lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> www.lidzbark.com -> Pierwszy maja dawniej i dziś
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Pierwszy maja dawniej i dziś
PostWysłany: Nie Mar 20, 2005 12:00 pm Odpowiedz z cytatem
R.A.T.
Junior

Jak wspominacie to święto?? Jak to wyglądało Waszymi oczyma?? Mam pewien pomysł. Skoro 1 maja jest Świętem Pracy a w naszym mieście jakby nie było jest wielkie bezrobocie proponowałbym w jakiś sposób przypomnieć lokalnym władzom, że są tu bezrobotni. Czas najwyższy skończyć ze stereotypem komunistycznego 1 maja, ta data oznacza poprostu Święto Pracy. Pewnie większość z osób na forum ma pracę, co nie oznacza, że nie możemy się zsolidaryzować z bezrobotnymi. Proszę mi tylko nie wyskakiwać z textami, że owszem, tu jest praca, tylko nie ma chętnych. Jeśli ktoś tak uważa to proponuje odwiedzić miejscowy Urząd Pracy i poczytać jakże atrakcyjne oferty przy pracach interwencyjnych za najniższą średnią krajową Zwracam się więc do Was- czy macie pomysł jak coś zorganizować (np. pochód, hepening, czy demonstracje) czy też jak znam życie będziecie udawać, siedząc na tyłkach, że problem nie istnieje??
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Nie Mar 20, 2005 1:42 pm Odpowiedz z cytatem
Axer
Gość

Ja wspominam to święto dosyć podle. Obowiązkowy entuzjazm ku chwale klasy niby-panującej. Władza kazała cieszyć się robotnikom , że żyją w robotniczym państwie, rzucała mu w ten dzień porcje lodów, kiełbasek i piwa !!!! I już robotnik cieszył się, że w takim szczęśliwym świecie się znalazł ... Dodatkowo organizowano zawody sportowe, występy artystyczne na dowód , że partia potrafi dbać o wyzsze potrzeby robotniczego społeczeństwa.
Jeśli chcesz zwrócić uwagę na ludzi bezrobotnych to zorganizuj dzień bezrobotnego. Większośc "robotnych" nie zrozumie bezrobotnych kiedy przychodzi mu rozstać się ze zdobytymi przywilejami w imię ograniczenia skali bezrobocia.
Nie ma czegoś takiego ja" najniższa średnia krajowa"! Albo najnizsza płaca albo średnia krajowa płaca.
Pozdrawiam!
PostWysłany: Pon Mar 21, 2005 5:04 pm Odpowiedz z cytatem
R.A.T.
Junior

Cytat:
Nie ma czegoś takiego ja" najniższa średnia krajowa"! Albo najnizsza płaca albo średnia krajowa płaca.

Racja, nie wiem skąd wziąłem ten frazes Embarassed

Pozdrawiam
R.A.T.

http://www.czsz.prv.pl/
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PostWysłany: Pią Kwi 15, 2005 11:59 am Odpowiedz z cytatem
Gość

Chodziłem w pochodzie, czy ze szturmówką nie pamiętam.
w każdym razie z piosenką na ustach. Szef miał "niby listę" dla
postrachu/dyscypliny/, w następnych latach piłem wódę kazdego
30.04 i nie byłem w stanie.
Jak ja teraz widzę 1-maja? Po polsku, na stadionie o 9.00 - 10.00
msza /inaczej wierzący niech uszanują wierzących - tolerancja/
potem akademie,występy zespołów, a na końcu sport.Oczywiście
kiełbaski.bigos, piwo,stragany,reklamy,dla odważnych wieczorem
ogniska -spiewy. Bardzo prosto i po polsku. ikmr.
PostWysłany: Sob Kwi 16, 2005 9:17 am Odpowiedz z cytatem
ce_bula
Oldboy

O rety! Ludzie! skąd Wam się biorą takie pomysł. Pierwszy Maja będzie wyglądal tak i robotnego i bezrobotnego: dzien wcześniej ludzie zrobią zakupy/jak będą mieli za co/, potem do póżna w nocy będą oglądali telewizję, potem do południa prześpią, potem coś upitraszą /jak będą mieli z czego/, może ktoś, jak ma pilną pracę pódzie na działkę, reszta spędzi czas z PIT-em, tzn, pilotem i telewizorem i TAK MINIE KILKA WOLNYCH DNI. Może parę osób sobie popije i poleczy kaca, ktoś odeśpi dyskotę, ktoś zaliczy mszę, i byle do jutra.Kiedyś było piwo i kielbasa, a teraz przy uroczystościach w amfiteatrze, to nie ma piwka i kiełbaski??? Są jeszcze baloniki i wata szklana, i trąbka. I CO SIĘ ZMIENIŁO??????????
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Nie Kwi 17, 2005 3:40 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

NIe poddawajmy się Panie Ce-bula,glowa do góry, piszesz to z przekory.
Ja dopowiem, - kiedyś się mówiło, "jak na imprezie nie było dwu zabitych
i czterdziestu rannych, to nie było imprezy". Dajmy ludziom
możliwość wyboru, Jak ludziska spędzą czas, ich wola. ikmr
PostWysłany: Nie Kwi 17, 2005 6:16 pm Odpowiedz z cytatem
ce_bula
Oldboy

Ale to nie ja tęsknię za "zorganizowanym" Swiętem robotniczym, czy bezrobotniczym. Ja na nudę naprawdę nie narzekam. Cierpię na chroniczny brak czasu, a ten co mam mam doskonale potrafię zorganizować. Natomiast nigdy nie narzekam, że nie podają mi na tacy rozrywki.Ze starych pochodów i 1-Majowych świąt najlepsze są wspomnienia, kiedy się udało nawiać.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> www.lidzbark.com