lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Nasze miasto i okolice -> STREFA EKONOMICZA Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
odpowiedż przemas nr 2
PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 7:03 am Odpowiedz z cytatem
atut
Junior

Do twojego poprzedniego tekstu - jak napisałem wybiórczego i kłamliwego należy dodać stanowisko ,iż osoby publiczne z powodu tak płytkich pobudek jakimi jest zazdrość z jaką niewątpliwie mamy do czynienia są w stanie blokować inwestycję , która stwierdzam z całą stanowczością ma służyć MIESZKAŃCOM LIDZBARKA I GMINY.
A może są jakieś inne argumenty przemawiające za niechęcią radnych np. konflikt interesów . Przecież Pan Burmistrz na sesji rady w grudniu jednoznacznie stwierdził , iż ważniejsza dla niego jest rozbudowa KŁOBUKA(własność prywatna)poddaję pod rozwagę, niż taka inwestycja , w którą pragnę przypomnieć MIASTO nie inwestuje nawet 1 zł. Jeżeli z tej inwestycji (centrum rekreacyjno koferencyjne , a nie hotel) mają korzystać wyłącznie mieszkańcy gminy to należy poddać pod wątpliwośc cel budowy pomostów oraz zagospodarowania przez MIASTO terenów przyległych, PONOSZENIA ZWIĄZANYCH Z TYM KOSZTÓW . Dla kogo? Dla gminy! Przecież to też są tereny gminne.
Mam propozycję , abyś skończył z niedorzecznymi argumentami , ponieważ wystawiasz się na pośmiewisko, a taka postawa nie pasuje osobie publicznej. Ponadto swoją postawą i sposobem myślenia wystawiasz opinię pozostałym radnym pozostającym co prawda w mniejszości ale opowiadającymi się za realizacją tej inwestycji. Dziwi mnie stanowisko większości radnych oraz Pana Burmistrza,(niespotykane w innych miastach) którzy przez swoje decyzje uniemożliwiają ściągnięcie kapitału w celu rozwoju reginu , traktując miasto jako swój prywatny folwark.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 9:54 am Odpowiedz z cytatem
MI6
Tubylec

A może tak przy okazji usłyszymy szczegółowe wyjaśnienie tematu, jak miasto przegrało sprawy o administrowanie w Kłębowie? Wink

No to czekamy... Rolling Eyes Cool Smile
PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 7:47 pm Odpowiedz z cytatem
JotDe
Oldboy

No właśnie, ciekawe, co na to mieszkańcy miasta... Smile
Jak na razie, to oni właśnie są najbardziej zainteresowani, aby plaża nad J. Wielochowskim ożyła. Raczej dziwne, aby potencjalny nabywca nie dokładał się do tego, co w jego interesie (tu widzę nielogiczność w rozumowaniu Przemasa).
Przypomina mi się, jak to przed laty podobni "obrońcy" interesów lidzbarczan nie pozwalali na sprzedaż przedzamcza - efekt: odnowiony pałac Grabowskiego stoi pusty od lat i... niszczeje straszliwie (proszę popatrzeć na niego od strony zamku!) a dawne magazyny wręcz odstraszają turystów Evil
PostWysłany: Pon Kwi 21, 2008 1:01 pm Odpowiedz z cytatem
andzia
Junior

Jestem od kilku lat osobą bezrobotna, mam 2 dzieci a mąż zarabia tyle że ledwo wystacza na miesięczne przeżycie a pana działania panie Przemas nie koncentrują się na stworzeniu nowych miejsc pracy i rozwojowi strefy ekonomicznej tylko blokują działania osób chcących takie miejsca stworzyć.Proszę o odpowiedź panie Przemas ? ?
PostWysłany: Pon Kwi 21, 2008 10:58 pm Odpowiedz z cytatem
Przemas
Oldboy

Sporo pytań od Was wszystkich, więc nie wiem, czy dam radę wszystkim wyczerpująco wyjaśnić mój punkt widzenia spaw, które Was bolą.

… jeszcze raz do „atut”a
Szanowny „przyjacielu”. Jeśli chodzi o twoje słowa
Cytat:
Ponadto swoją postawą i sposobem myślenia wystawiasz opinię pozostałym radnym pozostającym co prawda w mniejszości ale opowiadającymi się za realizacją tej inwestycji.

To muszę stwierdzić, iż trafiłeś kulą w płot.
1. Za sprzedażą (a nie za zamianą) działki było 15 radnych (Rada liczy 15 osób), więc nie rozumiem, którzy radni byli w mniejszości („0”)
2. Propozycja sprzedaży „tej miejskiej” działki, niestety nie padła z moich ust, lecz jak to piszesz, tej „mniejszości”.
Przypomnę niewtajemniczonym, iż 10 radnych pochodzi z jednego komitetu wyborczego, na który to właśnie głosowali „w większości” mieszkańcy naszego miasta, natomiast 5 jest z innych komitetów.
3. Miasto budując pomost, a teraz wykonując projekt zagospodarowania terenu plaży miejskiej, realizuje właśnie oczekiwania mieszkańców Lidzbarka, na godny i przyjemny wypoczynek na łonie natury, nad wodą. Zjeżdżalnia, plac zabaw dla dzieci, boisko do piłki plażowej, piaszczysta 3m plaża i trawiasty stok w kier. jeziora, punkty małej gastronomii, toalety i pomieszczenia socjalne dla ratowników i obsługi, są właśnie tym, co mieszkańcy miasta oczekują od swych włodarzy. Władze miasta, zarówno burmistrz, jak i radni, wykazują się racjonalnym myśleniem perspektywicznym.

Ty zaś „przyjacielu”, zamiast patrzeć w niebo, mogłeś patrzeć w plany Gminne i kupując teren, myśleć przyszłościowo. Działki zostały podzielone w taki sposób przez Gminę, nie zaś przez Miasto, więc pretensje kieruj nie pod adres Ratuszowa 5, lecz Krasickiego 1.

Na koniec napiszę jedno (ucinając dyskusję na ten temat). Miasto nie jest instytucją charytatywną i nie prowadzi rozdawnictwa. Jedyny majątek, jaki posiada, to grunty i nieruchomości komunalne. Racjonalne gospodarowanie tym mieniem, może i musi przynosić Miastu korzyści, a przez to i jego mieszkańcom. Jeśli coś sprzedajemy, to za dobra cenę. Jeśli się to komuś nie podoba – przykro – obowiązują zasady rynkowe.

c.d.n.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
c.d.
PostWysłany: Pon Kwi 21, 2008 11:08 pm Odpowiedz z cytatem
Przemas
Oldboy

niestety - nic więcej nie mogę napisać, ponieważ "automat " uznał mnie za SPAMERA Sad
PostWysłany: Wto Kwi 22, 2008 12:41 pm Odpowiedz z cytatem
Lidzbarszczanin
Junior

SZANOWNA ANDZIU I WY CHŁOPAKI NARZEKAMY PRZYNUDZAMY O TEJ BIEDZIE I BEZROBOCIU A PRZY TYM I MARNORASTWIE WŁADZ A TO NIE PARWDA PZRECIEŻ RADNI SĄ CZUJNI JAK SPAŁAWIKI FINNSOWE PODAJE PZREMAS I DBAJĄ O INRES FINNSOWY MIASTA A WIĘC I NASZ I DLATEGO JESTEŚMY BIEDNI I BEZROBOTNI

NIE MOZEMY SIE DAĆ SPŁAWIKOWAĆ PRZEZ KLOJENE 4 LATA JEST STREFA I RADA POWINNA JĄ AKWTYWIZOWAĆ
PostWysłany: Wto Kwi 22, 2008 2:09 pm Odpowiedz z cytatem
Andrzej Rudakowski
Oldboy

A może PRZEMAS skoro jest tak zorientowany opowie dlaczego spaliło się przedzamcze ( bardzo mnie to ciekawi a nie mam dostepu do odpowiednich akt Policyjnych jak i Strazy Pożarnej ), kto na tym skorzystał a kto stracił i czemu nadal przedzamcze jest nie eksploatowane choć miała to być tzw. kura znosząca złote jajka do kasy miasta? Im więcej rozmawiam z ludźmi i czytam forum tym bardziej mam wrażenie, że po wielu latach wiele ciekawych spraw nie ujrzy światła dziennego Wink A szkoda... Można by o władzy i innych niezłą kronikę stwożyć Wink Ku ich niezadowoleniu i wstydzie Wink
Odnośnie działki nad Wielochowem.... niech kosztuje i 100 razy więcej niż obecna wycena Urzędu Miasta.... Jeżeli ktoś ma naprawdę dobry pomysł na turystykę i rekreację w tym miejscu... A naprawdę można tam zarobić tylko trzeba sporo zainwestować i nie nastawiać się na jeden sezon lecz działalność wielosezonową tzw. całoroczną. Co komu po kibelkach czy parkingu gdy trzeba za nie płacić a ilośc plażowiczów i cempingowców zależna będzie od pogody i innych czynników. Żaden biznes i nie warto o to kruszyć kopii jak i o jakieś bajorko Smile na którym nawet łabędź nie pływa Wink Widocznie i miasto i biznesmen zwietrzyli kasę i nie chcą iśc na ustepstwa co zaowocuje stratami jak i po jednej tak i po drugiej stronie. Bo znowu nic nikt nie zrobi lub wykosztują sie a zarobek będzie mizerny i wtedy znów zaczną się sprzedaże Wink co juz miasto nie raz przerabiało w swojej histori Smile i końca tego chyba nie będzie Smile ... to takie Lidzbarkie Newr Endy Story Wink

Idąc miastem nie myśl co miasto może zrobić dla Ciebie, ale co Ty możesz zrobić dla miasta...A gdy możesz komuś pomóc to pomóż wyzbywając się egoizmu i ignorancji...i nie odkładaj tego na później bo ta chwila nigdy nie wróci...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
c.d. ;)
PostWysłany: Pon Kwi 28, 2008 2:58 pm Odpowiedz z cytatem
Przemas
Oldboy

… do JotDe
Zgodzę się z Tobą, iż sprawa Przedzamcza bulwersowała (celowo w tym czasie napisałem) wszystkich . Jednak „tamte” decyzje, być może wyjdą nam na dobre. Polecam przeczytać to http://lidzbarkw-um.bip-wm.pl/public/?id=72391 Wiem, że jest poważny inwestor zainteresowany tą ofertą i wiem, jaką ma opracowaną koncepcję zagospodarowania tego kompleksu. Jedyne, co na tą chwile mogę napisać – zaje… reszty się domyślcie Smile

… jest jeszcze Andzia
Bardzo Ci współczuję, że masz taką trudną sytuację materialną, lecz na dzień dzisiejszy niewiele Ci mogę pomóc. Jedyne, co mogę i co robię to myślenie i działanie na rzecz poprawy „jutra”. Pewnie nie pocieszę Cię tymi słowami, lecz jestem za tym, by ludziom „dać wędkę, nie zaś rybkę”. Miasto nie jest od tworzenia miejsc pracy, miasto jest od stwarzania dogodnego klimatu do rozwoju przedsiębiorczości. Być może pojawią się tu głosy – „a Biały Łabędź”. To, co myślę na ten temat, wyjaśniłem wcześniej (powyżej).
Są poważni inwestorzy, którzy upatrują w rozwoju Lidzbarka Warmińskiego intratny kąsek i już dzisiaj zasiadają do stołu, jeszcze pustego, co nie znaczy, że nie będzie suto zastawiony.

… teraz na koniec do Wszystkich
Zastanawiam się nad jednym. Jeśli Lidzbark jest bez perspektyw i nic tu się nie dzieje, to czemu jeden gość kupuje Górę Krzyżową i chce budować pensjonat, czemu „Kłobuk” się rozbudowuje, czemu ktoś chce wywalić w błoto (przedzamcze) przeszło 2.5 mln, czemu ruina na Wiejskiej wyceniana na niewiele ponad 20 tys. idzie za przeszło 70 i jeszcze chcą ziemi dokupić. Nie mogę tego pojąć, nie potrafię – a może jestem jakiś ograniczony, jak to sugerował „atut” ?

Na koniec puenta
Rolnik siejąc zborze, oczekuje obfitych plonów – nie wie, czy mu się plon uda, czy też nie, póki zasiew nie wzejdzie. Więc, czy można powiedzieć, że gdy ten rolnik czeka, to nic się nie dzieje? Hmmm…?
sorki >> MI6 <<
PostWysłany: Pon Kwi 28, 2008 3:11 pm Odpowiedz z cytatem
Przemas
Oldboy

... zapomniałem o MI6
Sprawa jest banalnie prosta. Poprzedni burmistrz skonstruował złą umowę z dzierżawcami terenów (właścicielami domków). Dzięki kilkuletniej walce Stowarzyszenia SYMSAR, zarządu i jego członków, z bzdurnymi decyzjami burmistrza, sprawa znalazła finał w sądzie i oczywiście została wygrana przez właścicieli domków.
Kwestią niezgody, była tu opłata administracyjna, a szczególnie opłata za urządzenia użyteczności publicznej (których w Ośrodku w Kłębowo nie ma).
Stwierdził to Wojewódzki Sąd Administracyjny, Naczelny Sąd Administracyjny, a na koniec Sąd Cywilny.
Jedyne, co Miastu pozostało, to wycofać się z dochodzenia zaległych opłat i umorzyć je. Jest to zdecydowanie korzystniejsze zarówno dla Miasta, jak i właścicieli domków, ponieważ Miasto przyznało się do błędu, a Właściciele nie muszą biegać po sądach.
STREFA EKONOMICZA
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Nasze miasto i okolice