lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> www.lidzbark.com -> Lotnisko w Lidzbarku - Warmińskim Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Sro Kwi 04, 2007 1:24 am Odpowiedz z cytatem
ledres
Junior

Hej!
Do Jarka- moze i altylerii lekkiej pod koniec lat 30tych, ale nie zmniejsza to faktu ze jednostka ta posiadala duza ilosc koni i do dzis mozna (jak sie dobrze obejrzy sciany budynkow jednostki) znalesc miejsca uwiazywania koni tzw."parkingowe", chyba ze zlikwidowano juz to do reszty. Jak chcesz to moge ci podeslac kilka fotek i pocztowek tej jednostki z lat przedwojennych.
Cieszy fakt, ze kolega potwierdza istnienie lotniska! I o to wlasnie chodzi!

Pozdrowka
Ledres

Ps Moze ktos sie podzieli informacjami na temat zalanych podziemi w okolicach naszej radiostacji?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Czw Kwi 05, 2007 7:20 am Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

A dlaczego my nie możemy obejrzeć tych pocztówek?
Nie bądż żyła i daj na forum.
Kto był w Trygorcie i oglądał śluzy oraz niedokończone jakieś ogromne betonowe "dzieło" w lesie, na którym jeszcze jest ślad wielkiej "gapy"?
Wrażenie robi niesamowite. Eee! Przecież to nie Lidzbark.
Pozdrawiam

PostWysłany: Czw Kwi 05, 2007 5:00 pm Odpowiedz z cytatem
Jarek
Tubylec

Ledresie,
wbrew powszechnej opinii niemiecka artyleria lekka, a nawet część ciężkiej, w czasie 2 wojny ożywała w dużej mierze koni. Stąd miejsca dla nich. Każdy działon, czyli obsługa 1 armaty używała 6 koni do ciągnięcia działa i jaszcza z amunicją. W baterii były 4 działa, a w dywizjonie (bo taki stacjonował w LW) były 3 baterie. A więc minimum 72 konie. A jeszcze konie pociągowe do zapasowych jaszczy artyleryjskich, itd. W czasie wojny w tych koszarach również stacjonowały dywizjony zapasowe artylerii - również na "owsiany napęd". To tak tytułem wyjaśnienia.
Pozdrawiam
Jarek

PostWysłany: Czw Kwi 05, 2007 6:25 pm Odpowiedz z cytatem
lidzbarek
Junior

Lotnisko, a właściwie lądowisko w Lidzbarku jest niezbędne. Dotychczas ratunkowe helikoptery lądują na PŁYCIE GŁÓWNEJ stadionu. Do helikoptera dojeżdża karetka pogotowia. Przy rozmiękłej nawierzchni. płyta wygląda jak kartoflisko. Rozumię, że jest bardzo ważną sprawą szybki transport osoby chorej ale takie postawienie sprawy jest chyba jedynie u nas (obawiam się, że w Polsce takiej sytuacji się nie znajdzie). Oczywiście gospodarza stadionu, to nie interesuje, bo gdyby nalegał, to myślę, że władze powiatowe(?) znalazły by miejsce pod lądowisko. Ot, choćby pomiędzy szpitalem a torowiskiem lub na byłym "końskim targu". Ale po co się trudzić! Władze OSiRu, powinny szukać miejsc na nowe boiska i aż się prosi o wyrównanie i ogrodzenie terenu pomiędzy budynkiem OSiR a torowiskiem. Miejsce zaciszne, na uboczu bardzo dobre na treningi dla młodzieży. A tak na marginesie: kto podpisał umowę o korzystanie śmigłowców z płyty głównej, wiedząc, że będzie to jednocześnie jej rujnowanie i bezsens utrzymywania. Wiem, że dla wielu jest to obojętne. Ale skoro jest boisko, to niech nim będzie. Podczas meczu pucharowego z Huraganem Morąg, trener tegoż zespołu - Czesław Żukowski po obejrzeniu płyty odrzekł, że z Polonią mało kto wygra, właśnie dzięki tak "wyjątkowemu" boisku. Gospodarzu - przejedź się po wiejskich boiskach - może znajdziesz jakieś gorsze od naszego, bo w każdym miasteczku będziesz zawstydzony.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 7:00 am Odpowiedz z cytatem
Maciej
Tubylec

Cytat:
(obawiam się, że w Polsce takiej sytuacji się nie znajdzie)

Oj zdziwiłbyś się...

Ale jedno jest pewne, nie jest to najlepsze rozwiązanie. Jednak niestety niewiele jest w Polsce małych powiatowych szpitali, które miałyby lądowisko dla śmigłowców (ja nie znam żadnego).
Ja widzę miejsce dla lądowiska. Mianowicie, po prawej stronie od wjazdu do szpitala znajduje sie duży plac (obecnie przysypany gruzem z budowy), należy on do ZOZu, ale został przeznaczony na parking szpitalny. Moim zdaniem jest on na tyle duży, że zmieściłoby sie tam lądowisko i parking też by się wcisnęło, ale to kosztuje, a i ludzie pewnie by się nie zgadzali bo by im raz na dwa tygodnie coś za oknem warczało.

Mały OT się zrobił.
PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 7:31 am Odpowiedz z cytatem
pasoDOUBLE
Honorowy zrzęda

ledres napisał:
Ps Moze ktos sie podzieli informacjami na temat zalanych podziemi w okolicach naszej radiostacji?

tak radiostacja , jest rownież ciekawym tematem , dlaczego ? oczywiście chodzi mi o historię

wbrew pozorom niedoszukamy sie wielkich tajemnic w Lidzbarku Warmińskim związanych z wojskiem ,no chyba że cofniemy sie ąz do tunelu między zamkiem i młynem
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PostWysłany: Pią Kwi 06, 2007 8:57 am Odpowiedz z cytatem
JOHN72
Honorowy zrzęda

Tak mnie zastanawia ten tunel, musiałby być pod fosą, która kiedyś w miejscu dzisiejszego amfiteatru płynęła

PostWysłany: Sob Sie 11, 2007 8:40 pm Odpowiedz z cytatem
Grande
Oldboy

Jakbyśmy mieli takiego Gosiewskiego w rządzie to i port pełnomorski znalazłby się w Lidzbarku nie tylko lotnisko, morze zawsze można przesunąć. Tylu bezrobotnych można zrobić przekop do miasta. Ciekawe kto to obieca przed wyborami samorządowymi realizację tego pomysłu. Widzicie te duże tankowce, rorowce na Łynie i stocznie. Oj tak pomarzyć piękna rzecz.
PostWysłany: Pon Sie 13, 2007 5:14 am Odpowiedz z cytatem
pasoDOUBLE
Honorowy zrzęda

no Grande Twisted Evil

a ja sadziłem ze ja mam fantazję Twisted Evil
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PostWysłany: Pon Sie 13, 2007 8:40 am Odpowiedz z cytatem
JotDe
Oldboy

lotnisko to za duże słowo, ale "lądowisko" i "startowisko" na zielonej trawce być musiało, bo pamiętam, że widywałem latające maszyny wielkości Po-2 za drugą jednostką
Lotnisko w Lidzbarku - Warmińskim
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> www.lidzbark.com