|
 |
|
|
|
|
|
|
|
 | STOP !!! PRZEMOCY W SZKOŁACH LW |  |
Wysłany: Pią Lis 03, 2006 3:47 pm |
|
|
| pasoDOUBLE |
| Honorowy zrzęda |
 |
| |
| Dołączył: 08 Maj 2005 |
| Posty: 953 |
| Skąd: Polska |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Temat założyłem - jest chyba obecnie najbardziej poruszający nasz wszystkich a wszczególności mlodych ludzi dotknietych przemocą w szkole.
Piszcie : młodzież , rodzice , nauczyciele.
Może "komuś" potrzebna jest taka chwila aby sie wygadac? na forum może coś wspólnie rozwiązemy?
Zapraszam choć mam nadzieję że w Lidzbarskich szkołach nie ma tego problemu...... |
|
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Lis 22, 2006 2:45 pm |
|
|
| JOHN72 |
| Honorowy zrzęda |
 |
| |
| Dołączył: 15 Kwi 2005 |
| Posty: 769 |
| Skąd: LIDZBARK WARMIŃSKI |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Moż nie w takim stopnu ja się to słyszy w TV ale dzis po rozmowie z nauczycielką jednej z podstawówek "kopniak" to raczej częste zjawisko, zresztą jak se popatrzę na przerwie co sie tam dzieje, albo jak mijam grupkę dzieciaków to mi włosy sie na głowie jeżą. Ale z drugiej strony jak sobie przypomnę swoje młode lata to też mi się włosy jeżą . Natomiast nie do pomyślenia było odpyskowanie do nauczyciela, czy niezastosowanie się do jego poleceń |
|
_________________ johny_72
stąd od urodzenia |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Czw Lis 23, 2006 9:00 am |
|
|
| symsarna |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 31 Paź 2006 |
| Posty: 353 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Wczoraj znajoma znajomej zaliła się ,że jej syn będzie miał ocenę naganną z zachowania, bo bił się z kolegą ze szkoły. Podobno on pierwszy nie zaczął bójki,tylko bronił się.Gdyby więc przyjąć,że "najlepszą obroną jest atak",to chłopak nie zrobił nic złego.
Niestety jest poszkodowany a karę ma wyznaczoną.
Ja nie mogę przyjąć takiego faktu do wiadomości,bo kiedyś 30 lat temu byłam zaatakowana przez swego pijanego kolegę sąsiada przy kościele wracając ze szkoły.Trenowałam wtedy judo i dzięki temu udało mi się go unieszkodliwić i dobiec do domu czym prędzej.Do dziś mój sąsiad mimo ,że jest "menelikiem"jest przy mnie nieagresywny.
Dzis Minister grozi młodzieży nie zdaniem do następnej klasy lub innymi sankcjami. Ja nawet zgadzam sie z takimi karami,ale czy one w równej mierze dotycżą poszkodowanych i atakujących?
Podobno(bo tylko słyszałam)nauczycielka powiedziała,że ukarany zostanie ten chłopak,któty się bronił dlatego,że "się bił", bo mógł komus to zgłosić w szkole.
Czy ja jak byłam zaatakowana,miałam możliwośc komus zgłosić ten fakt?-absolutnie nie!.Wracałam sama wieczorem o zmroku ze zbiórki harcerskiej i gdybym nie obroniła się sama,to niech wyobraźnia czytających sama dopowie. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Czw Lis 23, 2006 9:08 am |
|
|
| JOHN72 |
| Honorowy zrzęda |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| no tak ale to jest problem sprawiedliwego osądu, a nie ogólnie przemocy i bezkarności wśród dzieci. |
|
stąd od urodzenia |
|
|
|
Wysłany: Czw Lis 23, 2006 9:44 am |
|
|
| Blond |
| Honorowy zrzęda |
|
| |
| Dołączył: 23 Paź 2006 |
| Posty: 577 |
| Skąd: Jak to skąd? Stąd i stamtąd! |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Powiadasz, sprawiedliwy osąd...
Opowiem coś, co widzialam.
Pijany facet rozrabia w domu, żona dzwoni po policje. Przyjezdża policja, pijak już spokojnie siedzi przy stole. On przecież niczego złego nie zrobi. Policja stwierdza, że nic sie złego jeszcze nie stalo. Czlowiek zo dużo wypil, ale w tej chwili siedzi spokojnie. Dzieci na to patrzą ...
Pada instrukcja dla rodziny - Jak coś złego sie stanie, to proszę zadzwonić.
Myślę, że tak jak w każdej nagłej sutuacji nie zawsze jest czas aby powiadomić "tego kogo trzeba".
No to na teraz |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Czw Lis 23, 2006 5:58 pm |
|
|
| JOHN72 |
| Honorowy zrzęda |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
jasne ale notatka służbowa jest.
kilka takich interwencji i jest podstawa do np przymusowego leczenia, albo podstawa do innych kroków prawnych.
Ale to nie wątek na ten temat.
Powyżej chodziło mi o to, że młodzi chłopcy zawsze się tłukli i będą to robić choćby nad głową w dzień i w nocy stało im 100 prokuratorów, ministrów edukacji i sprawiedliwości itp. Kiedyś nauczyciel miał szacunek u ucznia bo mógł wezwać starych do szkoły a wtedu taki koleś miał w chacie przesrane. Teraz tatuś czy mamusia źli że zostali wyrwani z pracy jeszcze objadą biednego belfra i nawciskają mu że ich kochany syneczek nie mógł nic takiego zrobić, a szczeniaka pogłaszczą w domciu po główce. I na drugi dzieć taki grzeczny chłopiec szczerzy się belfrowi w twarz i kpi z niego w żywe oczy. I co znow wezwać starych do szkoły? Napisać uwagę?[/url] |
|
stąd od urodzenia |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Czw Lis 23, 2006 9:10 pm |
|
|
| Blond |
| Honorowy zrzęda |
|
| |
| Dołączył: 23 Paź 2006 |
| Posty: 577 |
| Skąd: Jak to skąd? Stąd i stamtąd! |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Notatka jest albo i nie, ale nie oto mi chodzilo.
Dzieci widzą bezkarność postepowania któregos z rodziców, od tego najczęściej sie zaczyna. Tutaj akurat chodziło o rodzinę tzw.patologiczną albo biedną.
Tylko to wszystko jak zaraza przenika i do tych rodzin dobrych. Coż, chłopcy biją się i będa sie bili, bo to w jakis sposób jest walka o przywództwo czy jak tam nazwać.
Tylko co znaczy teraz szacunek? Szacunek rodziców do nauczycieli, często słyszałam, że nauczyciel to taki jakiś palant albo jeszcze gorzej. Pracodawca to kretyn, wyzyskiwacz i krętacz. Sprzedawca - to koniecznie złodziej, itd, itd. To fakt, nie we wszystkich rodzinach tak jest.
Zresztą przemoc jest bardzo modna powiedzialabym. Kiedyś mialam okazję swobodnie porozmawiać z bardzo młodymi dziewczynami. Spytałam dlaczego mówią, że młodzi ludzie zawsze cos zwędzą.
"Bo to jest trendy". Czyli norma?
Coś gdzieś po drodze my jako ludzie zgubiliśmy.
No to na teraz... |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 11:45 am |
|
|
| Janek |
| Junior |
|
| |
| Dołączył: 28 Lis 2006 |
| Posty: 6 |
| Skąd: Lw |
|
|
|
 |
 |
 |
|
u nas w szkole (gim2) nie ma przemocy . Ostatnio widziałem że zamontowali kamery na hali i dyrekcja wspominała że będą rowniez w szkole (na holach). przemocy od dawna u nas nie bylo i mysle ze w najblizszym czasie tez nie bedzie  |
|
|
|
|
 | Aby Swięty Mikołaj nikogo nie pominął. |  |
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 1:32 pm |
|
|
| SlonkoX98 |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 06 Lis 2006 |
| Posty: 292 |
| Skąd: nie tylko stąd |
|
|
|
 |
 |
 |
|
SUPER JANKU, ŻE SIĘ ODEZWAŁEŚ.
Jakoś coraz mniej ludzi wchodzi na FORUM, pewnie zapracowani, albo szykują się do zimy.
To dobrze, że u Was w szkole nie ma przemocy. Na pewno duża zasługa w tym nauczycieli, rodziców no i samych dzieciaków, przepraszam - już młodzieży.
My, dorośli, bardzo się z tego cieszymy.
JANKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ażeby Cię "pociągnąć za język" napisz trochę o tym, czy jest w szkoloe zauważalne, że jedne dzieci są z domów bogatszych, a drugie biedne?
Czy być biednym, to w szkole trzeba się wstydzić?
Pytam dlatego, że my, dorośli , organizujemy w tym roku paczki dla dzieciaków, których rodziców po prostu nie stać na coś extra pod choinkę. Masz kompa, to na pewno czytałeś.
Robimy akcję, ale z pozycji dorosłych może niektóre sprawy widzimy inaczej.
Spróbuj napisać, co o tym sądzisz. |
|
_________________ "Tak się ten świat obraca.
jednych podnosi, innych wywraca"
Przysłowie ludowe |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 11:42 pm |
|
|
| symsarna |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 31 Paź 2006 |
| Posty: 353 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Janek napisał: | u nas w szkole (gim2) nie ma przemocy . Ostatnio widziałem że zamontowali kamery na hali i dyrekcja wspominała że będą rowniez w szkole (na holach). przemocy od dawna u nas nie bylo i mysle ze w najblizszym czasie tez nie bedzie  |
Drogi Janku,jesteś narazie jedynym przypuszczam młodziutkim uczniem gimnazjum nr.2 w Lidzbarku Warmińskim na tym forum.Brawo dla Ciebie za Twoje pierwszeństwo.
Powiadasz tu,że u Ciebie w szkole nie ma przemocy.
Oki,ale powiedz mi tu na forum,co oznacza slowo przemoc?
Ja znam definicję przemocy fizycznej,psychicznej,znam typowe środki przemocy psychicznej i fizycznej i dlatego chcę dowiedzieć się,czy Ty rozumiesz słowo "przemoc"?.
Ja ostatnio opisałam sytuację ucznia z Twojej szkoły z Gimnazjum nr2, cytuję siebie:"Wysłany: Czw Lis 23, 2006 9:00 am Temat postu: Wczoraj znajoma znajomej zaliła się ,że jej syn będzie miał ocenę naganną z zachowania, bo bił się z kolegą ze szkoły. Podobno on pierwszy nie zaczął bójki,tylko bronił się.Gdyby więc przyjąć,że "najlepszą obroną jest atak",to chłopak nie zrobił nic złego.
Niestety jest poszkodowany a karę ma wyznaczoną. "
Jestem kibicem tego chlopaka i zastanawia mnie,czy to co teraz cytowałam,to nie jest przemoc?
Co zaś tematu kamer na korytarzach szkolnych , to chętnie opiszę w następnym poście,ale dopiero,gdy uzyskam od Ciebie Janku odpowiedź.(Mówiąc po młodzieżowemu-coś mi nie pasi). |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |