|
 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 8:24 am |
|
|
| SlonkoX98 |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 06 Lis 2006 |
| Posty: 292 |
| Skąd: nie tylko stąd |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Gościu
Nie wiem, ale zastanawiam się nad jednym:
czy aby na pewno każdego stać na taki pokój.
W większości emerytury starszych ludzi są poniżej jednego koła. |
|
_________________ "Tak się ten świat obraca.
jednych podnosi, innych wywraca"
Przysłowie ludowe |
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 9:13 am |
|
|
|
Powiem Wam jak jest z domami opieki za granicą.
Wiadomość od kursanta pielęgniarza,opiekuna.
Staruszek za pobyt płaci sam, najpierw chodzi na pobyt dzienny.
Jak już brakuje sił, pozostaje na noc.
Kolega opiekował sie sześcioma osobami.
Opieka polegała na rozmowie, chodzeniu na kawę, koniaczek,spacery.
Ogólnie zajecie czasu by sie staruszek nie nudził.
Pobyt w pokój pojedynczym czy wspólnym, uzalezniony jest od zamożności staruszka.
Oczywiście płaci z emerytury,jak brakuje zajmują oszczędności
łacznie z mieszkaniem. Jezeli takowych środków nie posiada, - płaci rodzina, państwo w ostateczności. Jak umiera z bogacza staje sie dosłownie i w przenośni - "nagi i bosy".
Standard pobytu i opieki wysoki, - opłaty też.
Dom opieki jest ostatecznością, nie zastąpi rodziny. Denerują mnie programy w TV na temat złej opieki w Domach Póżnej Jesieni.
To ludzie ludziom gotuja taki los a w zasadzie rodzina.
Pozdrawiam
ikmr |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 10:08 am |
|
|
| Mirosław |
| Tubylec |
 |
| |
| Dołączył: 06 Lis 2006 |
| Posty: 42 |
| Skąd: Lidzbark Warmiński |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Witam, i tak z Wysokiej Bramy zeszliśmy na Domy Spokojnej Starości- choć jedno i drugie dotyczy upływu czasu w mniejszym,bądź większym znaczeniu. Jeśli chodzi o opiekę nad ludźmi w podeszłym wieku to nikt i nic nie zastąpi rodziny, nawet najlepsza opieka zostawia w oczach starszych osób tęsknotę za rodziną, ciepłem, szacunkiem. Szkoda,że u nas tylko przed wyborami pamięta się o tej warstwie społeczeństwa,a jak trudno niektórym z nas poczekać chocby na ulicy jak przechodzi starsza osoba- a przecież potrzeba tak niewiele-odrobinę serca w miłości do bliżniego parafrazując słowa piosenki.W Polsce gdyby sprawiedliwie dzielono środki pobierane od społeczeństwa na opiekę zdrowotną mielibyśmy Eldorado,ale tak z każdej pobranej 1 złotówki do pacjenta wraca około 60 gr- reszta ginie gdzieś po drodze w najrózniejszych funduszach, fundacjach, synekurach, pensjach dyrektorów placówek służby zdrowia w oderwaniu od sytuacji finansowej danej placówki itp, itd. W Australii np sprawa jest dziecinnie prosta- tam każdy ma kartę chipową idzie do lekarza, szpitala, czy do apteki i wszedzie płaci kartą, nie ma tam NFZ,ani żadnych złodzieji po drodze. U nas też takie mają być ,ale niestety NFZ jest nie do ruszenia i wszyscy po drodze.Najlepsze są najprostrze rozwiązania-przejrzyste. Po co dla nas Ustawa o Podatku VAT, która liczy prawie 160 stron, a z komentarzami 1200, ano po to,żeby z jednej strony pomóc złodziejom wyciągającym ten podatek od Państwa, a z drugiej strony aby udupić porządnego, uczciwego podatnika, bo w takim gąszczu przepisów zawsze coś się znajdzie. A Ustawa powinna liczy 2 kartki A4- podatek wynosi np 18%, nie ma żadnych ulg- koniec, kropka- JASNE, PROSTE, PRZEJRZYSTE. O to powinniśmy wszyscy walczyć, jak rówież o godne życie, bo wierzcie mi Państwo zaczynając od tego naszego minipodwórka - jak nie ma dobrego gospodarza, to zawsze będzie smród, głód i ubóstwo.
Pozdrawiam, Miłego Dnia Życzę ! |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 10:47 am |
|
|
| symsarna |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 31 Paź 2006 |
| Posty: 356 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Nasze miasto z domami w których mieszkają starsi ludzie powinno być ośrodkiem,miastem wczasów wieku podeszłego.Kursu komputerowe dla starszych,nauka sesfowania po necie,kawiarenki tematyczne,kina domowe z filmami ich ulubionymi,PRACOWNIE PLASTYCZNE,KLUBY DYSKUSYJNE...........POSTAWIC NA TWÓRCZOŚĆ I DOŚWIADCZENIE.LUDZI STARSZYCH.WYSTARCZY ICH ZAPYTAĆ CO CHCIELIBY I JAK.POWTARZAM JESZCZE RAZ"SPOŁECZEŃSTWO SIĘ STARZEJE,MIASTA WYLUDNIAJĄ SIĘ Z MŁODYCH..Ja wierzę,że to uzdrowi miasto,postawi na nogi bo utopią jest wypytywamie o MŁODYCH ,UTOPIĄ JEST OCZEKIWANIE NA ICH POWRÓT.WRÓCĄ ALE ZA 30 LAT DO DOMU,NA WCZASY PRZED ODEJŚCIEM W INNY WYMIAR.(A RACZEJ BĘDĄ CHCIELIWRÓCIĆ,TYLKO CZY JAK SIĘ NIC NIE ZMIENI,BĘDĄ MIELI GDZIE?) |
|
|
|
|
 | Lidzbarczanka |  |
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 2:18 pm |
|
|
| Milutka |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 26 Gru 2005 |
| Posty: 363 |
| Skąd: z całej Polski |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Anonymous napisał: | | a u nas w Lidzbarku Warmińskim, siostry Katarzynki prowadzą taki dom dla starszych ludzi, wyremontowały kamienicę, którą zwróciło im miasto i wynajmują pokoje |
O tak za 1500.- miesięcznie od pensjonariusza.Brak zielonego zaplecza i smutek wiejący z tego domu odpycha mnie gdy przechodzę.Nigdy nie widziałam uśmiechniętej buzi "dziadka czy babci"Brrrrrrr |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 5:24 pm |
|
|
| Milutka |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 26 Gru 2005 |
| Posty: 363 |
| Skąd: z całej Polski |
|
|
|
 |
 |
 |
|
HEHEHE tylko co w Panoramie Olsztyna pokazali naszą śliczną Wysoką Bramę zalepioną plakatami wielkości prześcieradeł.Plakaty co prawda były zamglone ale brama nie.
Kometarza pisać nie będę wystarczy tego co powiedział konserwator zabytków.Sprawa się rypła.... |
|
|
|
|
 | <Title> |  |
Wysłany: Sro Gru 06, 2006 7:31 pm |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Gru 07, 2006 2:10 am |
|
|
|
Bo ja wam powiem jak to jest prawo zabytkowe na najblizszym zachodzie:
Zabytek jest i pozostaje wlasnoscia panstwa i nie moze w zadnym wypadku byc sprzedany.
Jesli zas chodz o zadbanie miasta,domow,budynkow itd(prywatnych bo panstwowe sa juz dla wlasnego przykladu zadbane) to:
Kazdy kto nie dba o posiadlosc swoja i nalezacego do niej terenu jest narazony na dotkliwe grzywne miejskie(Ktore sa sprawdzane i wykonywane bez zadnego ale,juz po pierwszym ostrzezeniu)
plus do tego odsniezanie i Zasypywanie sola nalezacych do posesji chodnikow.A niech ktos noge zlamie bo slisko bylo...Majac pecha i z adwokatem moze sie skonczyc placeniem renty poszkodowanemu az do konca zycia....
Moze by tak u nas????...... |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 3:59 pm |
|
|
|
Moze temat nie w czasie ale mam pytanko...
Czy wie ktos cos na temat czy bedzie cos na Sylwestra organizowane przez miasto w jakims centralnym punkcie???
Np.brama ,amfiteatr???/
Jakies fajerwerki????
Chce wiedziec czy warto wychodzic z domu.... |
|
|
|
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 4:12 pm |
|
|
|
wczoraj widziałam, jak w amfiteatrze panowie choinki ustawiali, to może coś będzie  |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |