lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne -> Groch,kapusta i wszystko inne... Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 44, 45, 46  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 1:26 pm Odpowiedz z cytatem
ikmr
Gość

johan

Szło "nowe",silne,bezwzględne. Pobratymcy zrozumieli,że walka nie ma sensu, tylko układ.Wcześniej zrozumiał to nasz Mieszko.
W tym sensie był ograniczony politycznie.Nie był wizjonerem.
Kultura musi opierając sie na tradycji iść do przodu ku nowoczesności, w innym wypadku stanie sie skansenem,muzeum.

To był człowiek walki. kiedyś rycerz, obecnie żołnierz, szkolony jest do niszczenia,zabijania a nie budowania.
Wg mnie kultura jest tego przeciwieństwem, rozwija się tylko w ładzie i pokoju.
Pomijam tu celowo, inne wątki.
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 1:51 pm Odpowiedz z cytatem
ikmr
Gość

Spójrzmy na dzisiejsze czasy. Nasze wejście do Europy. Tylko głupcy są przeciwni. Nasz układ z USA.Casus Husajna. czy to Ci nic nie mówi.

Niestety bohater ten był zaślepiony i nie powinien być wzorem.
Zginął on i zginęły Prusowie. Ktoś odradzał militaryzm i jego idee i jak sie skończyło?
Szukając hotelu w Paryżu trafiłem na Serbkę.Już miałem dostać pokój,
ale zapytała mnie, kto ma racje w wojnie, Serbowie czy Chorwaci?Odpowiedziałem,
ci i ci są głupcy,powinni rozmawiać. Natychmiast zawołała młodego faceta, wyglądał na wojskowego, pogadała z nim i wskazała na mnie.
On zapytał, za kim jestem, odpowiedziałem za rozmowami i dogadaniem sie.
Skinął głowa, że sie zgadza i wyszedł, jednak noclegu nie dostałem. Po wyjściu nogi mi sie ugięły.
PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 2:05 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Cytat:
Nasze wejście do Europy. Tylko głupcy są przeciwni.

Zawsze byliśmy w Europie - weszliśmy do Unii.

Równie dobrze można powiedzieć, że tylko głupcy nie są przeciwni.
PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 3:08 pm Odpowiedz z cytatem
JOHN72
Honorowy zrzęda

A ja się nie zgodzę
Czasy były inne, jeśli ktoś nie był chrześcijaninem - był tępiony. Mogłeś sobie wtedy do woli "porozmawiać" z rycerzami zakonu Najświętrzej Marii Panny.
Rozumując w Twój sposób, wszystkie polskie zrywy narodowe pod zaborami, nie miały sensu - trzeba było rozmawiać?
Zgadzam się jeśli rozmowy mają jakiś sens - też jestem za pokojowymi rozwiązaniami, ale kiedy ktoś mnie bije w mordę, zabija rodzinę, albo wyrzuca z domu, to wybacz ja z nim nie będę rozmawiał.
Do rozmowy potrzeba dwóch stron.
Dla mnie Monte jest wart tego, żeby o nim pamiętać, tym bardziej, że jego "naród" nie przetrwał.

PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 3:31 pm Odpowiedz z cytatem
ikmr
Gość

Przy równowadze sił,oczywiście można sie stawiać.

Nasze zrywy, nie dały zakładaych celów, ale słabość zaborów i zachowanie tożsamości narodowej,przyniosły nam wolność.

Tak, jesteśmy w Europie, wstąpiliśmy do Unii.
Nic nas nie zwalnia z zachowania tożsamości. Nie wszystko, tam jest cacy.

Dziwi mnie,że tak mało obywateli dostrzega wojnę na froncie ekonomicznym,
medialnym, kulturowym, oraz tożsamościowym.
- Wstydzimy sie polskości. Żenujące. Dla wydumanej poprawności zapieramy się swego - "TAK,JESTEM POLAKIEM".
PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 3:49 pm Odpowiedz z cytatem
ikmr
Gość

Nic nie mam przeciw Monte. Jeżeli ktoś sie utożsamia z Prusami.
/Osobiście bardziej z Warmiakami/.
Był,żył ,walczył jak umiał.
W Hiszpanii ,był szlachcic na koniu. - Miał ideały.
U nas był Zagłoba i to, nie jeden.
Czesi wymyślili Szwejka.
Wszystko, ku pokrzepieniu serc.
PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 4:04 pm Odpowiedz z cytatem
Todes
Tubylec

Drogi ikmr, do tej pory tylko zapychasz strony tematu nic nie wnoszącym bełkotem. Zadam ci jedno krótkie i treściwe pytanie, na które bardzo bym chciał usłyszeć odpowiedź:
Kogo ty chciałbyś zaproponować jako patrona LDK'u?

Skoro Herkus Monte ci nie odpowiada, (a była to tylko luźno rzucona propozycja), to ty możesz podać swoją propozycję.I błagam nie ironizuj, i nie próbuj szukać jakiś pokrętnych odpowiedzi. Zadałem proste pytanie i chciałbym usłyszeć(właść. przeczytać) równie klarowną odpowiedź.

Co do twojego dość dziwnie pojmowanego patriotyzmu, to powiem ci, że patronem LDK'u niekoniecznie musi być Polak, ja proponowałbym Rolanda Topora, Francuskiego pisarza(autor opowiadań,wierszy, tekstów piosenek, i sztuk teatralnych, a także rysownik, reżyser teatralny i filmowy, aktor, scenarzysta i scenograf) polskiego pochodzenia. Jest to chyba nasz jedyny rodak, którego dzieła zna (i o dziwo lubi i ceni!) każdy francuz. O ile się nie mylę, to kilka jego książek(bodajże "Chimeryczny Lokator"- zekranizowany przez Romana Polańskiego w filmie pod tytułem "Lokator" i "Cafè Panika") jest włączonych do kanonu lektur szkolnych. Lecz zapewne moja propozycja ci się nie spodoba, bo powiesz, że Roland był Żydem...

PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 4:06 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Ale wg książek i rodowici Warmiacy mają we krwi domieszkę krwi staropruskiej.pruskiej.
(lit. Rezydencja Lidzbarska )cyt.
"Pierwsi mieszkańcy Lidzbarka pochodzili ze Śląska.Osiedlili oni w dobie kolonizacji pośród rdzennej ludniści staropruskiej, później żyli przemieszani z Polakami".

Grande
PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 5:48 pm Odpowiedz z cytatem
ikmr
Gość

Todes

Odpowiadam szczerze i niepokrętnie.
Nie moja to sprawa, nie jestem pracownikiem LDK.
Z taką propozycją ,powinni wyjść pracownicy LDK do społeczeństw, podając kilka wariantów. Dopiero wówczas mogę tak ukierunkowany podać swoją propozycję.
To wygląda tak, jak bym nadawał imię Twemu dziecku.
Ja padłaby propozycja; - Szopen, .Mozart, Szymanowski,Wysocki, Piaf,Gott
ybbrałbym - Szymanowski.
PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 6:00 pm Odpowiedz z cytatem
ikmr
Gość

Domieszki mojej krwi to: Jadzwigowie,Tatarzy,Mazowszanie,Podlasianie i nie wstydzę sie tego. - Raczej szczycę.
Groch,kapusta i wszystko inne...
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach