|
 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 11:08 am |
|
|
| JOHN72 |
| Honorowy zrzęda |
 |
| |
| Dołączył: 15 Kwi 2005 |
| Posty: 784 |
| Skąd: LIDZBARK WARMIŃSKI |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Symsarna - to pomysł o którym myślałem już od dawna, może dlatego, że znam ją dość dobrze i to od dzieciństwa. Nie wiem czy nie atrakcyjniejsza krajobrazowo od Łyny.
A czy łatwiejsza? Nie wiem, od elektrowni w Dębowie to bardziej przypomina potok górski niż nizinną rzekę, a powyżej jest po prostu przecudnie.
Co prawda nie pływałem nią nigdy, a spacerowałem (czyt. przedzierałem się przez krzaki) brzegiem.
Na pewno sporo przeszkód po drodze, elektrownie i inne stopnie wodne, ale też kilka jezior do przepłynięcia i oczek wodnych. Myślę, że mogłoby być b. ciekawie. |
|
_________________ johny_72
stąd od urodzenia |
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 11:10 am |
|
|
| JOHN72 |
| Honorowy zrzęda |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Hmm a może spróbujemy?
Uprzedzam, że niełatwa to będzie wyprawa.
Są chętni? |
|
stąd od urodzenia |
|
|
|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 11:22 am |
|
|
| Grande |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 11 Sie 2007 |
| Posty: 377 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Też nie daje mi to spokoju. Niektórzy mają dość Krutyni ze względu na tłok tam panujący. Zrobienie stanic i pól namiotowych, usunięcie krzaków i powalonych drzew do drogich nie należy. Tylko jak ona wygląda na całej długości? Mamy fachowca niech odpowie. Szlak ten służyłby nie tylko turystom, ale i nam mieszkańcom. Słynne miasto z dwoma rzekami do wyboru dla kajakarzy. Pięknie. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 11:28 am |
|
|
| JOHN72 |
| Honorowy zrzęda |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ja bym na Symsarnie nie czynił właśnie takich kroków. Niech pozostanie tak dzika jak jest, co będzie jej główną atrakcją. Startować można z Ustnika, Makowa, Blanek, "Kłebowa" (Symsar), czy Dębowa. A zwalone drzewa, krzaki trudna do przebycia odcinki niech będą atrakcją. Łyną już się zajęto i budowane są przystanie i ok.
Dwie rzeki do wyboru:
Łyna łatwiejsza zagospodarowana
Symsarna trudniejsza, dzika ale przez to bardziej urokliwa. |
|
stąd od urodzenia |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 11:33 am |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 01 Lip 2007 |
| Posty: 324 |
| Skąd: Lidzbark Warmiński |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Grande napisał: | | Dzięki sprawdzę. Jesteś zapalonym kajakarzem. Powiedź czy w tym celu udałoby sie wykorzystać rzekę Symsarnę. Kawałek jej jest od j.Luterskiego do L. . Byłaby to konkurencja dla Krutyni ? Oczywiście jakieś stanice przy jeziorach itp Dwa szlaki kajakowe trudniejszy Łyna , łatwiejszy Symsarna. Dodamy do turystyki ? |
Symsarna łatwiejsza? oj, niestety, nie mogę tego potwierdzić. Niesamowicie kapryśna to rzeczka, a jej kaprysy przede wszystkim wynikają z bardzo zróżnicowanego poziomu wody w zależności od tego, czy zapora w LW zamknięta czy nie. Można ponad połowę trasy brodzić w wodzie ciągnąc kajaki za hol. Ostatnio przedzierała się tak ekipa panów wcale nie młodych (ze stolicy kraju chyba) i jakoś dali radę, ale nie mieli już sił płynąć dalej (co dla miasta z jednej strony dobre, bo zostać mogą na noc na miejscu - tylko gdzie to miejsce? - musiałem polecić im spłynięcie jeszcze kawałek poza miasto, bo tam dopiero jest miejsce do biwakowania, a szkoda ) |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 11:39 am |
|
|
| JOHN72 |
| Honorowy zrzęda |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
bardziej to chyba zależy od elektrowni w Dębowie, nieraz tam widziałem jak się wąski strumyczek tylko sączył to fakt.
Miasto rzeczywiście powinno zorganizować jakieś pole namiotowe i widzę już dogodne miejsce nad rzeczoną rzeczką jakieś 200 m od mostku na ul Orła
Białego w górę Symsarny jest spora łąka. |
|
stąd od urodzenia |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 12:19 pm |
|
|
| Blond |
| Honorowy zrzęda |
|
| |
| Dołączył: 23 Paź 2006 |
| Posty: 581 |
| Skąd: Jak to skąd? Stąd i stamtąd! |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Jeżeli mialabym wybierać, to wybralabym Symsarne i to taką jaka jest. Jest o wiele czyściejsza, no i momentami jak górska. A jak gospodarze okolicznych pól zwęszą biznes to i namiot będzie gdzie postawić, a coś zjeść. Ludzie, nasi miesjcowi, boją się nowinek i podchodzą do wszystkiego jak pies do jeża.
Pole namiotowe? W tym miejscu co proponuje John72 byłoby całkiem dobrze, do miasta rzut beretem.
Zawsze zastanawialam sie dlaczego amfiteatr nie jest tam gdzie byl bardzo, bardzo dawno, tzn. w parku nad Symsarną. Zupełnie naturalnie ukształtowany teren i mielibyśmy Leśny Amfiteatr i pobilibyśmy Sopot na głowę, bo nasz jest większy.
Cieplutko pozdrawiam  |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 12:19 pm |
|
|
| Grande |
| Oldboy |
|
| |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Czyli Symsarna to taka kajakowa szkoła przetrwania . Suche lato i można zostać na mieliźnie. A w części j.Lutry j.Symsar też klapa ?
Może go nazwiemy "" Jedyny szlak w Polsce dla prawdziwych twardzieli" |
|
Ostatnio zmieniony przez Grande dnia Pią Sie 17, 2007 12:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 12:27 pm |
|
|
| Grande |
| Oldboy |
|
| |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Cześć Blond
W Łynie zdecydowanie woda się poprawiła widać dno. Sprawdź na moście przy ulicy Dantyszka, gdy parę dni nie pada.
Za to coś dziwnego dzieje się z Symsarną. |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 1:52 pm |
|
|
|
| Sysarna fakt rzeczka czystsza od łyny ,płynąłem kajakiem jedynką wiecej sie nacholowałem ,mało przyjemności ,łyna brudna i niezbyt pachnie szczególnie w okolicach wiejskiej gdzie polmlek spuszcza dziwne pachnące substancje do łyny ,przepływając przez miasto przeraziłem sie ile dzikich odpływów spływa do rzeki .pozdrawiam gość. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |