|
 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2008 9:42 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 01 Lip 2007 |
| Posty: 318 |
| Skąd: Lidzbark Warmiński |
|
|
|
 |
 |
 |
|
no patrzcie, to strefa ekonomiczna jest przy Olsztyńskiej? bo ja myślałem, że przy Polnej - sądząc po liczbie powstałych tam nowych firm w przeciągu ostatnich kilku lat  |
|
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 1:20 pm |
|
|
| Lidzbarszczanin |
| Junior |
|
| |
| Dołączył: 18 Sty 2008 |
| Posty: 14 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
| nie dawno czytałem w Gazecie Lidzbarskiej o problemach biznesmena chcącego zainwestować w Białego Łabedzia któremu zaproponowano zakup działki przy jeziorze która miała być przeznaczona na rozbudowe infrastruktury osrodka na jeziorem za kwotę 180 tys ,przedsiębiorac na to nie przystał i grozi rezygnacją z inwestycji czy tak ma wyglądać wspieranie przez lokalne władze rozwoju loklnej ekonomii |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 1:32 pm |
|
|
| MI6 |
| Tubylec |
|
| |
| Dołączył: 07 Kwi 2008 |
| Posty: 77 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Jak z tego widać, nadal niewiele się zmieniło - władza myśli "po staremu" .
Oby z tym pomostem nad jeziorem nie było tak, jak w pewnym powiedzeniu z tą stojącą samotną bramą "do lasu" . |
|
|
|
|
 | ... lekko zirytowany :( |  |
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 8:59 pm |
|
|
| Przemas |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 16 Lis 2006 |
| Posty: 128 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Przepraszam, że się rozpiszę, ale "niechcem a muszem..."
Do Lidzbarszczanin'a
Czułem się lekko zirytowany czytając właśnie ten artykuł w naszej "kochanej GL", o którym wspomniałeś. Stan mojego ducha i umysłu powodowany był tym, iż jak to zwykle bywa, artykuł oddawał stanowisko jednej strony i w dodatku, nazwijmy to delikatnie - mijał się z prawdą
Rzeczony biznesmen - kombinował, kombinował i... przekombinował. Bywa... Chciał mieć grunty za friko, a tu nic nie wyszło ... a tu klops Radni Miejscy byli czujni jak spławiki i zadbali o finanse miasta (jak zwykle zresztą) Uznali, że skoro GOŚĆ zapłacił Gminie za grunty 3x tyle za ile były wystawione do sprzedaży, to czemu ma sobie odbić tą stratę na Mieście.
Teraz trochę faktów i wyliczeń:
1. Propozycja pierwotna przedstawiona burmistrzowi
- zamiana działek - obie po ok.620m2 (działka miasta, to utwardzony betonem i asfaltem placyk przy Białym Łabędziu i pętla drogi dojazdowej; działka proponowana do zamiany - bagienko przy parkingu, od parkingu w kierunku plaży)
2. Warunkiem ewentualnej zamiany, na które mógłby się zgodzić Burmistrz, miało być wydzierżawienie przez Miasto WC-tów przez okres 20lat. Biznesmen się nie zgodził.
3. Spotkanie Biznesmena z Radnymi. Biznesmen "dojrzał" i zgodził sie na propozycję p.Burmistrza. Niestety WREDNI Radni uznali, że jest to niezadawalająca propozycja, ponieważ utwardzenie zamienionej działki będzie sporo kosztować i padła wówczas inna propozycja ze strony Rady - zamiana działki przy Łabędziu na działeczke z "kiblami". Biznesmen odpuścił
4. Na kolejnym spotkaniu z Radnymi, pojawiła się propozycja Biznesmena, iż zagruzuje on teren do zamiany i wydzierżawi Miastu "wygódki" (za 5.000,-PLN rocznie).
5. I znowu "upierdliwi" Radni doszukali się przepisów mówiących o tym, iż jeżeli ktoś chce zrobić parking na więcej niż 10 autek, to:
a/. wymagane jest pozwolenie na budowę
b/. trzeba zrobić projekt techniczny (nie za darmo oczywiście)
c/. musi być to uwzględnione w przestrzennym planie zagospodarowania Gminy (trwa to niestety trochę)
d/. teren musi być utwardzony zgodnie z przepisami prawa budowlanego (uuuuu... tyle to kosztuje - sam Biznesmen ocenił, wycenił to na ok. 17 tys. PLN)
6. Radni uznali, że najlepiej będzie, jak teren przy Białym Łabędziu Burmistrz wystawi do sprzedania w przetargu publicznym. Cena jest oczywiście spod dużego palca - a czemu nie, skoro sprzedaż gruntów w atrakcyjnej lokalizacji w mieście waha się od 180 do 300 PLN za m2.
Teraz lekkie podsumowanko
Łączna kwota jaką miasto miałoby wydać na doprowadzenie zamienianych działek do tych samych parametrów technicznych wyniosłaby ok.20-24 tys. PLN, co daje ŚREDNIO STATYSTYCZNIE ok. 1,5PLN na jednego mieszkańca Lidzbarka Warmińskiego.
Mam pytanko do do Wszystkich:
Czy chcecie zapłacić z własnej kieszeni Temu Biznesmenowi za zamianę terenów, czy jednak wolicie, by to jednak ON Was opłacił?
Pozdrawiam
Przemas
P.S.
Jeszcze raz sorki za tak długi tekst  |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 8:15 am |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
czyli 620 m2 bagienka przy parkingu miasto "wycenia" na jakieś 156 tysięcy złotych? (proponowana cena sprzedaży terenu utwardzonego minus koszt utwardzenia 180 - 24 = 156, czy coś ważnego pominąłem?) |
|
Ostatnio zmieniony przez JotDe dnia Nie Kwi 13, 2008 8:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 | ... logika ;) |  |
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 8:59 am |
|
|
| Przemas |
| Oldboy |
|
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Do JotDe, ale nie tylko... (do innych też)
Zasadniczo prawie logicznie rozumujesz , ale...
1. Jeżeli coś sprzedajemy - to nie możemy się na to zamienić
2. Jeżeli się na coś zamieniamy - to nie możemy tego sprzedać
3. "Bagienko" nie jest Miasta, więc Miasto nie może wycenić czegoś, co nie jest jego własnością
4. Teren przy Białym Łabędziu jest natomiast Miasta i jego cena wynosi, ni mniej, ni więcej, ale dokładnie 180 tys. PLN (czy się to komuś podoba, czy nie).
Bez obrazy ,ale mój tekst był baaaaardzo długi, więc (że się tak wyrażę) "kontekst ulata" i mogły powstać u czytelnika "dziury myślowe"
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich czytających
Przemas |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 8:44 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Przemas, niby logicznie piszesz, ale... pozostaje jakieś ale i nic na to nie poradzę
PS poprawiłem się i wsadziłem słowo "wycenia" w cudzysłów  |
|
|
|
|
 | odpowiedź przemas |  |
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 2:48 pm |
|
|
| atut |
| Junior |
|
| |
| Dołączył: 16 Kwi 2008 |
| Posty: 2 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Chciałbym ustosunkować się do wybiórczych - kłamliwych informacji przedstawionych na forum przez niejakiego Przemasa(radnego miasta LW)
Czyżbys kolego zapomniał o ostatniej propozycji zamiany z dnia 19-02-2008, którą sam dyskutowałeś tj.
-przekazanie utwardzonego placu parkingu płytami ażurowymi zgodnie z prawem budowlanym a nie BAGIENKA
-dzierżawę toalet za 4000 pln /rok , a nie 5000
-koszty na jednego mieszkańca w tej wersji 0,22 , a nie 1,5 zł
Aby uwiarygodnić te propozycje mogę udostępnić zainteresowanym nagranie oraz potwierdzone pisemne propozycje zamiany.
Jeżeli wg ciebie koszt 1,5 zł (dalece przeszacowany) jest taki nieopłacalny to proszę o przedstawienie ekonomicznego uzasadnienia planowanej przez miasto inwestycji tj. wybudowanie toalet oraz trzech bungalow o pow po 21mkw- kto pokryje koszty budowy radni oraz burmistrz ze swoich diet czy mieszkańcy z podatków. Jeżeli chodzi o wycenę przedmiotowego placu to zajmuję stanowisko , iż człowiek uczciwy nie może godzić się na propozycje z pogranicza przestępstwa-próba wyłudzenia pieniędzy.
Jedynym uzasadnieniem ,,przyjacielu'' twojej kłamliwej wersji jest chęć wprowadzenia mieszkańców w błąd oraz usprawiedliwienie niedorzecznych argumentów Burmistrza i niektórych Radnych mających na celu zablokowanie inwestycji.
Wyrażam głębokie wsółczucie , iż miastem z którego pochodzę i z którym wiążę swoją przeszłość rządzą ludzie , którzy balansują na pograniczu prawdy i kłamstwa. Czy mieszkańcy wybierając te władze godzili się na takie traktowanie osób chcących działać dla dobra tego pięknego miasta |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 4:13 pm |
|
|
| MI6 |
| Tubylec |
|
| |
| Dołączył: 07 Kwi 2008 |
| Posty: 77 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
No, "brawo" Przemas.
Ładnych rzeczy człowiek się dowiaduje.
Z drugiej strony, dlaczego akurat mnie prawie wcale to nie dziwi?
Dzięki, atut.  |
|
|
|
|
 | ... i znów się rozpiszę :( |  |
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 10:16 pm |
|
|
| Przemas |
| Oldboy |
|
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Szanowny panie „atut”
… a tut mamy zgrzyt
Jak szanowny „kolego” pamiętasz, od zawsze byłem przeciwny zamianie tych dwóch działek z niekorzyścią dla miasta. Od początku, od pierwszego spotkania przedstawiałem niezgodność przeznaczenia działek z przestrzennym planem zagospodarowania terenu Gminy Wiejskiej Lidzbark Warmiński. Od zawsze poddawałem pod wątpliwość celowość dzierżawienia od Ciebie toalet, no i oczywiście koszty tej dzierżawy.
Spotkanie było i to nie jedno, a na tym w/w wspomnianym – jak sobie „kolego” przypominasz (skoro nagrywałeś, to se możesz odtworzyć) – też byłem sceptyczny, co do tej zamiany. To tyle, jeżeli chodzi o mnie i moje poglądy na temat zamiany działek.
Napisałeś:
| Cytat: |
Czy mieszkańcy wybierając te władze godzili się na takie traktowanie osób chcących działać dla dobra tego pięknego miasta
|
Zajmijmy się teraz owym „cudownym inwestorem” działającym na dobro miasta i na początek kilka faktów:
1. Twoja inwestycja zlokalizowana jest na terenach Gminy Wiejskiej Lidzbark Warmiński (by się nie powtarzać dalej w tekście będę używać skrótu Gmina)
2. Podatek od nieruchomości – do Gminy
3. Podatek gruntowy – do Gminy
4. Ewentualna możliwość zatrudnienia osób z Lidzbarka Warm. – wątpliwa (prędzej z terenów Gminy)
5. Podatki od prowadzonej działalności gospodarczej, płacone do Urzędu Skarbowego – subwencja z budżetu państwa – do Gminy
6. Podatek dochodowy od osób fizycznych – jak wyżej (liczy się miejsce zameldowania zatrudnionego)
7. Jaką atrakcją dla mieszkańca Lidzbarka będzie Twój hotel i sala konferencyjna – wątpliwą (ale mogę się mylić)
8. Czy mieszkańcy Lidzbarka Warm. będą korzystać z Twoich domków campingowych – być może
Teraz kilka pytań – nie oczekuję na nie odpowiedzi:
Czy się „kolego” dołożyłeś lub w przyszłości masz zamiar dołożyć do:
• budowy ścieżki rowerowej
• budowy pomostu
• utrzymania plaży
• wynagrodzenia dla ratowników
• zapewnienia warunków sanitarnych przebywających na plaży osób
- śmiem twierdzić, iż NIE.
Kto natomiast w swojej ofercie handlowej, turystycznej napisze?
„Wspaniały Ośrodek wypoczynkowy nad jeziorem Wielochowskim, z hotelem, domkami campingowymi… itd. … z pomostem, ratownikiem, placem zabaw dla dzieci, toaletami oraz wspaniałą ścieżką rowerowo-pieszą łączącą miasto z Ośrodkiem”… Hmmmm… ???
Kto z tego będzie miał korzyści, a kto koszty?
Pozostawiam czytelników z przemyśleniami
Pozdrawiam Przemas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |