|
 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 8:38 pm |
|
|
|
| Anonymous napisał: | Pomnik, z tego co wiem, jest poświęcony poległym żołnierzom.
|
Tym, co bezinteresownie zburzyli część miasta, a moją matkę i jej siostrę zgwałcili, choć były jeszcze parunastoletnimi dziewczynkami? Za to mamy ich czcić i kochać? A kysz! |
|
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 8:49 pm |
|
|
|
Eeeeee tam... Polacy też słodcy nie byli... Czechom nóż w plecy wbili... Rzołnierze strzelali do cywilów jak do kaczek... To Polskich rzołnierzy nazwano wtedy FASZYSTAMI... A podczas wojny to nie jeden cywil drugiemu człowiekowi nie pomógł... jaden z chyrtrości inny ze strachu że jemu nie wystarczy... a jeszcze inny bo miał drugiego człowieka w dupie... Mało widzę słuchaliście dziadków co te straszne czasy przeżyli... Takie były czasy, tacy ludzie, później taki system w którym tez uczestniczyli ludzie a w szczególności rodacy... Pomnik to historia a nie człowiek i mówi o tym co ludzie zrobili , co kogli a czego nie powinni... Więc albo go przerobić albo przenieść ale nie niszczyć... Tylko głupcy wszystko niszczą. Też Rosjan nie lubię bo mnie wkurzają ale to biedny, okaleczony , upośledzony i od wieków ogłupiały naród i rosjanie nie są winni że mają takich szaleńców na szczycie... i że wierzą w te brednie którymi szaleńcy ich karmią... Zresztą tez rosjanie płacili wysoką cenę za rządy carów, premierów, prezydentów... Stalin 9 mln. ludności rosyjskiej wymordował... co Hitler nie zrobił to zrobił rodak rodakowi... Więcej współczucia i zrozumienia... To Polak Polakowi za komuny straszny los czynił a nie rosjanie A.R. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 8:51 pm |
|
|
|
Kilka byków strzeliłem z ortografii wypadek przy pracy ale i tak już się chyba przyzwyczailiście co?  |
|
|
|
|
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 11:36 pm |
|
|
|
| Cytat: | | Tym, co bezinteresownie zburzyli część miasta, a moją matkę i jej siostrę zgwałcili, choć były jeszcze parunastoletnimi dziewczynkami? Za to mamy ich czcić i kochać? A kysz! |
Ci, którzy tu zginęli to akurat tego nie zrobili, z oczywistych względów.
Miej raczej pretensje do tych kilku spośrod tysięcy, którym udało się przeżyć. Ja nie uznaję odpowiedzialności zbiorowej, bo to jest paranoja.
Nie mam powodu nienawidzić całej ludzkości i wszystkich ludzi na świecie tylko dlatego, że część z nich to dranie, itd.
Kochać ich też nikt nie ma takiego obowiązku.
Na każdej wojnie są ofiary wśród ludności cywilnej i to po obydwu jej stronach. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 8:56 am |
|
|
| JOHN72 |
| Honorowy zrzęda |
 |
| |
| Dołączył: 15 Kwi 2005 |
| Posty: 784 |
| Skąd: LIDZBARK WARMIŃSKI |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Anonymous napisał: |
Ci, którzy tu zginęli to akurat tego nie zrobili, z oczywistych względów.
|
tylko dwa dni i 50 km wcześniej...
| Cytat: | | Na każdej wojnie są ofiary wśród ludności cywilnej i to po obydwu jej stronach |
wyjątki:
obecne wojny prowadzone przez światowe mocarstwa
Afganistan, Irak, Gruzja |
|
_________________ johny_72
stąd od urodzenia |
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 6:07 pm |
|
|
|
Irak - światowe mocarstwo plus pospolite ruszenie państw Europy i świata, w tym Hiszpania. Efekt - eksplozje i terror w Madrycie, 173 cywilne ofiary śmiertelne, 700 rannych.
Gruzja - setki zabitych i rannych cywilów po stronie gruzińskiej oraz wg. Rosjan ponad 1500 ofiar wśród cywilów i rosyjskiej ludności w Osetii Południwej, czyli m.in. drugiej stronie konfliktu.
Wyjątki zwykle potwierdzają regułę. |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 8:05 pm |
|
|
|
| Tak naprawdę to nie powinno się budować pomników w związku z żadnymi wojnami. Jak widać to spory problem z oceną bohaterstwa, a wojna to nic dobrego. Ludzie giną generałowie ordery dostają. Cierpią jedynie cywile. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 10:54 pm |
|
|
|
No i później jeszcze kłamią na kartach historii... Paiętam jak o świerczewskim mówiono, jak kazali mi go czcić... moja babcia nawet na szkolną gazetkę płasorzeźbę jego twarzy w czapce zrobiła... A później dowiaduję się że to drań, zdrajca i morderca... CZŁOWIEK KTÓRY SIĘ KULOM NIE KŁANIAŁ... CO NA TO HISTORYCY KTÓRZY WTEDY W DWÓJCE UCZYLI? TEŻ NIC NIE WIEDZIELI CZY KOCHALI ÓWCZESNY SYSTEM? PEWNIE BALI SIĘ WYCHYLAĆ I MILCZELI tERAZ MILCZYMY W INNYCH SPRAWACH... JAK WIDZIMY GDY MŁODZIEŻ ROZRABIA, GDY PIRATUJĄ KIEROWCY I MOTOCYKLIŚCI, JAK SĄSIAD ŚMIECI.. I INNE...
oDCZEPCIE SIĘ OD POMNIKA, SKUPCIE SIĘ NA TERAŹNIEJSZOŚCI... hISTORIA TO TAKIE SAME GÓWNO CO POLITYKA... NIC NIE UCZY LUDZI I PROBLEMY SPRAWIA jAK WIDZĘ W SPRAWIE HISTORYCZNEGO POMNIKA... mOŻE JAKI lIDZBARSKI Historyk z autorytetetem się wypowie w tej sprawie... najlepiej umieli by tę kwestię wyjaśnić i uzasadnić... |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 11:21 pm |
|
|
|
Panie A.R.
Nie myl Pan pojęć. Co innego propaganda a co innego historia.
Fakty stają się historyczne, jak świadkowe wymrą i to jeszcze dodają przymiotnik dla bezpieczeństwa.
Ktoś mi opowiadał o różnicy pojęć i dawał przykład.
Różnica w słowie historia a historia, to jak "droga służbowa a służba drogowa". - Dotyczyło to sprawy Katynia, profesor twierdził na lekcji,że mord w Katyniu wykonali Niemcy i otrzymał od ucznie powyższe wyjaśnienie/porównanie/. |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 4:09 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 01 Lip 2007 |
| Posty: 324 |
| Skąd: Lidzbark Warmiński |
|
|
|
 |
 |
 |
|
A propos Katynia:
| Cytat: | | W poniedziałek rosyjski dziennik "Wriemia Nowostiej" ujawnił, że trwają prace nad nowym podręcznikiem szkolnym do historii, z którego rosyjscy uczniowie dowiedzą się m.in., że mord NKWD na polskich oficerach w 1940 roku był "sprawiedliwą zemstą historyczną". |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |