lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne -> wysoka brama,cerkiew Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
wysoka brama,cerkiew
PostWysłany: Wto Paź 24, 2006 10:43 am Odpowiedz z cytatem
karol
Gość

Wszyscy biadolą o przedzamczy ,a nie widzą marniejącego zabytku jakim jest opustoszała, świecąca pustkami wysoka brama
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Wto Paź 24, 2006 7:42 pm Odpowiedz z cytatem
Lidzbarczanka
Gość

Widzą aż za dobrze.Był moment że pisałam o rozbieraniu murów obronnych itp.Teraz nie chcę się powtarzać. Brama cerkiew i ŁYNA poczeka aż do... po wyborach.Zobaczymy kto co i za ile....i nie chodzi tu o kasę ale za ile chęci.W bramie dawniej było biuro PTTK teraz???????
PostWysłany: Wto Paź 24, 2006 8:08 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Co pamiętam w Wysokiej Bramie był Hotel, czy juz splajtował, - niepodobne.
ikmr
PostWysłany: Sro Paź 25, 2006 8:17 am Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

- W Lidzbarku wszystko jest możliwe, nawet to, że hotel splajtuje. Parę lat temu, na sesji zadałam pytanie, dlaczego tak paskudnie jest z Bramą. Dowiedziałam sie, że właścicielem, czy też dzierżawcą jest ktoś z Bartoszyc i nikt z naszych "włodarzy" nie ma to wpływu co on robi.
- A co do rozbieranych murow w pobliżu UM dowiedziałam sie poczta pantoflową, że to już jest trzeci właściciel. To zostało dawno sprzedane. Ktos cos zrobił, sprzedał dalej. Ten coś zrobił, sprzedał dalej. ????
No to na dzisiaj !

PostWysłany: Sro Paź 25, 2006 1:20 pm Odpowiedz z cytatem
Lidzbarczanka
Gość

O wywózce cegieł zabytkowych z rozbiórki murów obronnych spod samych okien UM pisałam w czasie wakacji.Sprawa na tych ulicach była głośna bo facet pracował z kumplem na trzech maszynach do późna w nocy.W czasie ich wyjazdu urzędowały tam dzieci też do późna w nocy.
Dlatego było potem duże zainteresowanie dorosłych. Niestety zdążyli wywieźć i nikt się z władzy nie zainteresował.Akcja trwała aż 2-3 dni.
PostWysłany: Czw Paź 26, 2006 5:18 pm Odpowiedz z cytatem
Peter
Gość

Wiem tylko że w wysokiej bramie w poziomie parteru będzie się mieścił punkt informacji turystycznej - inwestorem jest UM.
A co bedzie wyżej po hotelu to nie wiem.
brama
PostWysłany: Pon Lis 06, 2006 12:13 pm Odpowiedz z cytatem
Jerzyk z Gizycka
Gość

To nie do pomyslenia ze w takim miescie jak wasze- stolicy Warmii- taki zabytek w samym centrum poszedl w swiat. W Gizycku tez mamy zamek ktory niszczeje, ale nie jest w centrum i nie jest znakiem rozpoznawalnym, nie mamy na boga zadnych foryfikacji miejskich, to jest rarytas o ktory trzeba dbac! Od trzech lat staram sie zrobic w Bramie sylwestra na 50 osob i....nic, jak zlapie telefonicznie wlasciciela- to mi kity wciska ze tam bedzie juz za rok centrum kongresowe...tak tak tak!
W tym roku to samo. Nie ma wody, nie ma pradu, grzyb.
Ktos musi za to beknac- zblizaja sie wybory-

Lidzbarczanie pomyslcie o tym przed wrzuceniem glosu do urny.

Mazur
PostWysłany: Pon Lis 06, 2006 1:23 pm Odpowiedz z cytatem
Grażyna Kopińska
Gość

Rzeczywiście, my zauważamy, że zwłaszcza w niewielkich miejscowościach, w niewielkich powiatach można zobaczyć coś, co ja nazwałabym układem. Z tym, że bardziej jest to układ towarzysko-rodzinny. Często jest sytuacja taka, że od kilku lat ten sam burmistrz ,'starosta jest w bardzo dobrych stosunkach z miejscową prokuraturą, z miejscowym sędzią, z przedstawicielami lokalnej prasy. Często po prostu jedyna istniejąca lokalna prasa, to jest właśnie prasa ratusza. I w tych małych ośrodkach często dochodzi do swojego rodzaju układu towarzyskiego, który wtedy, kiedy ci ludzie mają złe, niegodne zamiary, może się przejawić w bardzo patologiczny układ.
PostWysłany: Pon Lis 06, 2006 3:44 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Wracając do Wysokiej Bramy... otóż właścicielem obiektu jest Pani/Pan Pryszlak. Chyba nie ma znaczenia, które z małżonków figuruje w księdze wieczystej. Odkupili oni zabytek od PTTK. Samorząd nigdy nie był wlaścicielem Wysokiej Bramy, podobnie jak cerkwi. Panu Pryszlakowi należą się dzięki, gdyż zgodził się udostępnić pomieszczenie na Punkt Informacji Turystycznej. Miasto nie ma prawa dofinansowywać z budżetu prywatnej własności, natomiast na remont cerkwi poszło ok. 10.000 zł
PostWysłany: Pon Lis 06, 2006 5:01 pm Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

No to ja się, kurde pytam, kiedy to Wysoka Brama zostala sprzedana. Może inaczej zadam pytanie. To miasto nie było stać, aby mieć w swoim mieście swoją Bramę ? Sprzedali Bramę i mamy to co mamy. Próbowali sprzedać Pałac Grabowskiego, przedzamcze. PROPONUJĘ SPRZEDAĆ CAŁY LIDZBARK I BĘDZIE ok!
- Bardzo dawno temu pracownicy sieci handlowej dawnego GS-u pojechali na wycieczke do Krakowa. Podczas zwiedzania Wawelu Krakowiak pyta skąd są. Ktoś odpowiada, że z Lidzbarka. Krakus pyta - Gdzież to jest? Pan znany z dowcipnych odpowiedzi rzecze - MIĘDZY ROGÓŻEM A MIŁOGÓRZEM ! Na to Krakowiak, ze zrozumieniem kiwając głową - Aha !
No to na dzisiaj

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach