|
 |
|
|
|
|
|
|
|
 | Lidzbark w Internecie |  |
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 4:13 pm |
|
|
| Jarek |
| Tubylec |
|
| |
| Dołączył: 22 Gru 2005 |
| Posty: 55 |
| Skąd: stąd |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Szanowni,
Czy ktoś ogląda stronki poświęcone naszemu miastu lub tematyce związanej z LW, które od czasu do czasu pojawiają się i niestety nie znikają. Mój znajomek, który wybiera się na tradycyjną już (bo drugą) rekonstrukcję bitwy pod Heilsbergiem zapytał mnie, czy widziałem hasło w Wikipedii poświęcone temu wydarzeniu. Nie widziałem, ale zobaczyłem
Luuudzie, czego tam nie ma. Hasło opracowane wyjątkowo durnie, bo przy pomocy tłumacza komputerowego. Pułki kawalerii składają się z eskadr (pewnie samolotów) a nie szwadronów , piechota jest lekka (i to wporzo) oraz w linii No ale młody "autor" hasła może wychowany na Discovery i uznaje tylko taka poprawność
Ale konia z rzędem temu, kto rozpozna co przedstawia obrazek podpisany "Bitwa pod Lidzbarkiem" - autor nieznany
Jak się nikt nie zgłosi przez 3 dni, to sam odpowiem.
Jarek |
|
_________________ Myślisz - nie mów, mówisz - nie pisz, piszesz - nie podpisuj, a jeżeli myślisz, mówisz, piszesz i podpisujesz - to się nie dziw! |
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 5:56 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 01 Lip 2007 |
| Posty: 318 |
| Skąd: Lidzbark Warmiński |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Hm... jest to dosyć znana rycina przedstawiająca... wejścia wojsk napoleońskich do Gdańska 1 czerwca 1807 (ryc. wg Roehna)
Wieże Gdańska i brama są łatwo rozpoznawalne dla każdego, kto widział Gdańsk  |
|
|
|
|
Wysłany: Pon Maj 19, 2008 7:50 pm |
|
|
| Jarek |
| Tubylec |
|
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
_________________ Myślisz - nie mów, mówisz - nie pisz, piszesz - nie podpisuj, a jeżeli myślisz, mówisz, piszesz i podpisujesz - to się nie dziw! |
|
|
|
Wysłany: Pon Maj 19, 2008 8:38 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 5:47 am |
|
|
| Jarek |
| Tubylec |
|
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 12:16 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
fajnie, że sam tę rycinę znalazłeś, bo tu jeszcze większe podobieństwo jest
czy masz jeszcze jakieś wątpliwości, że to Gdańsk? |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 3:09 pm |
|
|
| marika |
| Junior |
 |
| |
| Dołączył: 30 Lip 2007 |
| Posty: 24 |
| Skąd: stąd... nie od urodzenia |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Popieram Jotde Jestem Gdańszczanką, a poza tym, posiadam w swoich zbiorach książkę "Gdańsk w dawnych rycinach", gdzie znajduje się grafika Mateusza Deisch`a z ok.1765 r."Brama Wyżynna", gdzie dokładnie widać, że to Brama Wyżynna z Wieżą Więzienną, a w tle Ratusz Głównego Miasta.  |
|
Ostatnio zmieniony przez marika dnia Wto Maj 20, 2008 4:10 pm, w całości zmieniany 1 raz _________________ nulla aetas ad discendum sera |
|
|
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 4:08 pm |
|
|
| Jarek |
| Tubylec |
|
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
JotDe
Oczywiście, że to co zamieściłeś za podanym przeze mnie linkiem, to jest Gdańsk.
J. |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 4:18 pm |
|
|
| marika |
| Junior |
 |
| |
| Dołączył: 30 Lip 2007 |
| Posty: 24 |
| Skąd: stąd... nie od urodzenia |
|
|
|
 |
 |
 |
|
W maju Napoleon obserwował umocnienia i toczące się walki m. in. ze wzgórza Hagelsberg (Grodzisko) Pewnie komuś się pomylił Hagelsberg z Heilsbergiem
Jestem pewna, że jest to rycina Roehna, przedstawiająca wejście wojsk napoleońskich do Gdańska w 1807 roku . Jotde ma rację  |
|
_________________ nulla aetas ad discendum sera |
|
|
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 8:58 pm |
|
|
| Jarek |
| Tubylec |
|
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |