lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Nasze miasto i okolice -> Porozmawiajmy o gminie wiejskiej Lidzbark Warmiński. Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Pon Wrz 15, 2008 12:34 pm Odpowiedz z cytatem
Andrzej Rudakowski
Oldboy

Jednak rozsądek kierowców to podstawa... Niemieckie autostrady są rewelacyjne bo Niemcy nie chcą płacić odszkodowań za wypadek bo żły zakręt lub ślisko... a mimo to gina tam ludzie i to często Polacy... Smile Często tamtędy jeżdżę i mimo to że drogi dobre stoję w korkach bo... ktoś się rozbił. Więc w Polsce tym bardziej wymagany rozsądek i rozwaga... skoro drogi kiepskie Wink
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Pon Wrz 15, 2008 12:38 pm Odpowiedz z cytatem
Andrzej Rudakowski
Oldboy

Jezeli chodzi o ścisłość to w terenie zabudowanym:
od 05.00 do 23.00 50km/h
od 23.00 do 05.00 60 km/h. Wink
Pani Danuto... duże ukłony za poruszenie tematu i efekty... Żeby każdy poruszony temat na tym forum był pozytywnie rozpatrzony i zrealizowany w realu w takim tępie jak z tą drogą... W przyszłym roku było by nasze województwo mlekiem i miodem płynące bo do zrobienia jest sporo, tylko nie ma komu zrobić... Wink
PostWysłany: Wto Paź 07, 2008 1:46 pm Odpowiedz z cytatem
pasoDOUBLE
Honorowy zrzęda

Danuta Kielak napisał:
Przestańcie się kłócić! Informuję, że w sprawie tej drogi podjęłam konkretne działania, na rezultaty których trzeba będzie trochę poczekać.
Wiec trochę cierpliwości!
Bezpiecznej jazdy na 51-ce i wszędzie!

Pani Danuto , nie trzeba było długo czekać , wypadek śmiertelny wczoraj.

[*]
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PostWysłany: Wto Paź 07, 2008 8:42 pm Odpowiedz z cytatem
JotDe
Oldboy

pasoDOUBLE napisał:
Danuta Kielak napisał:
Przestańcie się kłócić! Informuję, że w sprawie tej drogi podjęłam konkretne działania, na rezultaty których trzeba będzie trochę poczekać.
Wiec trochę cierpliwości!
Bezpiecznej jazdy na 51-ce i wszędzie!

Pani Danuto , nie trzeba było długo czekać , wypadek śmiertelny wczoraj.

[*]

Hm... zdaje się, że podjęte przez panią Danutę działania nie takie miały efekty na celu - ten efekt to raczej wynik tego, że jeszcze musimy na nie czekać Uwaga proszę o odrobinę logiki Wink
PostWysłany: Wto Paź 07, 2008 8:54 pm Odpowiedz z cytatem
Janoś
Junior

Widziałem ten wypadek, straszne, dziś postawiono ograniczenie prędkości do 60 km/h, co to da. Może w końcu będzie odpowiedź na pismo złożone przez mieszkańców o szczególne oznakowanie tego odcinka drogi jako ,,Czarnego Punktu”, to już trzecia ofiara śmiertelna w niedługim odstępie czasu, prawie w tym samym miejscu.
PostWysłany: Sro Paź 08, 2008 7:17 am Odpowiedz z cytatem
pasoDOUBLE
Honorowy zrzęda

Prosze Panstwa wg generalnej dyrekcji czarne punkty to wogole znikaja , wg mnie poroniony pomysl i over dyskusji

co to da znak do 60 nic , dopoki nie zmienia sie drogi nic sie nie zmieni , zima np tak jak to mowil john polejemy ten zakret woda zrobi sie lod i ponizej 60 obroci i wrzuci wprost pod nadjezdzajacy autobus lub tira

znaki i inne rozwiazania sa do bani , musza sie zmienic drogi i koniec .

samochody sie zmienily od lat 70 , technika poszla naprzod a drogi pozostaly takie jakie byly

a czarne punkty nie wiem co niby maja dac nam jakies przemyslenia ?
ja osobiscie nie mam czasu w trakcie jazdy na nostalgie tylko caly czas analizuje droge nawierchnie ukladanie zakretów , oswietlenie na zakretach blotnikow pojazdow i inne sztuczki kierowcow zawodowych ktorzy robia po 100 000 rocznie pozdrawiam i wszystkim szerokiej prostej i suchej drogi
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PostWysłany: Sro Paź 08, 2008 10:21 am Odpowiedz z cytatem
Danuta Kielak
Junior

Informuję, że w dn. 20-tym września 2008r. do Komendanta Powiatowego Policji złożyłam prośbę o dane statystyczne dotyczące zdarzeń drogowych na odcinku drogi 51 a Lidzbarka W. do granicy powiatu tj. do parkingu w lesie. (Na odpowiedź czekam). Na podstawie tych danych można będzie podejmować dalsze kroki.
Także efektów moich działań na drodze krajowej 51 jeszcze nie ma.

Znaki o których wcześniej pisał Kudłaty dotyczyły innego odcinka drogi.

W/g informacji jednego z kierowców busów najwięcej zdarzeń drogowych jest na dwóch zakrętach zaraz za wsią Miłogórze w stronę Olsztyna. Zobaczymy, czy potwierdzi to policyjna statystyka.

Póki co, w dalszym ciągu jest bez zmian. Gdy tylko popada, to koło mojego domu jeżdżą służby na sygnałach. Tak tez było feralnego wieczora dwa dni temu. Droga ta znowu zebrała swoje krwawe żniwo. Smutno.
PostWysłany: Sro Paź 08, 2008 10:26 am Odpowiedz z cytatem
Kudłaty
Guru

Myślę że "moje zakręty" i "twoje zakrety" mają na koncie podobną liczbę wypadków. Jakby nie patrzeć to skończyło się na razie na tym, że "moje zakręty" dostały ograniczenie, więc być może tam jest więcej wypadków.

Naprawdę skuteczne pozycjonowanie stron
PostWysłany: Wto Paź 14, 2008 3:22 pm Odpowiedz z cytatem
Danuta Kielak
Junior

W miniony weekend jechałam drogą K-51 i wreszcie są zmiany. Nowe znaki (ograniczenie prędkości do 60km/godz. oraz ostrzeżenie o śliskiej nawierzchni na długości 4km) obejmują już także te najbardziej niebezpieczne zakręty.
Przestrzegania przepisów pilnował także policyjny patrol.
Od tragicznego wypadku, który wydarzył się 6-go października nie słyszałam, żeby miało miejsce jakieś zdarzenie drogowe.
PostWysłany: Pią Paź 17, 2008 8:56 am Odpowiedz z cytatem
Danuta Kielak
Junior

Właśnie otrzymałam odpowiedź od Komendanta PP. Potwierdza się w niej, że najbardziej niebezpiecznym odcinkiem drogi K-51 jest odcinek od Miłogórza do granicy powiatu.
Wynikiem działań ( m.in. badania śliskości nawierzchni jezdni tej drogi) są nowe znaki opisane w poprzednim postcie.
W piśmie napisano: ".., prawidłowe i skuteczne przestrzeganie tych ograniczeń prędkości zależy wyłącznie od mentalności i rozsądku osób kierujących pojazdami."
Ponadto: "Droga Krajowa nr 51 jest objęta szczególnym nadzorem przez służby ruchu drogowego w ramach wojewódzkiej koordynacji służby."

W tej sytuacji pozostało nam tylko przyłączenie się do apelu Policji o rozsądek kierowców.
Porozmawiajmy o gminie wiejskiej Lidzbark Warmiński.
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Nasze miasto i okolice