|
 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 6:36 pm |
|
|
| Ma5akrator |
| Junior |
 |
| |
| Dołączył: 13 Mar 2008 |
| Posty: 13 |
| Skąd: Lidzbark Warmiński |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Lotnisko bylo moze i ladowisko bylo tez ale moj dziadek chyba by nie klamal |
|
_________________ I Love Counter-Strike 1.6
I Love Le Parkour
I Love Mother
I Love Father |
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 9:50 pm |
|
|
| symsarna |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 31 Paź 2006 |
| Posty: 352 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Twój dziadek nie kłamał a jedynie każde z nas używa innej nazwy, bo lądowisko to polowe lotnisko zapasowe, prowizoryczne lotnisko o nawierzchni trawiastej, posiadające płaską powierzchnię i wymiary umożliwiające bezpieczny start i lądowanie statków powietrznych a lotnisko to wydzielony obszar na lądzie, wodzie lub pokładzie okrętu, przystosowany i przeznaczony do startów i lądowań statków powietrznych.
Na Orneckiej było lądowisko czyli polowe lotnisko zapasowe o trawiastej nawierzchni. |
|
|
|
|
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 4:50 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 01 Lip 2007 |
| Posty: 288 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| mam nadzieję, że i o tym będzie można poczytać w owej sławetnej 2-tomowej monografii Lidzbarka Warmińskiego, na którą już zapisy ogłoszono, bo ponoć paskudnie droga ma być i niskonakładowa. |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 7:53 am |
|
|
| Maciej |
| Tubylec |
 |
| |
| Dołączył: 04 Sie 2006 |
| Posty: 32 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Znalazłem pobliskie lądowisko dla śmigłowców.
Znajomy pokazał mi kwadratowy plac na wzniesieniu w Pilniku za PGRem przy drodze na Nowosady. Teraz to już po prostu zarośnięty kwadratowy, wyrównany plac z podjazdem, ale kiedyś podobno dość często lądowały tam śmigłowce. W jakim celu - nie wiem, być może służyły do jakichś oprysków, a być może lądowały tam śmigła z ważnymi towarzyszami.  |
|
|
|
|
Wysłany: Sob Maj 24, 2008 6:52 am |
|
|
| dzik_warminski |
| Tubylec |
|
| |
| Dołączył: 05 Lut 2006 |
| Posty: 42 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
tak stały tam później na tym placu za 2 jednostką przy wylocie na łaniewo.
PS 11 regiment artylerii biorący udział w 1939 w ataku na Polskę.Posiadam znaczki z szatni tej niemieckiej jednostki szukam innych pamiątek po starym lidzbarku |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |