lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne -> Groch,kapusta i wszystko inne... Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 49, 50, 51  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 8:38 pm Odpowiedz z cytatem
stąd
Gość

Anonymous napisał:
Pomnik, z tego co wiem, jest poświęcony poległym żołnierzom.

Tym, co bezinteresownie zburzyli część miasta, a moją matkę i jej siostrę zgwałcili, choć były jeszcze parunastoletnimi dziewczynkami? Za to mamy ich czcić i kochać? A kysz!
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 8:49 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Eeeeee tam... Polacy też słodcy nie byli... Czechom nóż w plecy wbili... Rzołnierze strzelali do cywilów jak do kaczek... To Polskich rzołnierzy nazwano wtedy FASZYSTAMI... A podczas wojny to nie jeden cywil drugiemu człowiekowi nie pomógł... jaden z chyrtrości inny ze strachu że jemu nie wystarczy... a jeszcze inny bo miał drugiego człowieka w dupie... Mało widzę słuchaliście dziadków co te straszne czasy przeżyli... Takie były czasy, tacy ludzie, później taki system w którym tez uczestniczyli ludzie a w szczególności rodacy... Pomnik to historia a nie człowiek i mówi o tym co ludzie zrobili , co kogli a czego nie powinni... Więc albo go przerobić albo przenieść ale nie niszczyć... Tylko głupcy wszystko niszczą. Też Rosjan nie lubię bo mnie wkurzają ale to biedny, okaleczony , upośledzony i od wieków ogłupiały naród i rosjanie nie są winni że mają takich szaleńców na szczycie... i że wierzą w te brednie którymi szaleńcy ich karmią... Zresztą tez rosjanie płacili wysoką cenę za rządy carów, premierów, prezydentów... Stalin 9 mln. ludności rosyjskiej wymordował... co Hitler nie zrobił to zrobił rodak rodakowi... Więcej współczucia i zrozumienia... To Polak Polakowi za komuny straszny los czynił a nie rosjanie Wink A.R.
PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 8:51 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Kilka byków strzeliłem z ortografii Wink wypadek przy pracy ale i tak już się chyba przyzwyczailiście co? Wink
PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 11:36 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Cytat:
Tym, co bezinteresownie zburzyli część miasta, a moją matkę i jej siostrę zgwałcili, choć były jeszcze parunastoletnimi dziewczynkami? Za to mamy ich czcić i kochać? A kysz!

Ci, którzy tu zginęli to akurat tego nie zrobili, z oczywistych względów.
Miej raczej pretensje do tych kilku spośrod tysięcy, którym udało się przeżyć. Ja nie uznaję odpowiedzialności zbiorowej, bo to jest paranoja.
Nie mam powodu nienawidzić całej ludzkości i wszystkich ludzi na świecie tylko dlatego, że część z nich to dranie, itd.
Kochać ich też nikt nie ma takiego obowiązku.
Na każdej wojnie są ofiary wśród ludności cywilnej i to po obydwu jej stronach.
PostWysłany: Wto Sie 26, 2008 8:56 am Odpowiedz z cytatem
JOHN72
Honorowy zrzęda

Anonymous napisał:

Ci, którzy tu zginęli to akurat tego nie zrobili, z oczywistych względów.

tylko dwa dni i 50 km wcześniej...

Cytat:
Na każdej wojnie są ofiary wśród ludności cywilnej i to po obydwu jej stronach

wyjątki:
obecne wojny prowadzone przez światowe mocarstwa
Afganistan, Irak, Gruzja

PostWysłany: Wto Sie 26, 2008 6:07 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Irak - światowe mocarstwo plus pospolite ruszenie państw Europy i świata, w tym Hiszpania. Efekt - eksplozje i terror w Madrycie, 173 cywilne ofiary śmiertelne, 700 rannych.
Gruzja - setki zabitych i rannych cywilów po stronie gruzińskiej oraz wg. Rosjan ponad 1500 ofiar wśród cywilów i rosyjskiej ludności w Osetii Południwej, czyli m.in. drugiej stronie konfliktu.
Wyjątki zwykle potwierdzają regułę.
PostWysłany: Wto Sie 26, 2008 8:05 pm Odpowiedz z cytatem
Grande ten sam
Gość

Tak naprawdę to nie powinno się budować pomników w związku z żadnymi wojnami. Jak widać to spory problem z oceną bohaterstwa, a wojna to nic dobrego. Ludzie giną generałowie ordery dostają. Cierpią jedynie cywile.
PostWysłany: Wto Sie 26, 2008 10:54 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

No i później jeszcze kłamią na kartach historii... Paiętam jak o świerczewskim mówiono, jak kazali mi go czcić... moja babcia nawet na szkolną gazetkę płasorzeźbę jego twarzy w czapce zrobiła... A później dowiaduję się że to drań, zdrajca i morderca... CZŁOWIEK KTÓRY SIĘ KULOM NIE KŁANIAŁ... CO NA TO HISTORYCY KTÓRZY WTEDY W DWÓJCE UCZYLI? TEŻ NIC NIE WIEDZIELI CZY KOCHALI ÓWCZESNY SYSTEM? PEWNIE BALI SIĘ WYCHYLAĆ I MILCZELI Wink tERAZ MILCZYMY W INNYCH SPRAWACH... JAK WIDZIMY GDY MŁODZIEŻ ROZRABIA, GDY PIRATUJĄ KIEROWCY I MOTOCYKLIŚCI, JAK SĄSIAD ŚMIECI.. I INNE... Wink
oDCZEPCIE SIĘ OD POMNIKA, SKUPCIE SIĘ NA TERAŹNIEJSZOŚCI... hISTORIA TO TAKIE SAME GÓWNO CO POLITYKA... NIC NIE UCZY LUDZI I PROBLEMY SPRAWIA Wink jAK WIDZĘ W SPRAWIE HISTORYCZNEGO POMNIKA... mOŻE JAKI lIDZBARSKI Historyk z autorytetetem się wypowie w tej sprawie... najlepiej umieli by tę kwestię wyjaśnić i uzasadnić...
PostWysłany: Wto Sie 26, 2008 11:21 pm Odpowiedz z cytatem
ikmr
Gość

Panie A.R.

Nie myl Pan pojęć. Co innego propaganda a co innego historia.
Fakty stają się historyczne, jak świadkowe wymrą i to jeszcze dodają przymiotnik dla bezpieczeństwa.

Ktoś mi opowiadał o różnicy pojęć i dawał przykład.
Różnica w słowie historia a historia, to jak "droga służbowa a służba drogowa". - Dotyczyło to sprawy Katynia, profesor twierdził na lekcji,że mord w Katyniu wykonali Niemcy i otrzymał od ucznie powyższe wyjaśnienie/porównanie/.
PostWysłany: Sro Sie 27, 2008 4:09 pm Odpowiedz z cytatem
JotDe
Oldboy

A propos Katynia:
Cytat:
W poniedziałek rosyjski dziennik "Wriemia Nowostiej" ujawnił, że trwają prace nad nowym podręcznikiem szkolnym do historii, z którego rosyjscy uczniowie dowiedzą się m.in., że mord NKWD na polskich oficerach w 1940 roku był "sprawiedliwą zemstą historyczną".

Surprised
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Groch,kapusta i wszystko inne...
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach