|
 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 5:09 pm |
|
|
| MI6 |
| Tubylec |
|
| |
| Dołączył: 07 Kwi 2008 |
| Posty: 74 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
A co w tym wszystkim jest takiego dziwnego?
Przecież w przeszłości mieliśmy również i burmistrza nie z Lidzbarka?
Wychodzi na to, że u nas w mieście to tylko sami gamonie...  |
|
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
 | bardzo dlugaśny wywód |  |
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 10:47 am |
|
|
| symsarna |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 31 Paź 2006 |
| Posty: 352 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nasz kraj Polskę mogę porównać do Lidzbarka Warmińskiego, gdyż On jest w Polsce a Polska w Europie.
Dziś nie jest aż tak istotne kto rządzi w małym mieście czy w Polsce. Ważne jest jak? i jakie ma cele?
Rzecz w tym, że dziś każdy, nie tylko młody człowiek, myśli jak przeżyć z dnia na dzień, jak „coś” w życiu osiągnąć.
Młodzi ludzie są zaradni, potrafią wziąć sprawy w swoje ręce, myślą o lepszej przyszłości.
Młodzi Polacy dzisiaj uciekają z Polski nie dlatego, że sytuacja polityczna jest taka, a nie inna. Przede wszystkim nie mogą zaspokoić swoich pragnień, marzeń, aspiracji, coraz bardziej rozbudzanych.(dom, samochód, intratna praca i wysoka płaca.........)
Ci, którzy pozostają borykają się z wychowywaniem malutkich dzieci, najczęściej są wspomagani przez rodzinę i pomoc społeczną, mieszkają” kątem” u kogoś bliskiego.
Jeśli ktoś siedzi w Polsce i zarabia tysiąc, półtora tysiąca złotych miesięcznie, to nie stać go na wynajęcie samodzielnego mieszkania, tylko musi mieszkać z kimś, nawet czasami w jednym pokoju. Przy TAKICH zarobkach zaprawdę „dużo można osiągnąć”!!!!!!!
Pozostają też Ci, którzy otrzymali „zastrzyk finansowy” od rodziny lub wcześniej zarobili na „dawnym zachodzie”.
Ludzie wyjeżdżają, bo to naturalne zjawisko. Otworzyły się rynki pracy, ludzie wyjeżdżają, chcą się rozwijać, chcą zmienić swoje życie, czegoś doświadczyć.
Tego procesu nie da się zatrzymać, bo ci ludzie myślą przede wszystkim o sobie, a nie o interesie narodowym. Nie myślą w tak abstrakcyjnych kategoriach jak naród, Polska, moje miasto.
Ludzie wyjeżdżają z Lidzbarka Warmińskiego czy też z innych małych miast do większych albo z kraju TAM gdzie są perspektywy rozwoju zawodowego, lepsze warunki bytowe rodzin ect........
Wraz z wejściem do Unii Europejskiej przynajmniej część ludzi uznała, że rozszerzyła nam się ojczyzna.
Praca jest coraz bardziej tymczasowa, wyjazdy „w świat” już są zjawiskiem normalnym, jak dojazd do pracy „ileś” kilometrów od domu a komunikacja lotnicza coraz bardziej nabiera takiego charakteru.
Polska zaczyna przypominać takie małe miasteczko, które pustoszeje, w którym zostają tylko ludzie starzy.
Skala tego zjawiska jest groźna.
Młodzi ludzie emigrują, bo wśród nich 35 proc. jest bez pracy.
To poziom niespotykany w Europie.
Te wyjazdy to sukces społeczeństwa i klęska państwa.
Świadczą bardzo dobrze o przedsiębiorczości Polaków, natomiast państwo zupełnie nie jest w stanie sobie z tym problemem poradzić.
W Europie panuje panika, że nie ma młodych ludzi, że społeczeństwa się starzeją i nie ma kto pracować na starszych.
Młodzi Polacy wyjeżdżają do Anglii, Irlandii, itd....... żeby pracować na starszych Europejczyków.
Młodych ludzi nie opłaca się zatrudniać, bo w Polsce ich praca jest opodatkowana, jakby była dobrem megaluksusowym
Młodzi mają szansę pozostać lub wrócić, kiedy będą mieli jakąś perspektywę tu, w Polsce, tu w Lidzbarku Warmińskim.
Jeżeli ktoś tu w Polsce, w Lidzbarku czy Bartoszycach zarabia i robi to, co lubi - oczywiście nie mówię o 1000 złotych - może realizować się intelektualnie i zawodowo i ma perspektywy na rozwój, to tutaj zostanie.
Gdyby w Lidzbarku Warmińskim ruszyły termy warmińskie, fabryka osprzętu do elektrowni wiatrowych (to o czy mówiono w czasie wyborów), powstałyby bary, restauracje, hotele, dom starców, mała Wenecja, zalew nad Symsarną to powstałyby budynki na dawnej stacji kolejowej od jednostki wojskowej po osiedle Astronomów, parki, alejki wypoczynkowe, plaże nad Łyną , fontanny, place zabaw dla dzieciaczków, schronisko dla bezdomnych zwierząt błąkających się obecnie po całym mieście.......................
Mówiąc krótko na zakończenie: władze naszego miasta muszą przedstawić klarowną, jasną wizję, która byłaby atrakcyjna dla młodych ludzi. Raz, żeby chcieli wrócić. Dwa, żeby nie chcieli wyjeżdżać.
|
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 11:16 am |
|
|
|
Do "symsarna"
Zgadzam sie 100% z powyższym artykułem/nie postem/.
Napisałaś cała prawdę i tylko prawdę.
By temu zaradzić, trzeba podnieść poziom szkolnictwa i to od zaraz. Już.
Tylko młodzi wykształceni ludzie są perspektywą na przyszłość.
Początek to przedszkole,podstawówka i liceum.
Tylko, kto to zrobić? |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 12:56 pm |
|
|
| symsarna |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 31 Paź 2006 |
| Posty: 352 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
ikmr napisał:
| Cytat: | trzeba podnieść poziom szkolnictwa i to od zaraz. Już.
Tylko młodzi wykształceni ludzie są perspektywą na przyszłość.
Początek to przedszkole, podstawówka i liceum.
Tylko, kto to zrobić? |
W temacie „Kto chce dostać nowe mieszkanie w nowym bloku?” gość napisał:
| Cytat: |
Do GURU
Zgadzam sie z Tobą, że szanse Lidzbarka były i są zaprzepaszczane.
Sposobem na to jest, podniesienie poziomu wszystkich szkół.
Co zrobić, jak nauczyciele pchają się do "władzy", zamiast robić to, do czego zostali powołani.
"Piekarz piecze pieczywo,......krawiec........." |
W 1996 roku(16 lat temu!!!!!!!!!!ps.........dostałam za TO 5(piątkę) ),w pracy dyplomowej pisałam:
„Wejście w 2000 rok z dotychczasowym systemem edukacji jest dla Polski bardziej niebezpieczne niż wysoka inflacja, załamanie gospodarki, strajki czy dominacja na scenie politycznej jednej orientacji.(S. Janecki).
Jest niezaprzeczalnym faktem, że polityka państwa, często zmieniające się Rządy a przy tym zmiany na stanowisku Ministra ED...powoduje zachwianie w rozszerzaniu możliwości czynienia zmian w oświacie. Oczywiste jest również, że katastrofa edukacyjna grozi zapaścią cywilizacyjną Polski na całe dziesięciolecia. Powodem tej sytuacji jest to, że oświata nie jest traktowana jako resort pierwszej potrzeby. Publiczne szkoły popadają w totalny zastój a zadłużenie oświaty, które w ostatnich latach występuje jest wynikiem naruszenia prawa i w żadnym wypadku nie może stać się systemowym sposobem finansowania.. ..........W styczniu 1996 roku Gminy przejęły prowadzenie szkół publicznych jako zadania własne- szkoła otrzymuje dotacje z budżetu Gminy. Nie zmienia to jednak stanu rzeczy................
Brak stabilizacji, perspektywa zwalniania wielu nauczycieli powodują, że nauczyciele w znacznej ich części będąc niepewni utrzymania stanowiska, nisko wynagradzani- nie są dostatecznie zainteresowani nowatorstwem i innowacjami............Gminy oszczędzają kosztem dzieci. Duża liczebność klas(ponad 30 osób) powoduje brak efektywności nauczania i korzyści jakie wynoszą uczniowie są bardzo małe...............Prognozuję 20 lat- do czasu zmiany polityki rządzących naszym państwem ,że „wyprodukujemy” wtórnych analfabetów””.
Te słowa pisałam 16 lat temu! Czy się pomyliłam?
Dziś pieniądz to ”bóg”. Nie masz pieniędzy, to szukasz.
Każdy sposób jest dobry jeżeli skuteczny. Nauczyciele i lekarzy idą na radnych, jak gmina nie ma pieniędzy, to klasy są liczne (a i rozwiązania legislacyjne są oszczędnościowe nadal) .....
Jak będą pieniądze w rodzinie, najmniejszej komórce społecznej, bo będzie praca, to będą pieniądze na opłaty na szkołę elitarną, jak będzie uczeń w szkole elitarnej, to będzie w klasie nie więcej jak 15 osób, jak będzie niewielu uczniów, to praca nauczyciela będzie bardziej efektywna a i uczniowie więcej osiągną, jak nauczyciel zarobi !!!!!!!!, to nie będzie szukał dodatkowego dochodu.......
Tak więc nie od nasz szaraczków to wszystko zależy.
Kiedyś mi ktoś powiedział: (przepraszam za słowo):”ale głupi ten nauczyciel angielskiego, zna język angielski a Polsce siedzi”
|
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 1:33 pm |
|
|
|
I znowu masz rację.
Zaczynając wątek szkół elitarnych, miałem nadzieję,na jakikolwiek odzew.
- Pomyliłem sie.
Czy w tej dziedzinie,nic nie da sie zrobić lokalnie, bez łamania przepisów?
Czy rady pedagogiczne, to bez mózgowce o braku inwencji, myślenia poza poborami i strajkami?
Nauczyciele muszą dawać na rynek produkt dobrej a nawet najlepszej jakości.
Ich efekty pracy widzimy na mieście. Żal wydanych dla nich pieniędzy.
Pozdrawiam
ikmr |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 9:06 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 01 Lip 2007 |
| Posty: 293 |
| Skąd: Lidzbark Warmiński |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| ikmr napisał: |
Zaczynając wątek szkół elitarnych, miałem nadzieję,na jakikolwiek odzew.
- Pomyliłem sie.
|
o ile dobrze pamiętam, to "jakikolwiek" odzew był. Ale widocznie nie po myśli szanownego "ikmr"  |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 9:25 pm |
|
|
| MI6 |
| Tubylec |
|
| |
| Dołączył: 07 Kwi 2008 |
| Posty: 74 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
No, cóż... Jeżeli niektórzy liczą (chociaż jest to przynajmniej teoretycznie możliwe), że na tak zwane "poważne tematy" odpowie lub wtrąci się w bieg dyskusji jakiś minister, kurator, czy jakiś poseł, wojewoda, etc., to raczej nie ma na to co chyba liczyć .
Jeżeli jednak ktoś tak sądzi "na poważnie", to ten ktoś raczej jest fantastą .
I to dotyczy praktycznie każdego tematu .
Z drugiej strony każdy z nas ma przecież swoje indywidualne zdanie na różne tematy i nigdy nie będą one takie same i zgodne w 100% z oczekiwaniami - to już nie te czasy .
Zresztą forum to nie katedra na wyższej uczelni, aby czegoś się tu nauczyć, zabłysnąć lub dawać komuś rady  |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 9:40 pm |
|
|
|
| bez fanatystów i marzeń jednostek ...RZĄD BY NIE POSTAŁ!!! |
|
|
|
|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 12:41 pm |
|
|
|
| Cytat: | | bez fanatystów i marzeń jednostek ...RZĄD BY NIE POSTAŁ!!! |
Obecny powstał i mamy super cyrk za darmo!  |
|
|
|
|
 | Jak tu przetrwać |  |
Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 3:21 pm |
|
|
|
| Do itrm. To co dzieje się na ulicy to nie wina szkoły.Zachowanie wynosi się z domu a nie ze szkoły.Nauczyciel teraz nie ma prawie żadnych praw aby skarcić ucznia.Prawa ustalają ci w kuratorium a że nie mają zielonego pojęcia co dzieje się w szkołach to o nich świadczy.To są oszołomy! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |