lidzbark
Lidzbark Warminski - strona główna serwisu
Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna

Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne -> Dobre strony naszego miasta Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 11:08 am Odpowiedz z cytatem
JOHN72
Honorowy zrzęda

Symsarna - to pomysł o którym myślałem już od dawna, może dlatego, że znam ją dość dobrze i to od dzieciństwa. Nie wiem czy nie atrakcyjniejsza krajobrazowo od Łyny.
A czy łatwiejsza? Nie wiem, od elektrowni w Dębowie to bardziej przypomina potok górski niż nizinną rzekę, a powyżej jest po prostu przecudnie.
Co prawda nie pływałem nią nigdy, a spacerowałem (czyt. przedzierałem się przez krzaki) brzegiem.
Na pewno sporo przeszkód po drodze, elektrownie i inne stopnie wodne, ale też kilka jezior do przepłynięcia i oczek wodnych. Myślę, że mogłoby być b. ciekawie.

Reklama Google
Wysłany:
Automat reklamowy

PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 11:10 am Odpowiedz z cytatem
JOHN72
Honorowy zrzęda

Hmm a może spróbujemy?
Uprzedzam, że niełatwa to będzie wyprawa.
Są chętni?

PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 11:22 am Odpowiedz z cytatem
Grande
Oldboy

Też nie daje mi to spokoju. Niektórzy mają dość Krutyni ze względu na tłok tam panujący. Zrobienie stanic i pól namiotowych, usunięcie krzaków i powalonych drzew do drogich nie należy. Tylko jak ona wygląda na całej długości? Mamy fachowca niech odpowie. Szlak ten służyłby nie tylko turystom, ale i nam mieszkańcom. Słynne miasto z dwoma rzekami do wyboru dla kajakarzy. Pięknie.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 11:28 am Odpowiedz z cytatem
JOHN72
Honorowy zrzęda

Ja bym na Symsarnie nie czynił właśnie takich kroków. Niech pozostanie tak dzika jak jest, co będzie jej główną atrakcją. Startować można z Ustnika, Makowa, Blanek, "Kłebowa" (Symsar), czy Dębowa. A zwalone drzewa, krzaki trudna do przebycia odcinki niech będą atrakcją. Łyną już się zajęto i budowane są przystanie i ok.
Dwie rzeki do wyboru:
Łyna łatwiejsza zagospodarowana
Symsarna trudniejsza, dzika ale przez to bardziej urokliwa.

PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 11:33 am Odpowiedz z cytatem
JotDe
Oldboy

Grande napisał:
Dzięki sprawdzę. Jesteś zapalonym kajakarzem. Powiedź czy w tym celu udałoby sie wykorzystać rzekę Symsarnę. Kawałek jej jest od j.Luterskiego do L. . Byłaby to konkurencja dla Krutyni ? Oczywiście jakieś stanice przy jeziorach itp Dwa szlaki kajakowe trudniejszy Łyna , łatwiejszy Symsarna. Dodamy do turystyki ?

Symsarna łatwiejsza? oj, niestety, nie mogę tego potwierdzić. Niesamowicie kapryśna to rzeczka, a jej kaprysy przede wszystkim wynikają z bardzo zróżnicowanego poziomu wody w zależności od tego, czy zapora w LW zamknięta czy nie. Można ponad połowę trasy brodzić w wodzie ciągnąc kajaki za hol. Ostatnio przedzierała się tak ekipa panów wcale nie młodych (ze stolicy kraju chyba) i jakoś dali radę, ale nie mieli już sił płynąć dalej (co dla miasta z jednej strony dobre, bo zostać mogą na noc na miejscu - tylko gdzie to miejsce? - musiałem polecić im spłynięcie jeszcze kawałek poza miasto, bo tam dopiero jest miejsce do biwakowania, a szkoda Sad )
PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 11:39 am Odpowiedz z cytatem
JOHN72
Honorowy zrzęda

bardziej to chyba zależy od elektrowni w Dębowie, nieraz tam widziałem jak się wąski strumyczek tylko sączył to fakt.
Miasto rzeczywiście powinno zorganizować jakieś pole namiotowe i widzę już dogodne miejsce nad rzeczoną rzeczką jakieś 200 m od mostku na ul Orła
Białego w górę Symsarny jest spora łąka.

PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 12:19 pm Odpowiedz z cytatem
Blond
Honorowy zrzęda

Jeżeli mialabym wybierać, to wybralabym Symsarne i to taką jaka jest. Jest o wiele czyściejsza, no i momentami jak górska. A jak gospodarze okolicznych pól zwęszą biznes to i namiot będzie gdzie postawić, a coś zjeść. Ludzie, nasi miesjcowi, boją się nowinek i podchodzą do wszystkiego jak pies do jeża.
Pole namiotowe? W tym miejscu co proponuje John72 byłoby całkiem dobrze, do miasta rzut beretem.
Zawsze zastanawialam sie dlaczego amfiteatr nie jest tam gdzie byl bardzo, bardzo dawno, tzn. w parku nad Symsarną. Zupełnie naturalnie ukształtowany teren i mielibyśmy Leśny Amfiteatr i pobilibyśmy Sopot na głowę, bo nasz jest większy.

Cieplutko pozdrawiam Very Happy

PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 12:19 pm Odpowiedz z cytatem
Grande
Oldboy

Czyli Symsarna to taka kajakowa szkoła przetrwania . Suche lato i można zostać na mieliźnie. A w części j.Lutry j.Symsar też klapa ?

Może go nazwiemy "" Jedyny szlak w Polsce dla prawdziwych twardzieli"

Ostatnio zmieniony przez Grande dnia Pią Sie 17, 2007 12:47 pm, w całości zmieniany 1 raz
PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 12:27 pm Odpowiedz z cytatem
Grande
Oldboy

Cześć Blond

W Łynie zdecydowanie woda się poprawiła widać dno. Sprawdź na moście przy ulicy Dantyszka, gdy parę dni nie pada.

Za to coś dziwnego dzieje się z Symsarną.
PostWysłany: Pią Sie 17, 2007 1:52 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Sysarna fakt rzeczka czystsza od łyny ,płynąłem kajakiem jedynką wiecej sie nacholowałem ,mało przyjemności ,łyna brudna i niezbyt pachnie szczególnie w okolicach wiejskiej gdzie polmlek spuszcza dziwne pachnące substancje do łyny ,przepływając przez miasto przeraziłem sie ile dzikich odpływów spływa do rzeki .pozdrawiam gość.
Dobre strony naszego miasta
  Forum Forum miasta Lidzbark Warmiński Strona Główna -> Inne
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach