|
 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 8:49 am |
|
|
| Przemas |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 16 Lis 2006 |
| Posty: 139 |
| Skąd: Lidzbark Warmiński |
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
 | Reklama Google |  |
Wysłany: |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 6:38 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
| Dołączył: 01 Lip 2007 |
| Posty: 324 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
to już dawno czytałem, ale nie rozumiem, dlaczego kopią w południowej części rynku, skoro ratusz stał bardziej na północ (no, chyba, że tam zaczynają, a później będą przesuwać się w górę), a po drugie, to jak to w końcu jest? Ratusz będzie odbudowany w dawnym kształcie, czy raczej budowany wg. fantazji jakiegoś architekta? Mały ten nasz ryneczek i ciasno tam się zrobi...
Niech mnie wreszcie ktoś przekona (i innych malkontentów) do pomysłu tej nowej budowy. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 6:41 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
fajnie, tylko dlaczego we wkładce do Gazety Olsztyńskiej "Koncertowe lato. Warmia i Mazury 2008" nie ma wogóle wymienionego Lidzbarka Warmińskiego? Znowu ktoś poskąpił grosza czy... zwykłe niedopatrzenie?
[/i] |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 7:08 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
w ogóle - osobno powinno być  |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 9:54 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Na szczęście w nowym wydaniu GO we wkładce "Imprezowe lato lipiec 2008" Lidzbark już można znaleźć...  |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 5:15 pm |
|
|
| Milutka |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 26 Gru 2005 |
| Posty: 363 |
| Skąd: z całej Polski |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Centrum miasta; wykopaliska ;dawny ratusz i jego odbudowa;zrujnowany skwerek i wypowiedzi trzech osób w Gazecie Lidzbarskiej odnośnie skwerku i tych paru ławek a wszystcy są uczniami... czy myślą tylko o tym, że skończą szkoły w LW i jak inni wyfruną w siną dal ! Bo przecież tu pracy nie ma. Na zmywaku pracować nikt nie chce no chyba że za grancą za euro... Kochani uczniowie tym waszym rodzicom i dziadkom, których tu zostawicie te parę ławek jak z nieba spada bo np; już na innych skwerkach gdzieś sie prawie wszystkie zagubiły. Nowy ratusz restauracja ... jak czytałam to w przedzamczu wcześniej powstanie niż tu....Po co psuć urok centrum miasta....zagracać go
Po co marnować to co już jest i tracić pieniądze ten pomysł nie jest nowością w dużych miastach dawno to już jest ale same gołe murya wokól tylko ulice i asfalt..... I brak zielonych płuc.... |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 4:25 pm |
|
|
| dzik_warminski |
| Tubylec |
|
| |
| Dołączył: 05 Lut 2006 |
| Posty: 42 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ja oczywiście się nie zgodzę i popieram badania archeo. Ale ja jestem stronniczy a historia to Mój konik.
Dzięki współpracy z arheo nasze stowarzyszenie i moja skromna osoba miały możliwość zobaczenia od podszewki tego wszystkiego a przy pomocy wykrywaczy metali wspieramy archeologów i przeszukujemy wybraną ziemię.
Naprawdę ogrom prac z dokumentacją jest dla mnie czymś nowym i jestem pełen podziwu.
A obcowanie z dawnymi wiekami daje możliwość innego spojrzenia na pęd dzisiejszej cywilizacji
Podoficer Wileńskiego
oraz może w przyszłości Klucznik Piwnic zamkowych |
|
|
|
|
 | ... odbudować RATUSZ ? |  |
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 5:19 pm |
|
|
| Przemas |
| Oldboy |
|
| |
| Dołączył: 16 Lis 2006 |
| Posty: 139 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
TAK, TAK, TAK (3xTAK mówi Wam to coś)
... ale po przeprowadzeniu prac archeologicznych i tylko po obrysie starych fundamentów (warunki konserwatora ponoć takie)
Na temat "wykopalisk" nie będę się rozwodził - powiem jedno - wolę (w przyszłości) by był odbudowany stary ratusz (czerwona cegiełka jak się patrzy - oczywiście - nie jakieś tam futuro), w którym będą kawiarnie, restauracje, sklepiki, a w nich zatrudnionych sporo ludzi, niż jeden PIĘKNY skwerek, na którym można tylko odpocząć po odebraniu "kuroniówki".
Jeśli ktoś uważa, że turystów przyciągnie do Lidzbarka piękny skwerek, niech tak uważa - ja myślę jednak inaczej. Nawet, gdy będą tacy, którzy powiedzą, iż ratusz "zagraci" rynek, będę się nadal upierał przy moim poglądzie.
Jedyna szansa naszego miasta, to turyści.
... a jak turysta będzie chciał podziwiać "kwiatki", to pojedzie do puszczy piskiej, a nie do Lidzbarka  |
|
|
|
|
 | Re: ... odbudować RATUSZ ? |  |
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 10:49 pm |
|
|
| JotDe |
| Oldboy |
 |
| |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Przemas napisał: | ...
Jedyna szansa naszego miasta, to turyści.
... a jak turysta będzie chciał podziwiać "kwiatki", to pojedzie do puszczy piskiej, a nie do Lidzbarka  |
Oby tylko nie byli to turyści typu angielskiego, którzy będą żłopać piwsko, wszczynać burdy i obsikiwać zabytkowe mury...
a więcej kwiatków i ładnej zielenie wcale naszym murom nie zaszkodzi a wręcz doda uroku. Lidzbark tonący w zieleni bardziej może przyciągać ludzi niż betonowo-ceglano-asfaltowe otoczenie sklepików.
Jak na razie to w tym naszym miasteczku zauważyłem jedno lokum, gdzie miło zajść na kawę, ciach czy lody. W wielu miejscach odpycha zaniedbane otoczenie i niezbyt sympatyczna obsługa. Chyba trzeba więcej popracować nad materiałem ludzkim  |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 11:01 am |
|
|
| rekonstruktor |
| Junior |
|
| |
| Dołączył: 17 Sie 2007 |
| Posty: 14 |
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Takie jak u nas skwerki w środku średniowiecznych miast nie są wynikiem planowania przestrzennego, tylko głównie ostatniej wojny. I tak chwała tym władzom lokalnym po 1945, które nie zabudowały tych centrów tak jak u nas czy w Dobrym Mieście. Np. w Elblągu pozostawiono na zniszczonej starówce zieleńce, które teraz powoli (tam, gdzie to jeszcze możliwe) są zabudowywane kamienicami przynajmniej pozorującymi dawne fasady. Na tym polega rewitalizacja. U nas mamy jej dobry przykład właśnie przy Pl. Wolności czyli historycznym Rynku (gmach PKO). Niestety, trzy pierzeje Rynku już zabudowano koszmarkami po 1960 r. Ewentualna rewitalizacja wschodniej i centralnej części Rynku (zachowana i rewitalizowana już pierzeja wschodnia plus wskrzeszony ratusz) nadałaby zupełnie inny charakter optyczny przynajmniej połowie Rynku. A te wytęsknione ławeczki - nie oszukujmy się - służą głównie menelom i pacholętom plującym wokół siemkami (jeśli akurat nie piją piwka). Z gatunku tych samych pacholąt, które REGULARNIE rozbijają kilka wciąż tych samych szyb przy ul. Wysokiej Bramy (że też nikt ich nie złapie przy tej regularności...). Pewnie, że powinno być inaczej, ale nie jest. Mimo wszystko LW podoba mi się a z ratuszem będzie mi sie podobał jeszcze bardziej. Byle projekt właściwy merytorycznie i kosztorys niezbyt bolesny. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reklama |
Kontakt |
Pomoc (Zgłoś błędy na stronie)

Uwaga. Mimo, iż dokładam wszelkich starań, aby na stronie były zawsze prawdziwe i aktualne dane, to nie odpowiadam za treści, które są tutaj umieszczone.
|
|
|
|
|
 |