|
 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 7:18 am |
|
|
| Blond |
| Honorowy zrzęda |
|
| |
| Dołączył: 23 Paź 2006 |
| Posty: 577 |
| Skąd: Jak to skąd? Stąd i stamtąd! |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kasztany, 5 sztuk wzeszły pięknie lat iles tam temu. Dwa z nich siedzą jeszcze zapyziale, na wiosne zaczynaja rosnąc, potem ... tak jak reszta. Po prostu chorują, i jeżeli w tym roku nic im nie pomoże, niestety, spalę. W okolicy nie znajdziesz ani jednego zdrowego kasztanowca. Są sprowadzane jakieś szczepione z Holandii, ale te tez u nas smutno kończą.
Ale, patrzcie czego to nam Amerykany nie podrzucają - stonka, F-16, robal od kasztanów, tarczę ... ! |
|
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 8:16 am |
|
|
| symsarna |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 31 Paź 2006 |
| Posty: 353 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Faktycznie kasztanowce chorują,ale moje to tzw.samosiejki,wyhodowane z kasztanów rosną w sąsiedztwie dębów.Liście brązowieją z lekka ,ale "zaraza" ich nie dopada. |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 10:57 am |
|
|
| GreenGO! |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 25 Sie 2007 |
| Posty: 159 |
| Skąd: Heilsberg |
|
|
|
 |
 |
 |
|
No właśnie...Szrotówek K. podgryza młode liście które zółkną->bronzowieją->opadają... są na to dwie metody:
- pierwsza(czaso i praco chłonna - szczerze mówiąc mało skuteczna) regularne grabienie i palenie liści( nie w skręcie czy fajce !tylko w ognisku! )
- druga(skuteczna i droga, no i taka okrutna) - sprowadzana chemia do oprysków
czyli póki co to zdrowego kasztana to w domu tylko można wychodować...  |
|
_________________ ,,Ta se zawalcuim!"
,,A kto szura i nie tupie tego wszyscy mają w d**ie!"
...na banku kele chałupy... |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 1:48 pm |
|
|
| Milutka |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 26 Gru 2005 |
| Posty: 356 |
| Skąd: z całej Polski |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kasztany i kasztanowce choruja w całej Polsce. Co do ich leczenia to niestety nie znam się na tym. Wiem jednak że zagraniczniaki też narzekaja że kasztany zyja coraz krócej.... Warto jednak próbowadź i sadzić a może same dadzą radę sie wyleczyć ? A może jest sposób bez chemii ale w sąsiedztwie innych drzew czy krzewów???
pozdrawiam |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 4:32 pm |
|
|
| Ma5akrator |
| Junior |
 |
| |
| Dołączył: 13 Mar 2008 |
| Posty: 13 |
| Skąd: Lidzbark Warmiński |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ja mieszkam na ulicy Astronomow i tez mi zal tych drzew. Na poczatku byly one ponumerowane i pomyslalem ze je wytna i beda cos z draga robic.
Po wyciecie wszystkich drzew do tej pory nic nie raba minal juz tydzien.Moze mi ktos powiedziec o co z tym chodzi?  |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |