|
 |
|
|
|
|
|
|
|
 | Lidzbarskie tajemnice... czyli zapomniane miejsca. |  |
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 1:54 pm |
|
|
| Maciej |
| Tubylec |
 |
| |
| Dołączył: 04 Sie 2006 |
| Posty: 32 |
| Skąd: Lidzbark Warmiński |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Widzac, ze rozwinal sie temat dot. bylego lotniska w LW postanowilem utworzyc temat o takich wlasnie zapomnianych, historycznych miejscach.
Zaczne od pytania na temat pewnych tuneli.
Ulica Kolejowa, pomiedzy WKU a dworcem, w poblizu torow kolejowych. Znajduja sie tam jakies podziemne tunele. Sa dwa wejscia, dosc krete korytarze (niestety nie mialem odwagi zwiedzac dokladniej ze wzgledu na liczne slady lidzbarskiego elementu), na powierzchi jest kilka malych kominow wenetylacyjnych, wszystko jakies pol metra pod ziemia. W srodku mokro, ciemno i sporo jakiegos zelastwa.
Rozmawialem z dawnymi pracownikami lidzbarkiego PKP (bo to na ich terenie), ale nic o tym nie wiedza.
Na moje oko wyglada to na jakis schron, ale jest umiejscowiony dosc plytko.
Co to jest?  |
|
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 6:33 pm |
|
|
| Blond |
| Honorowy zrzęda |
|
| |
| Dołączył: 23 Paź 2006 |
| Posty: 577 |
| Skąd: Jak to skąd? Stąd i stamtąd! |
|
|
|
 |
 |
 |
|
A daleko zaszedleś w tych lochach czy schronach?
Jeszcze są wejścia do schronów pomiędzy blokami na 11 listopada, a nowymi, budowanymi za Biedronką. Tylko jak odkryjecie takie wejście i juz wejdziecie, to uważajcie, bo traficie do czyjejś piwnicy. A tak naprawdę, to były wyjścia awaryjne ze schronów. Taki schron mial każdy wojskowy budynek, a w nich podstawowe wyposażenie, tzn, woda bieżąca, ubikacja, jakiś przedsionek i żelazne drzwi od korytarza z klatki schodowej, a drugie od owego awaryjnego wyjścia.
Cała siec piwnic i korytarzy jest tez pod placem między Lux-em a Inwalidami.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 7:05 am |
|
|
| Maciej |
| Tubylec |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Daleko nie szedłem bo jakiegoś żelastwa tam pełno było.
Tak myślałem, że to schron, ale nie jest on chyba z niczym połączony. Choć możliwe, że jest tam jakieś przejście do WKU.
Swoją drogą ciekawe, że LW, niegdyś miasto pełne wojskowych i "podkopane" tunelami z każdej strony, ma tylko dwa sprawne schrony mogące pomieścić... 250 osób. (no to elita sie załapie) .  |
|
|
|
|
 | Lidzbarczanka |  |
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 4:27 pm |
|
|
| Milutka |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 26 Gru 2005 |
| Posty: 356 |
| Skąd: z całej Polski |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Mogę dodać do Waszych informacji,że takie podziemne przejścia są jeszcze między plebanią a zakonnicami przy ul. chyba Reja.O ile się nie mylę a dobrze pamiętam opowiadanie starszego pana również i kościół ma polączenie z w/w obiektami.Ów pan opowiadał że tamte przejścia są w dobrym stanie i że tam był.Czy to prawda to nie wiem.Wiem tylko że bardzo dawno temu zapadła się ul Wiślana,ale za smarkata byłam by coś wnioskować.
Wniosek: mieszkamy na "dawnych lochach" lub "schronach"
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 9:55 pm |
|
|
| JOHN72 |
| Honorowy zrzęda |
 |
| |
| Dołączył: 15 Kwi 2005 |
| Posty: 769 |
| Skąd: LIDZBARK WARMIŃSKI |
|
|
|
 |
 |
 |
|
z tym kościołem to chyba nieprawda
jesienią byłem na zwiedzaniu kościoła z przewodnikiem i proboszczem. Kościół jes niepodpiwniczony a pod posadzką chowano różnych "wielkich" tego miasta.
w prawej nawie na posadzce można jeszcze zobaczyć napisy. |
|
_________________ johny_72
stąd od urodzenia |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 5:58 am |
|
|
| ledres |
| Junior |
 |
| |
| Dołączył: 06 Lip 2006 |
| Posty: 20 |
| Skąd: STOLICA WARMI |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Witajcie!
Kiedys podobny temat przewinol juz sie na forum i szybko sprawa ucichla.
Z tymi tunelami to nie wiem czy warto pisac bo jeszcze jakis malolat zrobi sobie i rodzicom krzywde:)!
Ale jak juz zaczelismy to:
1. tunel prawdopodobnie wychodzacy z zamku konczy(l) sie nad
symsarna, w latach 60tych zasypano wejscie.........
2. Osobiscie slyszalem relacje w tej chwili juz "starszych panow" jak to
w mlodosci plywali kajakiem w tunelach pod lidzbarska radiostacja,
prawdopodobnie bylo to polaczenie z 1 jednostka wojskowa.
Warto wspomniec ze mamy w Lidzbarku stary, praktycznie nie widoczny juz cmentarz zydowski. Jak ktos chodzil na ogniska w okolicach "3 lip" to wie gdzie to jest.
Mamy tez las w okolicy, gdzie wlasnorecznie do dzis mozna nakopac sobie z ziemi prochu tzw "makaron", po umyciu, oczyszczeniu pali sie swietnie:). Inni szukaja zlota my mamy proch:)
Pociagnijcie temat to moze jakas fotoexpedycje polaczona z majowka zrobimy!
Pozdrawiam z Singapuru
Ledres |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 9:33 am |
|
|
| Maciej |
| Tubylec |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Cytat: | z tym kościołem to chyba nieprawda
jesienią byłem na zwiedzaniu kościoła z przewodnikiem i proboszczem. Kościół jes niepodpiwniczony a pod posadzką chowano różnych "wielkich" tego miasta.
w prawej nawie na posadzce można jeszcze zobaczyć napisy. |
No chyba niezupełnie. Jeden z księży opowiadał kiedyś, że podziemne krypty pod kościołem zachowane są świetnie i wciąż można do nich wchodzić. Mówił też, że znajdują się tam wejścia do tuneli, które zostały zasypane/zawaliły się. Jak głosi legenda, kościół jest połączony z zamkiem... pod Łyną.
| Cytat: | | Warto wspomniec ze mamy w Lidzbarku stary, praktycznie nie widoczny juz cmentarz zydowski. Jak ktos chodził na ogniska w okolicach "3 lip" to wie gdzie to jest. |
Rzeczywiście, kiedyś nawet zwiedzałem ten cmentarz, z którymś z moich nauczycieli od historii. Zapomniałem o nim zupełnie, ale jeśli dobrze pamiętam (choć to było dość dawno ) to był on w okolicach "harcerskiej polany", dokładniej, u jej stóp od strony ul. Grunwaldzkiej. Niewiele sie zachowało, ale można znaleźć tam jeszcze ślady po mogiłach.
A co to za tunele pod radiostacją? Nigdy o takowych nie słyszałem, choć dość dużo sie kręcę w tamtych okolicach.
Ja sie piszę na fotoexpedycję po takich miejscach.  |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 9:35 pm |
|
|
| JOHN72 |
| Honorowy zrzęda |
 |
| |
| Dołączył: 15 Kwi 2005 |
| Posty: 769 |
| Skąd: LIDZBARK WARMIŃSKI |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| jakby co to ja się też piszę! |
|
_________________ johny_72
stąd od urodzenia |
|
|
|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 9:12 am |
|
|
| Blond |
| Honorowy zrzęda |
|
| |
| Dołączył: 23 Paź 2006 |
| Posty: 577 |
| Skąd: Jak to skąd? Stąd i stamtąd! |
|
|
|
 |
 |
 |
|
A ja teeeeeeż! Ja teeeeeeeż chcę!
Pozdrowienia!
Wiosennie i swiątecznie. Muszę spojrzeć jednak w kalendarz. Coś biało za oknem, a jeszcze nic dzisiaj nie piłam. |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 12:55 pm |
|
|
| Maciej |
| Tubylec |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ja tez nic nie pilem, ale jednak tez mam bialo  |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |