|
 |
|
|
|
|
|
|
|
 | Rajd na ulicy |  |
Wysłany: Sro Sie 22, 2007 4:17 pm |
|
|
|
To co dziś zobaczyliśmy na rogu zbiegu ulic Spółdzielów,Konstytucji 3 Maja
a Lipowej zaparło nam dech w piersiach. Tańczące auto na środku jezdni próbujące zapanować nad kierunkiem jazdy.... Doprawdy szok zatykał oddech.
Auto osobowe nadjechało z nadmierną szybkością z ul.Spółdzielców. To cud że nie trafiło na żaden chodnik skwer Sybiraków czy drzewo. Marki auta nie udało się ustalić,rejestracji też.Jedynie co zobaczyliśmy to żółtą tablicę rejestracyjną (nasze są białe). Po jakim takim wytraceniu szybkości i zapanowaniu nad autem kierowca z pojazdem pomknął dalej ul.Lipową. (w/g moich znajomych w aucie siedziały 4 osoby) Chwilę po tym zdarzeniu nadjechał radiowóz policyjny już w ślimaczym tempie.
I TU PRZYDAŁABY SIĘ KAMERKA NA RAJDOWCÓW. |
|
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Sie 23, 2007 9:13 am |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 01 Lip 2007 |
| Posty: 324 |
| Skąd: Lidzbark Warmiński |
|
|
|
 |
 |
 |
|
czy "na żółtych tablicach" ma to samo znaczenie co "na żółtych papierach"?  |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Sie 23, 2007 2:02 pm |
|
|
| Przemas |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 16 Lis 2006 |
| Posty: 139 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Sądząc po zachowaniu się kierowcy i pasażerów - zapewne TAK  |
|
|
|
|
 | Rajd na ulicy |  |
Wysłany: Czw Sie 23, 2007 5:01 pm |
|
|
|
Do JotDe - Przemas chyba ma rację. Tylko że ja pisząc myślałam o aucie zagranicznym ale bardzo zużytym. Tym razem dodam: DŁUGO NIE TRZEBA BYŁO CZEKAĆ....
Dziś na ul. Lipowej a dokładniej między jednymi pasami a drugimi naprzeciw szkoły nr 3 zdarzył się wypadek. Starszy pan nie uciekł z miejsca wypadku poczekał na policję. Karetka zabrała poszkodowanego do szpitala.Za daleko byłam by wszystko widzieć. Dlaczego o tym piszę?
Na pasach dla pieszych na przejściu do szkoły sama parę lat temu uległam wypadkowi,a dzisiejszy wypadek wszystko mi przypomniał. Tamten też nie uciekł ale ja jestem kaleką. Takie żarty jak sobie robi JotDe są nie do śmiechu. Czy ta ul.nie może mić jakiegoś sygnalizującego zabezpieczenia? Niedługo rok szkolny się zacznie i co wtedy?????
Pozdrawiam słonecznie... |
|
|
|
|
 | Re: Rajd na ulicy |  |
Wysłany: Czw Sie 23, 2007 7:29 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Anonymous napisał: | | ...Takie żarty jak sobie robi JotDe są nie do śmiechu. ... |
Proszę zauważyć, że nie żartuję sobie ze zdarzenia, a to, że kierowca nie był miejscowy, nie usprawiedliwia niczego (choć nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że był to jakiś nasz młodzieniaszek, który "testował" nowy nabytek)
A co do braku oznaczeń: jechałem dziś rowerem do Wielochowa i nie zauważyłem, aby były gdzieś znaki ostrzegające kierowców "uwaga, rowerzyści" - a powinny być - wszak nie tylko miejscowi tak jeżdżą. |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Sie 23, 2007 8:03 pm |
|
|
| Grande |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 11 Sie 2007 |
| Posty: 377 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Pewnie był to wózek z wysp. Taki ciemny niski.
Wszystko dlatego, że w samochodach angielskich jest tak, że pasażer musi prowadzi, a kierowca nic nie robi i tak wyszło ( niewprawiony pasażer ?) |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 7:08 am |
|
|
| Przemas |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 16 Lis 2006 |
| Posty: 139 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Co do dodatkowych jakiś szczególnych oznaczeń, to uważam że to chyba pomyłka.
Są przepisy ruchu drogowego, do których trzeba się stosować (czy to się komuś podoba, czy też nie).
Mnożenie oznaczeń, zabezpieczeń nic tu nie da - bo ktoś, kto ma w d...e przepisy i tak nie będzie się do nich stosował.
Większą wagę natomiast położyłbym na prewencją, na uświadamianie ludziom zagrożenia i wynikających z tego konsekwencji.
Karanie (Policja, Straż Miejska - wedle uprawnień) musi również być większe.
Jak taki "cymbał" dostanie po kieszeni (i punkcików do oczka dozbiera) - to może przyjdzie czas na refleksje.... może...  |
|
|
|
|
 | Re: Rajd na ulicy |  |
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 7:23 am |
|
|
|
| Anonymous napisał: | Do JotDe - Przemas chyba ma rację. Tylko że ja pisząc myślałam o aucie zagranicznym ale bardzo zużytym. Tym razem dodam: DŁUGO NIE TRZEBA BYŁO CZEKAĆ....
Dziś na ul. Lipowej a dokładniej między jednymi pasami a drugimi naprzeciw szkoły nr 3 zdarzył się wypadek. Starszy pan nie uciekł z miejsca wypadku poczekał na policję. Karetka zabrała poszkodowanego do szpitala.Za daleko byłam by wszystko widzieć. Dlaczego o tym piszę?
Na pasach dla pieszych na przejściu do szkoły sama parę lat temu uległam wypadkowi,a dzisiejszy wypadek wszystko mi przypomniał. Tamten też nie uciekł ale ja jestem kaleką. Takie żarty jak sobie robi JotDe są nie do śmiechu. Czy ta ul.nie może mić jakiegoś sygnalizującego zabezpieczenia? Niedługo rok szkolny się zacznie i co wtedy?????
Pozdrawiam słonecznie... |
Wypadek ktory sie zdarzyl , mial miejsce na przjeciu dla pieszych.
Pieszy stojący z lewej strony ulicy Lipowej stoi w cieniu drzew , 20 metrow wczesniej rowniez jest przejscie dla pieszych.
Z moich obserwacji wynika ze 95% lidzbarszczan zwyczjanie olewa te przejscie wraz pieszymi.Jak było widac skutecznie.
najgorsze jest to ze po samym potraceniu , kierowcy ktorzy sie tak bardzo spiesza i takie interesy robia ze nie moglisobie oduscic i przejzdzali 30 cm obok głowy lezacego na jezdni poszkodowanego ( okolo 7 pojazdow ) nikt nie reagowal nikt nie chcial pomoc sprawcy ani poszkodowanemu - zadziwiajace wszyscy siedzili w swoich rumakacj i czekali na jakas mozliwosc przejechania tyz obok glowy Pana ktory lezał na jezdni.
Jeden pojazd tylko sie zdenerwował i na awaryjnych zablokowal przejazd do czasu przyjazdu karetki pogotowia.
Przypominam niektorym mistrzom lidzbarskiej kierownicy ze nie tak wyglada zachowanie pozostalych uczestnikow ruchu drogowego a juz tym bardziej przejzdzanie na chama przez miejsce w ktorym juz wirtualnie stoi znak uwaga wypadek !
Pan ktory potracił dosłownie nie wiedzial co sie dzieje i czy zaraz nie dojdzie do ponownego rozjechania !
CHAMSTWO |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 7:50 am |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Przemas napisał: | | Co do dodatkowych jakiś szczególnych oznaczeń, to uważam że to chyba pomyłka. |
są jednak miejsca, gdzie przydają się dodatkowe oznaczenie nakazujące szczególną uwagę: czarne punkty na szosach czy migające światła przy szczególnie niebezpiecznych przejściach dla pieszych np. przy szkołach. chodzi o to, aby prowadzący pojazd w tych miejscach bardziej wzmocnił swoją uwagę, wszak chodzi o zdrowie i życie ludzkie! |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 8:14 am |
|
|
|
hm bo ja wiem ?
przepis mowi ze kierujacy pojazdem przed przejsciem dla pieszychma zachowac szczegolna uwage
w tym miejscu jest jedno przejscie za drugim wiec pojazdy jadace od mlyna powinny jechac z predkowscia na tym zakrecie okolo 30 km/h i przepuszczac pieszych
sadze ze teraz policja powinna sie ustawic na lipowej przy optyku i przez miesiac ( wrzesien tam przechodza dzieci do szkoly ) tluc mandatami tych co nie przepuszczaja pieszych
zadne znaki nie zastapia rozsadku i rozumu
na ulicy wysoka brama ograniczono predkosc do 30 km/h , zalezy dla kogo dla mnie to i tak za szybko na tej ulicy bo w zawieszeniu znowu cos grechoce |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |