lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> www.lidzbark.com -> Lotnisko w Lidzbarku - Warmińskim Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Lotnisko w Lidzbarku - Warmińskim
PostWysłany: Pon Lis 01, 2004 6:52 am Odpowiedz z cytatem
Szymek
Gość

Było kiedyś przy drugich koszarach. Czy ktoś o tym pamięta ?
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Nie Kwi 01, 2007 9:12 am Odpowiedz z cytatem
pasoDOUBLE
Honorowy zrzęda

Tzn gdzie?

Może dawno temu? położenie lotniska było nieuzasadnione ( lotnisko Orneta , Szymany ) teraz po zmianie doktryny może i tak choc nie do konca , na strone wschodnia przesuwane beda pancerne siły uderzeniowe

lotnisko moze byc w centrum pare minut lotu do granicy.....

ale zastanawia mnie czy ktos moze cos wiecej wie na temat tego lotniska?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PostWysłany: Nie Kwi 01, 2007 1:16 pm Odpowiedz z cytatem
Maciej
Tubylec

Wiele o LW juz slyszalem, ale o lotnisku nigdy. Czasami sie tylko slyszy, ze jacys lotniarze na Krzyzowej skacza i tyle o lataniu w LW. ;P
Gdzie to bylo, jak wygladalo, jaka role spelnialo i w jakich latach. To moze byc ciekawy temat, tylko czemu nikt go wczesniej nie podchwycil.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Nie Kwi 01, 2007 4:23 pm Odpowiedz z cytatem
ledres
Junior

Witajcie!
Z tego co sie orientuje i co uslyszalem kiedys od starszych mieszkancow,
to lotnisko bylo ale zaraz po 2 wojnie je zlikwidowano.
Na obecnym dzis stadione i okolicy istanialo lotnisko dla radzieckiej armi, ladowaly "kukuryzniaki" inne wynalazki tamtych czasow.
O innym tego typu obiekcie w miescie nie slyszalem choc wszystko mozliwe.
Druga jednostka wojskowa za niemca byla koszarami kawalerii konnej...
i nosila imie niemieckiego generala Gronau (co do pisowni nie jestem pewien:)).
Pozdrowionka
Ledres
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
PostWysłany: Nie Kwi 01, 2007 7:20 pm Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

Hmmm.
Ciekawe jak sie jakikolwiek samolot mógł rozpędzic na stadionie, z jednej strony stare juz drzewa, a z drugiej budynki. Na ukos, w strone torów kolejowych na Bisztynek tez nie było możliwości bo było błotko i rów.
Natomiast za Babiakiem, jadąc od Lidzbarka po lewej stronie w lasach był ogrodzony wojskowy teren a miejscowi powiadali, ze tam jest wojskowe lotnisko.

Ostatnio zmieniony przez Blond dnia Nie Kwi 01, 2007 7:24 pm, w całości zmieniany 1 raz

PostWysłany: Nie Kwi 01, 2007 7:22 pm Odpowiedz z cytatem
pasoDOUBLE
Honorowy zrzęda

Ledres , przepytaj znajomych jesli jeszcze mozesz co z tym lotniskiem

ja dzisiaj spedzilem nad tym "lotniskiem" dwie godziny i nic nawet w spisie niemieckich lotnisk wojennych ,a w obecnym spisie nie ma zadnej informacji - choc powinna nawet jesli jest zalesione i nie wpisane do rejestru lotnisk

te lotnisko - jesli rosyjskie to jakas tajemnica

I jeszcze Ty mi Babo sen z powiek zrzucasz?
Jaki babiak ? jakie wojska ? Najblizej byl pulk w ornecie , juz kiedys slyszalem jak ludzie mi mowili ze pod Łomża odrzutowce pionowo startują i lądują ( lata 90-e ) ale tereny lidzabrkie byly zapomniane przez wojsko , no oprocz JW stacjonujacej do dzis na koncu LW...... ale to juz ...........
PostWysłany: Pon Kwi 02, 2007 7:42 am Odpowiedz z cytatem
ledres
Junior

Hej!
Chetnie bym sie zapytal ale jestem akurat +5 godzin od Lidzbarka, a telefonicznie to nie rozmowa. Jak bys zapytal jakiegos starszego mieszkanca z Zydlaga moze by ci cos podpowiedzial. Jak nie bylo stadionu i okolicznych budynkow po tej stronie drogi na Bartoszyce to bylo dosc miejsca na lotnisko. Pozatym taki "kukuryzniak" nie potrzebuje pasa 10km zeby wzbic sie....
Wroce na majowke do Lidzbarka to popytam sie,...jak bedziesz jeszcze zainteresowany:)!
Pozdrowka
Ledres

Ps A teraz zagadka! wiecie gdzie byly najwieksze w Lidzbarku sklady zlomu wojennego (lata44-54)? Obecne ladna laka, ale co starsi opowiadaja to naprawde mieli gdzie sie bawic:)
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
PostWysłany: Pon Kwi 02, 2007 7:46 am Odpowiedz z cytatem
pasoDOUBLE
Honorowy zrzęda

zgadza sie kukuryzniak nie potrzebuje duzo rozbiegu , na dodatek startowaly i ladowaly na podlozu trawiastym

z tego co ja widze jest mozliwosc ( teren rowny ) od bartoszyckiej 16 ( ten budynek powinien pamietac te czasy) wg mnie mozna bylo wykonywac starty i ladowania o ile nie bylo innych przeszkod terenowych takich jak np bagna tory kolejowe itd
PostWysłany: Pon Kwi 02, 2007 1:49 pm Odpowiedz z cytatem
Maciej
Tubylec

Ja również trochę popytałem.
Jeśli chodzi o druga jednostkę to podobno na poligonie przy Orneckiej (ta cześć czynna do dziś) istniało niegdyś lądowisko dla śmigłowców. Podobno nawet nieźle przygotowane. Korzystały z niego wojskowe elity przylatujące do lidzbarskich jednostek. Smile
O jakimkolwiek innym związku LW z lotnictwem nie udało mi się znaleźć informacji. Choć przyznam, że kiedyś obiło mi sie o uszy coś o jakimś lotnisku na terenie obecnego stadionu. Surprised
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Wto Kwi 03, 2007 7:09 pm Odpowiedz z cytatem
Jarek
Tubylec

ledres napisał:

Druga jednostka wojskowa za niemca byla koszarami kawalerii konnej...
i nosila imie niemieckiego generala Gronau (co do pisowni nie jestem pewien:)).

Ledresie nie masz racji. Druga jednostka za Niemca (do wybuchu wojny) była dywizjonem artylerii lekkiej, a nie kawalerii konnej. Wink
A co do lotniska, to ja też coś pamiętam. Ale było ono chyba za torami, tzn. nasypem po torach zarekwirowanych przez Sowietów. Albo i gdzie indziej, wszak to tyle lat. Ale sam pamiętam kukuruźniki, czyli PO-2 z czerwonymi gwiazdami na płatach, które latały po naszym niebie i moich kolegów usiłujących zestrzelić je z procy Laughing Laughing Laughing
Jarek

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> www.lidzbark.com