony grzech. |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Kwi 06, 2004 12:41 am |
|
|
| Hiszpan |
| Junior |
|
| |
| Dołączył: 07 Lut 2004 |
| Posty: 18 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Uff....Wlasciwie nie wiem od czego zacząć?Może zacząć od konca?
Saradok napisal: | Cytat: | | Kościół nie jest mi do niczego potrzebny...ze smażeniem w piekle się pogodziłem a co złe a co dobre potrafie rozsądzić sam... | .Szanuję odmienne zdanie i choć się z nim nie zgadzam nic mi do osobistego wyboru drugiego czlowieka. Mimo to mam nadzieję ,że z czasem może zmienisz swe zapatrywania.
. Natomiast Izki mi żal -szamoce się bidulka,podjela temat nie do konca wiedząc po co, czy szukala akceptacji na tym forum dla swojej nienawisci??? Nie wiem, niech to osądzą forumowicze. Pokrętne wyjanienia, wolty, wypieranie się slow powiedzianych i sugerowanych.Obrażanie nas i wyzywanie od nieukow i wiesniakow ma swiadczyć chyba o wysokich intelektualnych lotach tejże Izki. Wspomniala cos o filozofii wydaje mi się,że ona sama bazuje na doktrynie Hegla.Pisze też o swojej milosci -"intelektualny spadochroniarz"- do L W. No coż, milosć ponoć jest slepa. Slepa rownież jest nienawisć na ktorej chcialem się tu skupić. Izka napisala: | Cytat: | | Nie bardzo rozumiem dlaczego uważasz ,że kogokolwiek nienawidzę w tym mieście. Nienawiść jest cechą ludzi ZŁYCH , a ja za taką się nie uważam ! |
może kilka cytatow. Izka napisala: | Cytat: | | Założę się ,że Gość pierwszy w Lidzbarku poszedł głosować za wstąpieniem do Unii nie wiedząc o co w tym wszystkim chodzi. |
| Cytat: | | Można wykorzystac szkołę - a więc nie uczmy się tylko MÓDLMY SIĘ. |
| Cytat: | | KASA ! I TYLKO KASA drogi Gościu się liczy . Nikt tego nawet nie stara się ukryć. Kościół wyciąga ręce po pieniądze nawet do najmłodszych. |
| Cytat: | A więc co ? MÓDLMY SIĘ !
...........
Do zobaczenia jutro w Kosciele. Jak zwykle nie dam ani grosza na tacę !! |
| Cytat: | | Masz rację Lidzbark to wiocha ! Ja posunę się dalej - i ciemnogród, w którym dominuje wsiowe myślenie, zawiść i nieuzasadniona niczym nienawiść sąsiedzka. |
| Cytat: | ...
Ja i tak będę narzekać , bo miejscowi nie lubią "świeżej krwi". Wolą kisić się we własnych odchodach.Obcych , krytykujących, najlepiej wywieżć na gnoju. Dlatego mówię - "wiocha"!. |
Po przeczytaniu kilku jej tekstow nasunely mi się pytania ktore chcialbym zadać lecz nie liczę na konkretną odpowiedz Izki, raczej spodziewam się pokrętnych, jadowitych i nienawistnych oskarżen.Oraz oczywicie następnych twierdzen, że my jako wiocha nie rozumiemy "yntelygentnych" wypowiedzi Może ktos lepiej rozumie ją i postara mi się odpowiedzieć? Może wtedy lepiej zrozumiem takich fustratow? Co osoba o takim swiatopoglądzie zamierza osiągnąć prowadzając dziecko do kosciola? Czy osoba z taką mentalnoscią bylaby w stanie podejmować jakiekolwiek neutralne decyzje dotyczące spraw na styku np kultura i KK? Czy chcialbys żeby tacy wlasnie ludzie, o takim stosunku do mieszkancow L.W mieli teraz lub w przyszlosci wplyw na decyzje dotyczące Twojego codziennego życia? Jak taka osoba może funkcjonować tutaj i nie być rozpoznawana(choć idę o zaklad,że częsć osob wie że "ona" to "on"!)? Pytania te są oczywicie retoryczne, raczej nikt z Lidzbarczan nie życzy dla miasta źle. Więc o co ten krzyk? No wlasnie, czy warto zajmowac się jedną biedną skrzywioną psychiką? Nie wiem... . . . P.S. Szanowna Izko, moja dobra rada- zniknij jako Izka. Niech się pojawi np.Bożenka, Wacek, czy Bogus. I niech ten Twoj nowy nick będzie bardziej, mily, tolerancyjny i po prostu - sympatyczniejszy. Zobaczysz, że znajdziej o wiele więcej sympatycznych przyjaciol i znajomych, nawiążesz nowe znajomosci i odkryjesz w naszym miescie wielu, naprawdę wielu wartosciowych ludzi czego naprawdę Ci z calego serca życzę! |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Kwi 06, 2004 12:05 pm |
|
|
| Lu |
| Tubylec |
|
| |
| Dołączył: 29 Mar 2004 |
| Posty: 81 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
I jak, Izko, przeczytałaś własne słowa zacytowane przez Hiszpana? Nadal dziwisz się, skąd posądzenie o nienawiść?
Popieram, Hiszpan, Twoje słowa. Podobnie odbieram Izę. Trochę mi przykro, trochę jej żal..... Ale co tam, .... Pójdę się chyba pokisić we własnych odchodach, albo pomodlić za Saradoka, żeby jednak nie poszedł do piekła.....  |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Kwi 06, 2004 4:44 pm |
|
|
|
No , no wzbudziłam niemałe emocje ! Nawet mnie cytujecie !
Dlaczego Wy w Lidzbarku tak bardzo żałujecie tych , ktorzy mają odmienne zdanie.
Jakim prawem Hiszpan , czy Lu oceniają MNIE , jako mnie.
Czy ja poruszyłam kogoś z Was? Przecież mówię dosyć ogólnie.
I co? Nie miałam racji?
Tacy właśnie jestescie. Dla Was najważniejsze jest KTO powiedział , a nie co?
Hiszpanowi mogę obiecać , że płci nigdy nie zmienię!! Za bardzo lubię makijaż i minispódniczki ! Moje imię - Iza - też mi się podoba.  |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Kwi 06, 2004 5:07 pm |
|
|
| Hiszpan |
| Junior |
|
| |
| Dołączył: 07 Lut 2004 |
| Posty: 18 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
gosć (Izka) napisal(a): | Cytat: | Jakim prawem Hiszpan , czy Lu oceniają MNIE , jako mnie.
Czy ja poruszyłam kogoś z Was? Przecież mówię dosyć ogólnie. |
Czy Ty naprawdę nie widzisz NIC zlego w swoich wypowiedziach? Czy naprawdę porownując NAS-mieszkacow LW do GOWNA , do wiesniakow(bo ciemnogrod w Twoich ustach uważam za szczyt elegancji i komplement w stosunku do mnie), twierdzisz ,że jest OK W jaki sposob i kto może Ci wytlumaczyć ,że nadal okopujesz się na pozycjach z gory przeznaczonych do oddania.Nadal walisz nas w twarz i mowisz że Ciebie to wcale nie boli!!! Ehhhhh.......brak mi slow!!!! Może ktos jej(jemu) lepiej wytumaczy? |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Kwi 06, 2004 5:58 pm |
|
|
|
Nie rozumiem , dlaczego ktoś mialby mi cos tlumaczyć ! Ja stwierdzam fakty , a Hiszpan stara się mnie "naprawiać" !
Co raz bardziej mnie to bawi i utwierdza w przekonaniu , że miałam rację.
Hiszpan? Dlaczego Ciebie to tak dotknęło? Utożsamiasz się z tym o czym mówię ? Odezwały się " nożyce" ?
Niby szanujesz odmienne zdania , ale jednak... Jak ktoś śmie myśleć inaczej niż Ty , to ..... biada mu .... !
Ja jestem dorosłą osobą , nie musisz mi niczego tłumaczyć - uszanuj moje - odmienne od Twoich poglądy i nie dawaj powodów , żebym myslala o Tobie jak o reszcie tych prowincjuszy.
P. S. Zauważyłam , że masz kompleks płci.
Ja nie mam nic sobie do zarzucenia. Dzieki temu , ze jestem odważną , pewną siebie , pewną swojej wartości kobietą i nie dałam się zaszczuć w tym mieście , osiągnęłam to wszystko co mam !
A Ty Hiszpan dalej zastanawiaj sie nad tym , kim jestem. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |