lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne -> Medycyna w Lidzbarku Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 6:15 pm Odpowiedz z cytatem
JOHN72
Honorowy zrzęda

Grande napisał:
T
Każdy lekarz rodzinny ma pulę badań w miesiącu.

to jest oczywista bzdura, lekarz pierwszego kontaktu z kwoty przyznawanej mu przez NFZ MUSI 10% przeznaczyć na diagnostykę. to chyba dane z 2004 roku i wypowiedź ówczesnego prezesa: Chodzi o to żeby lekarz się zastanowił zanim wypisze zlecenie na badanie
Gdyby NFZ refundował sam diagnostykę, lekarze nie oszczędzaliby na pacjentach, ale NFZ finansowo dostałby po tyłku.
Specjaliści mają tylko 5%, wszystko co ponad zlecą, płacą sami
Problem w systemie finansowania, coś tam w 2008r ma się zmienić, na stronce NFZ jest prezentacja, ale dla osób nie będących świadczeniodawcami to ciężkie do przegryzienia
Moim zdanie tendencja jest taka, że każdy chce przyoszczędzić a najbardziej fundusz.
Mnie w ostatnim czasie w mojej branży najbardziej zszokowały dwa posunięcia:
1.Była refundacja szkieł dwuogniskowych w wys 70 PLN i wszyscy byli zadowoleni, ale ostatnie stanowisko NFZ jest takie, że ten ryczałt przysługuje tylko osobom których stan zdrowia uniemożliwia zmianę okularów
2.Wszelkie wnioski o środki pomocnicze, trzeba najpierw potwierdzić w NFZ, znakomita większość okularników ma wadę przy której przysługuje 8,40 PLN zwrotu (słownie: OSIEM Zł CZTERDZIEśCI GR.), ilu z nich pojedzie do Olsztyna czy wyśle listem swój wniosek? Ilu nie pojedzie? Tą liczbę pomnóżcie przez 8,40 i już wiecie ile NFZ oszczędził!

Miłych snów![/b]

Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 6:27 pm Odpowiedz z cytatem
Grande
Oldboy

Do John 72

No dobra. Czy 10% na badania diagnostyczne nie jest pulą która nie boli, a i tak musi być wykonana ? Nie mówimy czasem o tym samym ? Pieniądze też dostaje z NFZ Faktycznie nie będzie to refundacja tylko fundacja. Żadna różnica w interesach między lekarzem a NFZ. Dokładnie mają rozpisane ile jakich badań mogą dać aby nie przekroczyć jak mówisz tych 10% Jak zwał tak zwał.Sądzisz, że lekarze tego nie liczą. Myślę, że codziennie. Może jeszcze powiesz, że chętnie ją przekraczają ? Skąd wiesz ile potrzeba ? Może 20% badań diagnostycznych ? Jeśli przyjdę i 10 % już 20-tego dnia miesiąca się skończy to co wtedy? Nie liczyłbym na hojność i działanie dla dobra pacjenta. Wtedy liczy się kasa. Nawet jeśli przez ostatnie 5 lat nie byłem u lekarza. Tyle.

Piszesz w kółko to samo. Uczepiłeś się czy co ? Ten temat Ci nie pase przecież.
Po agresji twoich postów widzę sprawę osobistą.

Ostatnio zmieniony przez Grande dnia Pią Wrz 28, 2007 6:47 pm, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 6:44 pm Odpowiedz z cytatem
JOHN72
Honorowy zrzęda

Wyluzuj
nie bronię na pewno lekarzy
winię tylko system a ich próbuję zrozumieć
widzę od środka jak to wygląda i pewne rzeczy są nie do uniknięcia
ktoś chyba może nawet Ty pisał że nikt nie chce pracować charytatywnie
ogólnie w kraju jest za mało kasy na ochronę zdrowia, albo jest źle rozdzielana
Sam sie po lekarzach najeździłem i wiem, jak jest
kupę kasy musiałem wywalić na prywatne leczenie i diagnostykę
Temat mi nie pasi, pewnie, bo nic z niego nie wyniknie
Nie na tym poziomie trzeba szukać rozwiązań

PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 7:22 pm Odpowiedz z cytatem
Grande
Oldboy

Na pewno ja pisałem. Ale jak widziałem lekarz ( wcale nie biednego : dom dwa samochody ) kłócącego ( z pasją i furią aż granatowy był ) się o jeden grosz od pacjenta to powiem szczerze (25 zł miesięcznie) to wary miałem na dywanie. Raptem flaszka łódki.

Mówisz kasa. Zajrzyj na parking za przychodnią. Chyba nie jest tak źle z tym rozdziałem przez NFZ. Na bochenek chleba starcza i parę litrów benzyny.
Wszystkim ciągle mało.
Tu sie zgodzę z Tobą ( łapka) źle rozdzielona i brak kontroli nad wydatkami. Różne kombinacje.
W szpitalach leczenie jest najdroższe, badania też. Obawiam się,że znów sięgną do kieszeni, niestety naszych.

Najpierw pomyśl później napisz, że ktoś pisze bzdury. Każdy ma prawo do obrony. Tylko później też trzeba się odnieść do argumentów. Właśnie przez takie posty, ludzie nie biorą udziału w dyskusjach.
Szczególnie ci co nie bardzo umieją napisać to co myślą i są źle zrozumiani. Także czepianie się szczegółów i łapanie za słówka. Nie chcą być ośmieszani. Takie osobiste podejście. Mam wrażenie , że kilku chciałoby się odezwać ale się boją.

Zawsze przy cytowaniu jakiegoś postu pomijana jest część trafną i nie leżącą cytującemu. Takie tu prawidła panują. Pomijanie zdań niewygodnych. Róbmy to skrupulatnie, dokładnie i traktujmy się w miarę poważnie.
PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 7:37 pm Odpowiedz z cytatem
JOHN72
Honorowy zrzęda

ok odszczekuję, rano było, zaspany byłem
a co do cytowania, to (przynajmniej ja tak robię), że powinno cytować się fragment na który się odpowiada
trafnych uwag, z którymi się zgadzam cytować nie będę.

PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 7:49 pm Odpowiedz z cytatem
Grande
Oldboy

Do John 72

Każdy ma jakieś doświadczenia.
Pozdrawiam Dobranoc Jutro też jest dzień.
PostWysłany: Pon Paź 01, 2007 1:41 pm Odpowiedz z cytatem
ikmr
Gość

Dziwnym trafem, dziś około godz. 15,00 miła młoda pani redaktor
zaczepiła mnie na ul. Partyzantów w Olsztynie.
Prosiła, abym ustosunkował sie służby zdrowia.
Odpowiedziałem grzecznie na kilka pytań, ale jak zażądała imienia i nazwiska a do tego zrobienia fotki celem umieszczenia w gazecie,
zdecydowanie odmówiłem, - ze strachu przed lewatywą.
Dlatego nie dziwę sie internautom, że nie rozszerzają tematu ,jest niebezpieczny dla pacjentów.
Jest, nie dość dobrze, miejmy nadzieję, ze sama sie medycyna uzdrowi.
Czego sobie i Wam serdecznie życzę.

okmr
PostWysłany: Pon Paź 01, 2007 6:16 pm Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

Jak mi ktoś napisze czy pase czy nie pasi, znikam z Forum. Jasne? : Mad
To zupełnie nie po polsku.

Sorry! Smile
Pozdrawiam Very Happy

PostWysłany: Sro Paź 03, 2007 6:34 pm Odpowiedz z cytatem
Grande
Oldboy

Do Blond. A Sorry to co ? Pani Miodek
Very Happy
Kartofel ( niem ) może zaczniemy pisać po staropolsku. Smile

Dziwne rzeczy dzieją się w szpitalach ostatnio. Nawet menadżerowie oskarżeni są o korupcje.( szpital wojewódzki w Olsztynie)

Taka dziwna sprawa, że lekarze to jedyna grupa społeczna która ma przyzwolenie na nocny sen. ( leżanki w pracy - trend tolerowany) Śpisz, a kasa leci. Ciekawe jak to wygląda na zachodzie ?

Pielęgniarka budzi w nocy pacjenta.
Co sie stało siostro ?
Zapomniałam podać panu leki nasenne.
PostWysłany: Sro Paź 03, 2007 6:46 pm Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

Sorry, to nic. Po prostu nic.
Natomiast pasi to skrót od pasuje. Często to słyszałam wsród ludzi, dobra nie powiem jakich, i ani jak mi nie pasuje do ludzi na Forum. Dlatego może jestem przewrażliwiona. A tak na wszelki wypadek, przepraszam, że sie wtrącam/ i dalej będę Wink /

Pozdrawiam i pakuje sie do łóżka, bo cos mnie dopada. Nie cierpie chorować, tylko nie to !!!!!

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach