lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne -> Groch,kapusta i wszystko inne... Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 49, 50, 51  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Pią Sie 22, 2008 12:11 pm Odpowiedz z cytatem
Grande ten sam
Gość

Nawet gdy wcześniej zgwałcił i wymordował niewinne kobiety oraz udusił parę dzieci po pijaku nawet niemieckich ?

Tak to spory dylemat. Symbol niech stoi przy zmarłych.
Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Pią Sie 22, 2008 2:17 pm Odpowiedz z cytatem
ikmr
Gość

Ich mentalność jest inna.
Trudno nam ją zrozumieć.
Oto przykład: rok 1944, dowódca"wyzwolicieli"daje rozkaz do ataku celem zdobycia wioski i mówi; - "jak zdobędziecie ta wioskę to pojecie i .......".
Rok 1999, obwód K. wypuszczenie żołnierzy na miasto celem najedzenia się.
- Nam, to się w głowie nie mieści.
Rok 1942, jedna Angielka twierdzi; do nas Niemcy nie przyjdą, bo im jeść nie damy i z głodu poumierają.
Należy poznawać kulturę i mentalność innych narodów a w szczególności
Azjatów.
Niestety, nawet w XXI wieku, trzeba mieć armię nie od baletu i szkolić ją nie w koszarach, ale dawać poczuć smak wojny z dala od kraju.
PostWysłany: Pią Sie 22, 2008 3:09 pm Odpowiedz z cytatem
Baba Blond
Gość

Wesz co ikmr?
Nie pieprz bzdur!
G... mnie obchochodzi mentalność sołdatów.

Facet!

Liczą się czyny!

Jesteś w zmowie z, jak to nazwałeś, "babuszką"?
PostWysłany: Pią Sie 22, 2008 4:32 pm Odpowiedz z cytatem
ikmr
Gość

Blond
Ty przeżywałaś głód, - wielka trauma dla dziecka, - rozumiem.
Zrozum, co czuły kobiety, przez które przechodziły kompanie "wyzwolicieli" pozostawiając je w rowach.
Nie mówię o Niemkach, - inna historia, ale o polskich kobietach,dziewczynach/dzieciach/, chowanych po lasach.
O tym trzeba mówić, pisać, pokazywać takie właśnie pomniki. Niech będą przestrogą dla następnych pokoleń.
Zbyt szybko zapominamy i nie dokumentujemy takich zbrodni.

Znasz pojęcie - "babuszka"?
PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 1:53 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Nam POlakom to i pomniki pamięci nie poprawią i jak przed wojnami tak i po wojnach będziemy głupi Wink Wystarczy porównać to co teraz w Polsce się dzieje z minionymi stuleciami... Każdy znajdzie jakieś podobieństwa... Szkoda że większość będzie tych negatywnych niż pozytywnych... Sad
PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 10:11 pm Odpowiedz z cytatem
Andrzej Rudakowski
Oldboy

A u mnie krew Litewska i Polska Wink
Zanim nazwą LDK, to najpierw trzeba ładnie go wyremontować, unowocześnić, zadbać o jego otoczenie a dopiero nazywać... Jak będzie taki i jego otoczenie jak dziś to równie dobrze można nazwać go śmietnikiem... Wink Wstyd i hańba że do takiego stanu władze doprowadziły... A przecież Burmistrz nie od dziś Radą i miastem trzęsie więc mógł już dawno coś z tym zrobić Wink Lepiej było czepiać się fosy i fochy stroić że to jeszcze tłuste czasy nie nadeszły... Pytam więc...
PANIE BURMISTRZY A CZY JUŻ TERAZ TE TŁUSTE CZASY NADESZŁY?... Bo jakoś nie widzę z wyjątkiem trwonienia pieniędzy... i nie uzasadnionej podwyżki pensji i diet rządzących... gdy ledwo władzę objęli...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 10:40 pm Odpowiedz z cytatem
JotDe
Oldboy

w temacie pomnika: ciekawe, jakie by były wyniki referendum w mieście? ja optuję za przeniesieniem, choć nie miał bym nic nawet przeciw rozebraniu i postawieniu w tym miejscu obelisku takiego, jak tam stał kiedyś z podpisem proponowanym przez ikmr
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 6:18 am Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

ikmr
nie rozumiem ciebie.
Wroć o swój post wyzej i przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś!

Widzisz róznicę w cierpieniach kobiet innych narodowości ??? Shocked

Dla mnie traumą w dzieciństwie nie było to czy co innego było do zjedzenia. Ważne, że nie czuło sie ssania w brzuszku.

Trauma było w dorosłym zyciu to, że "należną cześć wyzwolicielom oddawać trzeba".

PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 7:06 am Odpowiedz z cytatem
Gość

Obecne "znęcanie się" niektórych osób nad tym pomnikiem do złudzenia przypomina mi "odwagę", jaką wykazują ci, którzy kopią leżącego.
Dlaczego podobnych uwag nie zgłaszały te same osoby w czasach minionych, a tak już dzisiaj "niemodnych"?
Bo cóż z tego, że dawne czasy - ma taką nadzieję - już bezpowrotnie minęły?
Gdyby nie ci żołnierze, których tak dziś się "opluwa" i wyzywa od najgorszych, może w zamiam mielibyście okazję uczyć się i rozmawiać po niemiecku? Była taka alternatywa?
Trzeba rozróżniać, co jest dobre, a co złe, czym jest ustrój, państwo i jego dyktatorzy, a czym zwykli ludzie, naród czy żołnierze, a nie generałowie, marszałkowie i oficerowie polityczni z tymi z KGB na czele.
Ja osobiście nic nie mam do tego pomnika, do cmentarzy i tylko czasem żałuję, że wraz z przemijającym czasem, tak szybko przy okazji zapominamy o własnej historii. I tworzymy zupelnie "nową", własną, na jakiś użytek. Mam tylko nadzieję, że nie do końca "zakłamaną".
PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 7:57 am Odpowiedz z cytatem
gość z sąsiedztwa
Gość

Anonymous napisał:
Obecne "znęcanie się" niektórych osób nad tym pomnikiem do złudzenia przypomina mi "odwagę", jaką wykazują ci, którzy kopią leżącego.
Dlaczego podobnych uwag nie zgłaszały te same osoby w czasach minionych, a tak już dzisiaj "niemodnych"?
Bo cóż z tego, że dawne czasy - ma taką nadzieję - już bezpowrotnie minęły?
Gdyby nie ci żołnierze, których tak dziś się "opluwa" i wyzywa od najgorszych, może w zamiam mielibyście okazję uczyć się i rozmawiać po niemiecku? Była taka alternatywa?
...

a na czym polega to znęcanie? - tak z ciekawości pytam? obsikiwanie, pryskanie łajnem? traktowanie kilofem i przecinakiem?

alternatywa? sądząc po liczbie Polaków, którzy wyjechali do Niemiec, to chyba całkiem znośna Smile takich, co wyjechali do Rosji po lepsze życie to raczej nie znam ;P
Groch,kapusta i wszystko inne...
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach