|
 |
|
|
|
|
|
|
|
 | ZAGADKA |  |
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 11:58 pm |
|
|
|
| Jest czasem w Lidzbarku Warmińskim taka dziwna moda, że niektóre chodniki są na tej samej ulicy kładzione lub poprawiane po kilka razy... Są też ulice, które takiego chodnika nigdy nie miały lub było tam od dawna coś, co taki chodnik miało tylko przypominać... Podobnie można by powiedzieć o oświetleniu tychże ulic... Być może nasze władze rzadko tam bywają, czy też przemierzają te okolice na piechotę, a jeżeli już, to raczej wyłącznie samochodem, no a z samochodu nie zawsze jest wszystko widać... Problem w tym, że jedna z tych ulic, o której tutaj piszę, wcale nie leży gdzieś na peryferiach naszego miasta, gdzie diabeł mówi dobranoc, ba, znajduje się dosłownie dwa kroki od naszego dworca PKS, a jest nią ulica Kolejowa... Jedną z wizytówek naszego miasta jest właśnie dworzec, ale całe szczęście, że ludzie udający się do centrum miasta, nie muszą poruszać się ulicą Kolejową... Po jej lewej stronie w ogóle nie ma żadnego chodnika, a mieszkańcy okolicznych kilku domów zmuszeni są wspinać się po wertepach i stromej skarpie lub maszerować po samej ulicy, gdzie jeżdżą samochody... Gdy pada deszcz, robi się błoto i pozostaje wyłącznie ulica... Gorzej, że muszą tak chodzić do szkoły małe dzieci oraz starzy ludzie, ci nie zawsze nadążają zejść na bok widząc jadący samochód... Ostatnio mieszkańcy nie mają już żadnego wyboru, ponieważ od dłuższego czasu budowany jest tam nowy dom, a cały teren od jakiegoś roku ogrodzony jest płotem... Zadaję pytanie: skoro miasto jest stać na wybudowanie kilkukilometrowego chodnika z miasta nad jezioro Wielochowo, dlaczego nie można położyć paru kostek dla ludzi mieszkających niemal w samym centrum miasta...? To, o czym tutaj piszę, to jednak jest dopiero połowa problemu, bo nie widać go do końca w biały dzień... Gdy zapada zmrok Kolejowa od niepamiętnych czasów tonie w egipskich ciemnościach i naprawdę trzeba być odważnym, gdy się chce tamtędy przejść... Ale te ciemności są tam nie dlatego, że przepaliły się wszystkie żarówki lub ktoś zapomniał je wymienić, ale dlatego, że po prostu nie ma tam żadnych latarni... Widocznie władze naszego miasta uznały, że okoliczni mieszkańcy kilku domów tak długo już borykają się z tym problemem, że pewnie już się do tego wszystkiego zdążyli przyzwyczaić, no a w taką noc jak ta to i Halloween lepiej się uda... Rozczaruję jednak wszystkich, władze również, ponieważ mieszkańcy już chyba jednak stracili cierpliwość i mieli wystosować (jeżeli już tego nie zrobili) odpowiednią petycję... Aby nikogo nie wprowadzać w błąd powiem jeszcze, że słyszałem również od jednej z osób tam zamieszkujących, że podobno będą musieli z własnej kieszeni dołożyć się do tego, aby na ulicy mieli trochę jaśniej... A jak na razie, to mieszkańcy umilają sobie swe życie jak tylko mogą, więc spacerując przyświecają sobie drogę latarkami, no a władza może i już myśli co z tym fantem zrobić, ale jak na razie to chyba też świeci na wszystkie strony, ale wyłącznie oczami... |
|
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2007 6:52 am |
|
|
| elbow |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 31 Sty 2007 |
| Posty: 110 |
| Skąd: wziąć na piwo? |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kocham te utyskiwania
A gdzie ta tytułowa zagadka? |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2007 8:26 am |
|
|
|
No, cóż...
Albo ja tu czegoś nie zrozumiałem, albo może Ty...?
Przyznam się bez bicia, że ja to kocham niemal wszystko: nasze miasto (jak w piosence Kukiza), a co za tym idzie nasze władze, kobiety, nawet anarchistów...
Taki to już ze mnie kochliwy człowiek...
Pytasz się: "A gdzie ta tytułowa zagadka...?
No, teraz to mnie zaskoczyłeś...
To Twoje pytanie, to jest dla mnie dopiero zagadka...  |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 5:54 pm |
|
|
| Grande |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 11 Sie 2007 |
| Posty: 377 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Jest sposób.
Zakupić dla mieszkańców noktowizory, powrócić do pochodni lub koksowników.
Wniosek Taki blask bił przed wyborami, a po wyborach wszyscy politycy ściemniają. |
|
|
|
|
Wysłany: Sob Lis 03, 2007 3:45 pm |
|
|
| rerer |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 19 Cze 2005 |
| Posty: 116 |
| Skąd: Lidzbark Warmiński, obecnie Poznań |
|
|
|
 |
 |
 |
|
a czy chodnika poza miastem nie powinna budować gmina ?? (dot. chodnika na wielochowo). Władza dopiero rozpoczęła rządzenie, nie było jeszcze "pewnie" czasu na rozpatrzeni. Narazie wielkim plusem tych władz jest prostowanie finansów, jak wyprostują to może wybudują chodniki i na kolejowej.
PS. a czy przypadkiem tym budowanym domkiem nie jest NZOZ z udziałami Pana W. ??? Bo jakies 1,5 roku temu coś takiego mnie się o uszy obiło. Jesli to prawda to chodnik na pewno będzie nawet wielki parking dla mieszkańców i światła postawią  |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Lis 03, 2007 8:16 pm |
|
|
|
Warto sprawdzić również i ten ciekawy wątek tematu, i te "udziały"...
Dziwi jednak sam fakt, jak przez tyle lat ludzie odpowiedzialni za miasto jakoś zapomnieli o tej ulicy...
Co w tej sprawie zrobił pan Byczkowski przez dwie kadencje...?
Cóż, turyści z Niemiec tam nie chodzą, zamek leży w innej części miasta...
Za to ochoczo fotografują tyły ulicy Konstytucji i te stare domki, które raz po raz ktoś odwiedza, ściany są skute klamrami, aby nie runęły, ale gaz jednak pociągneli... |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 12:00 pm |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 4:01 pm |
|
|
|
Do tematu:
http://www.lidzbark.com/forum-php/viewtopic.php?t=503&postdays=0&postorder=asc&start=100
Blok koło parku na Wysokiej Bramy...
Nie wiem, czy jest to wspólnota mieszkaniowa, chociaż często tamtędy chodzę... Jak pamiętam takiej tabliczki tam nie widziałem...
Kto tam mieszka? Kilka pań z Urzędu Miasta, policjant, pan ze Starostwa. pielęgniarka, były tam wynajmowane gabinety lekarskie (nie wiem, czy jeszcze tam są?), dyrektorka MDK (nie wiem, czy jeszcze tam mieszka?) i inni (?)... |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 4:43 pm |
|
|
| Grande |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 11 Sie 2007 |
| Posty: 377 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Lepiej piszcie o psich odchodach, bo to bezpieczniejszy temat. Panowie moderatorzy ( Ci co pilnują porządku ) zaraz będą chcieli dowodów i procedur zatrzymania. Oni nie wierzą w żadne informacje, albo wybiórczo w jedne nie w drugie tak. Tylko ich głos jest jak wystrzał krążownika "Aurora "  |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 5:08 pm |
|
|
| JOHN72 |
| Honorowy zrzęda |
 |
| |
| Dołączył: 15 Kwi 2005 |
| Posty: 772 |
| Skąd: LIDZBARK WARMIŃSKI |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Grande, Ty to masz ciężkie życie.
Mieszkasz w mieście samych nieuczciwych urzędników i jeszcze moderatorzy ma forum żyć Ci nie dają... |
|
_________________ johny_72
stąd od urodzenia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |