|
 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 7:40 am |
|
|
|
J-D
Masz absolutną rację, tylko kontakt z innymi kulturami ,poszerza
horyzonty.
Aby zwiedzać świat i poznawać kulturę i ludzi trzeba jechać do nich bezpośrednio, tzn mieszkać i żyć ich problemami na co dzień.
Wyjazdy grupowe, autokarowe, to zwiedzanie świata przez szybę.
Wyjazd indywidualny wymaga znajomości języka, to właśnie jest
celem mojego zdania o 5 językach.
Na całym świecie wszystkie hotele są takie same i serwują te same atrakcje,
natomiast mieszkając u ludzi połyka sie cały sens ich życia.
Inaczej mieszka Rosjanin, Niemiec, Anglik czy Włoch. Inaczej akcentowane są potrzeby, poznasz to mieszkając i rozmawiając z nimi pod jednym dachem. |
|
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 1:41 pm |
|
|
| Grande |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 11 Sie 2007 |
| Posty: 377 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Chyba pierwszy raz zgadzam się z JotDe . Mam nadzieję, że dotrwasz jakoś do emerytury. Czego Ci życzę. Popełniłem błąd twierdząc, że będziesz wcześniej na emeryturze, widzę, że ZUS nie odpuścił.
Tak jak mówisz wina leży 80% po stronie rodziców i ich zainteresowania wynikami w szkole własnych dzieci. Gorzej jak niektórzy nie maja nawet móżdżku nie będzie do czego przymocować antenki.
Co do 5 języków niech nauczą się biegle chociaż 2. Wystarczy ( chyba mocno merdałoby się dzieciom w głowach ).
W Hiszpanii i Włoszech, nie na wiele zda się znajomość angielskiego, niemieckiego. ( a Francuzi ? tu nie wiem) Oni po prostu nie uczą się języków obcych.
Może perspektywa emigracji zarobkowej zmusi do nauki języka. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 4:20 pm |
|
|
|
Języki obce konieczne są by młodzi ludzie nie musieli pracować:
w Niemczech na budowach,w Anglii na zmywaku, w Hiszpanii na roli,
w Włoszech w burdello. By nie byli oszukiwani i wyzyskiwani jak niewolnicy.
Jeżdżąc widziałem bezdomnych, brudnych, śpiących w samochodach,
w parkach na ławkach, pogardzanych przez tubylców, - Polaków.
Ich barwne opowieści po powrocie, budzą zazdrość i zawiść.
Niech lepiej tu pracują za 1000,- brutto.
ikmr |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 4:33 pm |
|
|
| Grande |
| Oldboy |
|
| |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
| To prawda tak wygląda inna strona medalu. Ilu ludzi tyle przypadków. |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 6:02 pm |
|
|
|
Brak dyskusji to też dyskusja.
Co, kogo, obchodzi wychowanie i wykształcenie młodzieży?
Wystarczy po narzekać, po biadolić.
"Moja chata za wsią."
Wysyłajcie swoje dzieci do innych miast.
"Wystarczy opuścić ręce, piach sam z rękawów wypadnie."
Poczekamy na zmianę pokoleniową.
ikmr |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2007 6:46 pm |
|
|
| Blond |
| Honorowy zrzęda |
|
| |
| Dołączył: 23 Paź 2006 |
| Posty: 581 |
| Skąd: Jak to skąd? Stąd i stamtąd! |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kto to rok chyba temu pisał, że " moja chata z kraja"
ikmr - nikt inny, tylko Ty.
Przejrzyj swoje posty.
Wieczornie pozdrawiam  |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 6:43 pm |
|
|
| Grande |
| Oldboy |
|
| |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Do gość
uczestniczenie w dyskusji jest nie obowiązkowe. masz inne tematy do wyboru, pokaz klasę. Nie obrażaj ludzi. Jeśli tak myślisz, a masz takie prawo podpisz się swoim pseudonimem.
moderatorzy post gościa na śmietnik. |
|
|
|
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 5:39 pm |
|
|
| Grande |
| Oldboy |
|
| |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
| W dużych miastach po szkole podstawowej można wybrać sobie lepsze gimnazjum. Tak więc już na tym etapie zaczyna sie konkurencja i liczą się punkty zdobyte w teście końcowym. W LW w zasadzie ciężko powiedzieć które gimnazjum jest lepsze i z reguły przechodzi się całymi klasami, a to ma niestety zły wpływ na uczniów. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 8:06 am |
|
|
| Andrzej Rudakowski |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 07 Cze 2005 |
| Posty: 151 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Jest tyle szkół w Lidzbarku że chyba powstawanie kolejnej mija się z celem, obecne ledwo przędą i miasto boryka się z wieloma problemami ... np. jak je ogrzać czy wyremontować... No chyba że płatnej szkoły ale kto do niej pójdzie? Wielu nie będzie stać a młodzież woli dojeżdżać do dużych miast aby być zdala od rodziców i gdzie jest często ładniej. Kto chciałby tu mieszkać w internacie... Co miasto może zaproponować młodzierzy?
Myślę że wystarczy że lepiej będą uczyć obecni nauczyciele ( nie którzy oczywiście ) i będzie suuuuuuper... Nauczyciel nauczycielowi nie równy a znam wielu i mogę w kwestii tej wypowiedzieć się. Wielu nauczycieli mnie uczyło ale nie wielu mile wspominam którzy mnie przygotowali do rzycia, zwrócili uwagę nie tylko na książkową wiedzę ale i tą praktyczną, jak i codzienną dzięki czemu jetem taki jaki jestem. Znów pewnie ktoś przyczepi się ortografi z którą nawet sami nauczyciele mają problem , dziennikarze, urzędnicy i inni...
Ale to nie o tym ten post podkreślam To że ktoś się źle uczy może być z róznych przyczyn ale dobry nauczyciel nie jako psycholog wykrzesze z ucznia maximum energi... I nawet gdy uczeń nie zostanie profesorem to jakąś wiedzę częściową posiądzie... ale trzeba stworzyć tym uczniom warunki i to głównie mogą zrobić wyspecjalizowani w pełni tego słowa znaczeniu pedagodzy. Najlepszy sprzęt w szkołach nie zastąpi dobrego pedagoga Prymusa też trzeba umieć poprowadzić i dobry pedagog nie spocznie tu też na laurach
Fak że warunki w szkołach sa takie jaki są... Nawet na biologii dobrze nie popatrzy uczeń przez mikroskom a kto wie, może byłby kolejny dobry lekarz czy zoolog itp... Podobnie z innymi przedmiotami... Zbyt liczne klasy też nie służą uczniom i nauczycielom. We Francji są mniej liczne klasy i nauczyciel może poświęcić więcej czasu uczniowi a i sam ma lrzejszą pracę. W Polsce jeszcze potrwa zanim wszystko będzie jak powinno być ale to my wsdzyscy musimy w tym uczestniczyć... Nie tylko nauczyciel ale i rodzić... nie tylko urzędnik ale i zwykły mieszkaniec... Ale nade wszysko razem współpracować i starać się robić więcej niż do tej pory... nie zawsze zgodnie z przepisami które zwykle są oderwane od rzeczywistości lub błędne... ale też pomysleć czasem o innych i choryzontalnie w dal z pamięcią o przyszłych pokoleniach które tak nam podziękują jak je wychowamy i wykształcimy.
Swego czasu gdy pracowałem w PKS-ie w ciągu 9 miesięcy może 5 osób ustąpiło z własnej nie przymuszonej woli miejsca osobie starszej lub chorej podczas przejazdu autobusem. Ktoś powie że to wina wychowania i rodziców ale właśnie często w szkole moja wychowawczyni powtarzała... Nie śmiećić na mieście, pomagać starszym ... ustępować miejsca starszym itd...itd... W tematach lekcyjnych było podobnie.... zwródżcie uwagę na to choć podręcznik i program tego nie przewiduje ale kto wie... może wam się kiedyś przydać... A zobaczcie jak to się ma do rzeczywistości... gdyby załóżmy ect...ect... I za to szanuję nauczycieli a nie szkołę, za to ich podziwiam a nie szkołę i sprzęt w szkole. Można zagrać w piłkę na trawie w parku a nie koniecznie w nowoczesnej sali gimnastycznej ale liczy się gra i stojący w poblizu nauczyciel wf-u i jego przygotowanie zawodowe., To on zauważy czu ktoś ma jakiś problem zdrowotny i inne... pomoże w sporcie, nauczy, wyprowmuje.... itp. Podobnie z innymi przedmoiotami.
Więc chyba szkoła elitarna w Lidzbarku nie jest potrzebna tylko... No właśnie co?
Co Państwo myślicie o tym co napisałem? Jestem otwarty na surową krytykę pod moim adresem ale musiałem to napisać
Pozdrawiam i zachęcam do przemyśleń  |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 9:54 am |
|
|
|
| zdecydowanie nie jest potrzebna!na 100% |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |